Στη Λέρο βρίσκεται ο Μηχανικός κ. Λάμπρος Συντώσης, εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας που έχει αναλάβει την αποκατάσταση των επικίνδυνων υποσκαφών στο λιμάνι Λακκίου, καθώς και ο υπεύθυνος Μηχανικός της Γενικής Διεύθυνσης Υποδομών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Αντώνης Ζορμπάς.
Οι δύο μηχανικοί, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Λέρου, κ. Τιμόθεο Κωττάκη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτη Κουμπάρο, τον Αντιδήμαρχο, κ. Μανώλη Μαραβέλια, και το τεχνικό προσωπικό του Δήμου, πραγματοποίησαν επιτόπια αυτοψία στα κρίσιμα σημεία της περιοχής.
Επισκέφθηκαν το λιμάνι στο «Ακρωτηράκι», την περιοχή έξω από τη Ναυτική Βάση της ΥΝΤΕΛ, καθώς και το λιμάνι Λακκίου, προκειμένου να συντονίσουν και να συζητήσουν τις τελικές τεχνικές κατευθύνσεις και το χρονοδιάγραμμα του έργου.
Τεχνικές λεπτομέρειες και διαδικασίες αποκατάστασης
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής μελέτες και πληροφορίες:
- Το λιμάνι Λακκίου θα υποστεί ολική κατεδάφιση σε μήκος ολόκληρης της προβλήτας και σε πλάτος έως 15 μέτρα, προκειμένου να απομακρυνθούν τα φθαρμένα και επικίνδυνα στοιχεία.
- Τα προκατασκευασμένα τμήματα κατασκευών (blocks), θα κατασκευάζονται στο λιμάνι του «Ακρωτηρακίου» και θα μεταφέρονται με ειδικές μεταφορικές φορτηγίδες στο υπό αποκατάσταση λιμάνι Λακκίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η τοποθέτησή τους.
- Η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε περίπου έξι μήνες, με αυστηρή τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών και χρονοδιαγραμμάτων.
Εναλλακτικές λύσεις για τον κατάπλου των πλοίων της γραμμής
Στην παρούσα φάση, εξετάζονται δύο βασικές προτάσεις σχετικά με το πού θα προσεγγίζουν τα πλοία της γραμμής κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου:
- Η πρώτη πρόταση προβλέπει την έναρξη των εργασιών μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε τα πλοία να εξυπηρετούνται στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας. Η χρονική αυτή επιλογή βασίζεται στην πρόβλεψη μειωμένης επιβατικής κίνησης, εξασφαλίζοντας ομαλή διεξαγωγή των εργασιών με ελάχιστες επιπτώσεις (λόγω κίνησης) για την περιοχή της Αγ. Μαρίνας.
- Η δεύτερη πρόταση προτείνει την άμεση έναρξη του έργου, με τα πλοία να προσεγγίζουν προσωρινά τον χώρο έξω από τη Ναυτική Βάση της ΥΝΤΕΛ, επιτυγχάνοντας γρηγορότερη ολοκλήρωση του έργου, όμως με πιθανές δυσκολίες στην πρόσβαση και την επιβατική διαχείριση.
Και γιατί να γίνει το κρωτηράκι εργοτάξιο και να μην πάει εκεί το blue star ρε παιδιά; Ας πάνε να κάνουν εργοτάξιο τον χώρο έξω από την ΥΝΤΕΛ ίδια απόσταση είναι……. Τι Αγίες Μαρίνες λέτε που θα παρακάρει ο κόσμος θα φρακάρει όλο το σύστημα εκεί