back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Επιστολή Δημάρχου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το ελικοδρόμιο στο Παρθένι

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Επιστολή Δημάρχου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το ελικοδρόμιο στο Παρθένι

“Δεν υπάρχουν λόγια για να τονίσουμε τη σπουδαιότητα και σημασία ενός τέτοιου έργου”


Επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο απέστειλε ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχ. Κόλιας, σχετικά με την κατασκευή του ελικοδρμίου στο Παρθένι. Πιο συγκεκριμένα στην εν λόγω επιστολή αναφέροντα τα ακόλουθα: 

“Παναγιώτατε,

Επανερχόμενοι για άλλη μία φορά στο θέμα της κατασκευής ελικοδρομίου στην περιοχή «Παρθένι» της Λέρου και στις απαιτούμενες μεταβιβάσεις εδαφικών εκτάσεων, παρακαλώ όπως λάβετε υπόψιν Σας ότι επί του θέματος έχουμε επανειλημμένως οχλήσει την Ιερά Μονή της Πάτμου και έχουμε αναπτύξει τον προβληματισμό μας σε σχέση με την έλλειψη του ελικοδρομίου και τις συνέπειές της για τους κατοίκους τόσο της Λέρου, όσο και των πέριξ νησιών.

Επιτρέψατέ μας να αναφερθούμε λοιπόν για άλλη μία φορά στις παραμέτρους του ζητήματος αυτού:

Για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής, υπάρχει η θέληση και τα οικονομικά μέσα (μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς – Ε.Σ.Π.Α., δια οποίου έχει εξασφαλιστεί κονδύλι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ), προκειμένου να κατασκευαστεί από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο νησί της Λέρου ελικοδρόμιο, το οποίο θα υπηρετήσει τις ανάγκες Έρευνας & Διάσωσης της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν λόγια για να τονίσουμε τη σπουδαιότητα και σημασία ενός τέτοιου έργου για ολόκληρο το βόρειο συγκρότημα Δωδεκανήσου, καθώς με το έργο αυτό θα διευκολυνθεί τα μάλα η διακομιδή ασθενών σε επείγοντα περιστατικά και θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων πέντε (5) νησιών της περιοχής, ενώ συγχρόνως θα μπορούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν στις περιπτώσεις θαλασσίων καταστροφών, ναυτικών ατυχημάτων κλπ.

Όπως είχαμε επανειλημμένως την ευκαιρία να εξηγήσουμε στον Άγιο Ηγούμενο της Ιεράς Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο παρελθόν, η έκταση που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιας σημασίας έργο είναι αυτή των 5.000 τ.μ. και ανήκει κατά κυριότητα στην Ιερά Μονή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη μέσω της ένταξης στο Ε.Σ.Π.Α., πράγμα που σημαίνει ότι σε μία εξαιρετικώς δυσμενή συγκυρία για τη χώρα μας έχουμε κατορθώσει να υπερβούμε το σκόπελο της χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου και απομένει μόνο η συγκατάθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο της έκτασης.

Θεωρούμε περιττό να αναφερθούμε για άλλη μία φορά στη σημασία που έχει το έργο αυτό για την υγεία και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων πέντε (5) νησιών (Πάτμου, Λέρου, Λειψών, Αγαθονησίου και Αρκιών), καθώς επίσης και στις ποικίλες προεκτάσεις που δύναται να έχει σε θέματα γεωστρατηγικού, διπλωματικού και αμυντικού χαρακτήρα.

Ομοίως, είμεθα υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. λειτουργεί υπό εξαιρετικώς ασφυκτικές προθεσμίες και συνεπώς περαιτέρω καθυστέρηση δύναται να εμβάλει σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, υποβάλλουμε ως Δήμος Λέρου για άλλη μία φορά το αίτημα παραχώρησης της έκτασης αυτής που απαιτείται προς την Πολεμική Αεροπορία.

Εάν το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιθυμεί την παραχώρηση κάποιου είδους ανταλλάγματος (εν είδει μίσθωσης, τιμήματος αγοραπωλησίας κλπ.), είμεθα διατεθειμένοι να αναλάβουμε το κόστος, έστω και από το υστέρημα των δημοτών μας και υπό συνθήκες ταμειακής ασφυξίας, σταθμίζοντας πάντοτε τη σημασία του έργου.

Εάν πάλι ευαρεστηθείτε να προβείτε σε μεταβίβαση από χαριστική αιτία (λ.χ. δωρεά) θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωσή μας να είμεθα αιωνίως υπόχρεοι έναντι Υμών και να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνει η ευγενής προσφορά Σας ευρύτερα γνωστή (λ.χ. περιλαμβάνοντας την ονομασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην ονομασία του ελικοδρομίου που θα κατασκευαστεί κλπ.).

Τελούμε εν αναμονή της απάντησής Σας και είμεθα βέβαιοι ότι θα επιδείξετε για άλλη μία φορά την κοινωνική ευαισθησία που σας διακρίνει καθ’ όλη τη μακραίωνη ιστορία του σεπτού Οικουμενικού Θρόνου.

Με άπειρο σεβασμό και εκτίμηση” 


Ο Δήμαρχος Λέρου

Μιχαήλ Κόλιας

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ