ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Το έργο με τίτλο «Βιοενεργά φυτά της Λέρου. Αναδεικνύουμε δυνατότητες και ευκαιρίες.» της Επιχειρησιακής Ομάδας LERICO εντάχθηκε στη Δράση 2 του Υπομέτρου 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020, στις 20.12.2022. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 145.000€ και θα ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2025.
Τα μέλη της Ε.Ο. LERICO είναι τα εξής:
- Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός ΠΕ Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου (ΚοιΣΠΕ), με έδρα τη Λέρο.
- Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, διά των Iνστιτούτων:
α. Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης,
β. Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,
γ. Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής.
- Η συμβουλευτική εταιρεία «Γεωργουλάκης Γ. – Μαραγκάκης Γ. – Στεφανάκης Α. ΟΕ» με διακριτικό τίτλο ΣΥΠΑ ΟΕ, με έδρα το Ρέθυμνο Κρήτης.
- Το Κτηνιατρικό Κέντρο Λέρου LerosVet του Μιχάλη Κοντραφούρη, με έδρα τη Λέρο.
- Η συμβουλευτική εταιρεία «ΕΞΕΛΙΞΙΣ – Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΕΕ» με διακριτικό τίτλο ΕΞΕΛΙΞΙΣ, με έδρα τη Ρόδο.
Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πόρων από τον ΚoιΣΠΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων διαχείρισης της ζωικής παραγωγής στη Λέρο και συγκεκριμένα της εκτροφής μελισσών και αιγών που αποτελούν τα κύρια εκτρεφόμενα είδη στο νησί. Η χλωρίδα της Λέρου περιλαμβάνει πλήθος ενδημικών φυτών πλούσιων σε δευτερογενείς μεταβολίτες με βιοενεργές ιδιότητες.
Βασική επιδίωξη του έργου είναι η εφαρμογή καινοτόμων λύσεων που μπορούν να ενσωματωθούν στα συστήματα ολιστικής διαχείρισης των εκτροφών ζώων με την αξιοποίηση τοπικών βιοενεργών φυτών στη διατροφή τους. H αξιοποίηση των τοπικών φυτικών πόρων και η εφαρμογή καινοτομιών στη διαχείριση των εκτροφών αποσκοπεί στην ποιοτική διαφοροποίηση των τοπικών προϊόντων με ανάλογο περιβαλλοντικό και κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο.
Η ανάπτυξη, αξιολόγηση και εφαρμογή ολιστικών συστημάτων πρόληψης νοσημάτων σε συνδυασμό με το κατάλληλο σύστημα εκτροφής θα συμβάλλουν:
α) στη διασφάλιση της υγείας των μελισσοσμηνών και των ζώων, καταπολεμώντας τα παθογόνα,
β) στην αξιοποίηση της τοπικής χλωρίδας στα συστήματα εκτροφής ζώων,
γ) στην αριστοποίηση της παραγωγής και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των τελικών προϊόντων,
δ) στην παραγωγή τοπικών ποιοτικών προϊόντων ζωικής παραγωγής.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το φυσικό αντικείμενο έχει υλοποιηθεί έως σήμερα, ως εξής:
- Εντοπισμός των ενδημικών φυτών της Λέρου με στόχο την αξιολόγηση της βιοενεργής τους δράσης.
- Παραγωγή εκχυλισμάτων με έμφαση στα αιθέρια έλαια, πραγματοποίηση χημικών αναλύσεων, δοκιμών βιοδραστικότητας και μελετών αποτελεσματικότητας σε παθογόνα.
- Εμπλουτισμός του αγροκτήματος ΚοιΣΠΕ με βιοενεργά φυτά της τοπικής χλωρίδας, μέσω εγκατάστασης μικρών πιλοτικών αγρών.
- Έναρξη πιλοτικής εφαρμογής.
- Αξιολόγηση δυο συστημάτων διαχείρισης μελισσοσμηνών και δυο συστημάτων διαχείρισης αιγών.
- Αξιολόγηση της παραγωγικότητας των μελισσοσμηνών καθώς και της ποιότητας του μελιού μέσω κατάλληλων φυσικοχημικών αναλύσεων.
- Αξιολόγηση της παραγωγικότητας των εκτροφών αιγών με καταγραφή δεικτών υγείας των ζώων κι εξέταση δειγμάτων για κοινά παθογόνα αλλά και της ποσότητας/ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων (γάλα).
- Διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου στους παραγωγούς, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους της Λέρου.
Στην παρούσα φάση, το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, εντός του καλοκαιριού, θα διοργανωθεί σεμινάριο επιμόρφωσης των ενδιαφερομένων με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και ημερίδα για τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου www.lerico.gr