back to top
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΚΑΛΥΜΝΟΣ 2013 – Στη νέα εποχή του μνημονίου οι ΑΜΕΑ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΚΑΛΥΜΝΟΣ 2013 – Στη νέα εποχή του μνημονίου οι ΑΜΕΑ

Εάν στις φωτογραφίες αυτές νομίζετε ότι βλέπετε το Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών του Δήμου Καλυμνίων πιθανό να είστε θύμα οφθαλμαπάτης. Είναι το Εξεταστικό Κέντρο για την πιστοποίηση τυφλότητας!

Ένα εύλογο ερώτημα που πλανιέται στην σκέψη όλων είναι γιατί αδύναμες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο με τόση αναλγησία!

Εδώ τον Ιούνιο 2013, όπως καταγγέλλουν συμπολίτες μας μέλη του Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ( ΑΜΕΑ ) Καλύμνου με Εξώδικο διαμαρτυρία τους προς τον Δήμο Καλυμνίων, εξετάστηκαν δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας από ιατρική επιτροπή για την (υποτιθέμενη) επιβεβαίωση των οφθαλμικών παθήσεων τους και του δικαιώματος τους στο επίδομα τυφλότητας.

Αναφέρεται στο εξώδικο ότι:
1) η επιτροπή συστάθηκε παράνομα από τον Δήμο Καλυμνίων
2) ο έλεγχος έγινε σε γραφείο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο και δεν ήταν άλλο από το περιβόητο Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών στο λιμάνι της Καλύμνου
3) το επίδομα τυφλότητας διεκόπη με απόφαση του Γραφείου Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Καλυμνίων.

Η απόφαση αυτή βασίστηκε, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο, μόνο στο περιεχόμενο των πρακτικών και το υπογράφουν ο υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικής Μέριμνας και η Αντιδήμαρχος Καλύμνου υπεύθυνη του ίδιου γραφείου. Να υπογραμμιστεί ότι η απόφαση διακοπής του επιδόματος ισχύει από τον Ιούνιο του 2013 αλλά έφ όσον δεν υπάρχει επίσημη των ΚΕΠΑ απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι τυφλοί ασθενείς δεν έχουν δικαίωμα ένστασης στα γραφεια των ΚΕΠΑ, όπως η νομοθεσία προβλέπει, για επαναξιολόγηση της κατάστασης της υγείας τους από δευτεροβάθμια επιτροπή.

Το ΙΚΑ ήδη εδώ και 2 μήνες  ”αποκάλυψε” το όργιο της επαρχίας Καλύμνου με τους τυφλούς «μαϊμού» των Δωδεκανήσων, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία, που όπως αποκαλύφθηκε ήταν ανακριβή.
Οι τυφλοί, που σύμφωνα με το κράτος, έβλεπαν και κορόιδευαν τον κόσμο, σταμάτησαν και πάλι να βλέπουν. Το ΙΚΑ παραδέχθηκε ότι τα στοιχεία που είχε δώσει ήταν λάθος.
Τώρα μήπως θα πρέπει και πάλι να περιμένουμε να παραδεχτεί πως “εξέτασε” λάθος…
Διερωτόμαστε για ποιό λόγο άνθρωποι στη πλειοψηφία τους υπερήλικες που αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες δυσκολίες πρέπει να υποβάλλονται σε αυτές τις περιπέτειες;
Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτήν την Οδύσσεια;

Ως γιατροί, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως συνάδελφοι μας, νόμιμα η παράνομα, αποδέχθηκαν να εξετάσουν χωρίς εξοπλισμό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αντικειμενική αξιολόγηση, σε χώρο που δεν εξασφαλίζει αξιοπρεπή εξέταση με σεβασμό στη προσωπικότητα των απομάχων της ζωής, χωρίς να διασφαλίζονται προσωπικά δεδομένα!!!
Σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας :

“Ο ιατρός τηρεί τον όρκο του Ιπποκράτη, ασκεί το έργο του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και πρέπει, κατά την άσκηση του επαγγέλματός του, να αποφεύγει κάθε πράξη ή παράλειψη η οποία μπορεί να βλάψει την τιμή και την αξιοπρέπεια του ιατρού και να κλονίσει την πίστη του κοινού προς το ιατρικό επάγγελμα. Οφείλει, επίσης, να διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την επαγγελματική του συμπεριφορά, ώστε να καταξιώνεται στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου και να προάγει το κύρος και την αξιοπιστία του ιατρικού σώματος.

Το ιατρικό λειτούργημα ασκείται σύμφωνα με τους γενικά αποδεκτούς και ισχύοντες κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Διέπεται από απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής θέσης ή πολιτικής ιδεολογίας.

Ο ιατρός παρέχει δε τις ιατρικές του υπηρεσίες με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.´´

Είναι σίγουρο πως η εισβολή των Μνημονίων στο οικονομικό και κοινωνικό τοπίο της χώρας συνιστά κάτι περισσότερο από μια οικονομική αφαίμαξη. Στη πραγματικότητα είναι ένα απίθανο πισωγύρισμα θεσμών, πολιτικών, πολιτιστικών στάσεων, ποιότητας ζωής και κοινωνικού ήθους. Χαρακτηριστική είναι η υπονόμευση των προνοιακών θεσμίσεων λόγω “δραστικών” περικοπών  ακόμα και σε δικαιούχους!

Από τα μοναδικά που απέμειναν στον κοινωνικό μας ιστό είναι και η αγάπη για τον συνάνθρωπο και μάλιστα τον πάσχοντα. Αν την χάσουμε και αυτή τότε τα διαλυτικά φαινόμενα της κοινωνίας θα επικρατήσουν.

O Προεδρος Νοσοκομειακων Ιατρων ΚΩ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ