back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου: Δημόσια καταγγελία για τις διαδικασίες διενέργειας εκλογών εκπροσώπου εργαζομένων

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΚ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου: Δημόσια καταγγελία για τις διαδικασίες διενέργειας εκλογών εκπροσώπου εργαζομένων

Με την παρούσα δημόσια καταγγελία μου καθώς και τη δημόσια καταγγελία της συνδικαλιστικής παράταξης ‘’ΔΡΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ του Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. ΛΕΡΟΥ’’ επιθυμώ να γνωστοποιήσω τις πραξικοπηματικού τύπου παράτυπες, παράνομες και μεθοδευμένες ενέργειες οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου, με αφορμή τις διαδικασίες διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπου των εργαζομένων (πλην ιατρών) στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Θ.-ΓΝ.-Κ.Υ. Λέρου.

Πιο συγκεκριμένα μετά από ενημέρωση των υπαλλήλων από την υπηρεσία και τον κύριο διοικητή με την Αριθμ. Πρωτ. 4033/27.03.2023 εγκύκλιο που αφορούσε τις εκλογές ανάδειξης των δύο αιρετών μελών του Δ.Σ. του Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου προκηρύχθηκαν οι εκλογές με ημερομηνία διενέργειας την 10-05-2023 ημέρα Τετάρτη.

Την Δευτέρα 03-04-2023 αναρτήθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων του Νοσοκομείου οι ονομαστικές καταστάσεις όσων έχουν δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται και κλήθηκαν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τις αιτήσεις για την υποψηφιότητα τους μέχρι τις 07/04/2023 ημέρα Παρασκευή.

Η δική μου υποψηφιότητα κατατέθηκε στο πρωτόκολλο προς το γραφείο του Διοικητή και την εφορευτική επιτροπή την Τετάρτη 05-04-2023 με Αριθμ. Πρωτ. 4473.

Κατόπιν τούτου και όπως ενημερώθηκα έγινε ένσταση κατά της αίτησης της υποψηφιότητας μου καθώς και της εταίρου υποψηφίας συναδέλφου κυρίας Φωτεινής Χατζηκωνσταντίνου από τον τρίτο υποψήφιο Αναστάσιο Τσαχουργιανίδη ο οποίος ισχυρίστηκε σε ότι αφορά την αίτηση μου ότι είναι άκυρη διότι στο σημείο που αναγράφονται τα στοιχεία μου αναφέρεται ψευδώς άλλο τμήμα εργασίας από αυτό που εργάζομαι αυτή τη στιγμή (λανθασμένα και εκ παραδρομής διότι εργαζόμουν εκεί παλαιότερα).

Θα ήθελα να ενημερώσω και να καταγγείλω τις εξής παρατυπίες:

1. Την Τρίτη 11-04-2023 και έπειτα από δύο ανεπιτυχής προσπάθειες συνεδριάσεων της γενικής συνέλευσης των υπαλλήλων για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής (λόγω μη επίτευξης της προβλεπόμενης απαρτίας) πραγματοποιήθηκε κλήρωση από τον Διοικητή όπως προβλέπει το Άρθρο 7 – Εφορευτική Επιτροπή και πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο Γ) Η συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία εφόσον οι παρόντες υπερβαίνουν κατά ένα (1) τα άτομα που είναι γραμμένα στην κατάσταση εκλογέων και λείπουν. Στη δεύτερη συνέλευση για να υπάρχει απαρτία απαιτείται να παρευρίσκονται το 30% των υπαλλήλων που είναι γραμμένα στην κατάσταση εκλογέων. Εάν και πάλι δεν επιτευχθεί απαρτία η Εφορευτική Επιτροπή συγκροτείται με δημόσια κλήρωση, από τον Διοικητή.

Στην κλήρωση εκτός του κυρίου Διοικητή παρόντες ήταν και ο Διοικητικός Διευθυντής κύριος Ιωάννης Κούρλας, η προσωπάρχης του γραφείου προσωπικού κυρία Χρυσούλα Γρύλλη και περίπου δέκα συνάδελφοι μεταξύ αυτών και εγώ ο ίδιος.

Ο τρόπος όμως της διαδικασίας κλήρωσης για την επιλογή εφορευτικής επιτροπής, άφησε ερωτήματα διότι θα μπορούσε να θεωρηθεί διαβλητός.

Για λόγους ηθικής και δεοντολογίας αποφάσισα να μην καταθέσω ένσταση θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσω ένα τοξικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων εκλογών και καλοπροαίρετα αποδέχτηκα το αποτέλεσμα της κλήρωσης όπως αυτή πραγματοποιήθηκε. Δεν έγινε το ίδιο όμως και από την Ε.Ι.Θ.Ε.Λ. (συνδικαλιστικό όργανο των ιατρών) η οποία κατέθεσε ένσταση επί της διαδικασίας προς τον κύριο διοικητή αφού η εφορευτική επιτροπή που θα διενεργήσει τις εκλογές εκπροσώπου των ιατρών στο Δ.Σ. αναδείχθηκε με την ίδια διαδικασία την ίδια μέρα και ώρα. Η ένσταση όπως ήταν αναμενόμενο δεν έγινε αποδεκτή από τον κύριο διοικητή.

2. Όπως φαίνεται με άγνωστο τρόπο ο κος Τσαχουργιανίδης είχε πρόσβαση στην αίτηση μου και υπέβαλε ένσταση η οποία εξετάστηκε από την εφορευτική επιτροπή χωρίς εγώ να έχω ενημερωθεί για το γεγονός αυτό και μάλιστα στην εκπνοή του χρόνου ενστάσεων χωρίς να έχω περιθώριο καμιάς ανάλογης ενέργειας από μέρους μου με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η υποψηφιότητά μου απορρίπτοντας την αίτησή μου, παρόλο που τα αναγραφόμενα στοιχεία στην αίτησή μου ήταν σύμφωνα με την εγκύκλιο.

3. Όπως ξεκάθαρα αναφέρει το άρθρο 6 – Υποβολή Υποψηφιότητας στη παράγραφο Α) Κάθε εκλογέας έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές ως μεμονωμένος υποψήφιος. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται εγγράφως από τους ενδιαφερόμενους με αίτηση τους, που παραδίδεται στο γραφείο του Διοικητή ή αποστέλλονται μέχρι και τις 07-04-2023. Στην αίτηση αναγράφεται το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, η υπαλληλική ιδιότητα και η ακριβής ταχυδρομική διεύθυνση του υποψηφίου.

Όπως μπορεί να διακρίνει κανείς πουθενά δεν αναφέρεται ότι στην αίτηση πρέπει να αναγράφεται ο τόπος η το τμήμα εργασίας του υποψηφίου αλλά και έτσι να είναι, η δηλωθεί λάθος όπως εκ παραδρομής συνέβη στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν επηρεάζει την εκλογιμότητα μου ως υποψηφίου. Υποχρέωση και καθήκον της εφορευτικής επιτροπής είναι να εξετάσει αν τα στοιχεία των υποψηφίων όπως ζητούνται και αναγράφονται είναι αληθή και αν όχι μόνο τότε μπορεί να απορρίψει υποψηφιότητα.

Μάλιστα η εφορευτική επιτροπή κατά την συνεδρίαση εξέτασης της ένστασης ζήτησε την γνώμη του διοικητικού διευθυντή κύριου Ιωάννη Κούρλα ο οποίος ανέφερε πως κατά τη γνώμη του δεν διέκρινε παράτυπο λόγο απόρριψης της αίτησης μου διότι το λανθασμένο στοιχείο (τόπος εργασίας) δεν ήταν απαιτούμενο από την εγκύκλιο. Παρόλα αυτά η απόφαση της ήταν απορριπτική με ψήφους 2 υπέρ και 1 κατά.

Όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη καταγγελία και τεκμηριώνουν τα γραφόμενα μου είναι στη διάθεση οιουδήποτε ενδιαφερόμενου.

Σε κάθε περίπτωση το λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη για να αποφανθεί αν οι εκλογές αυτές θα κριθούν στην κάλπη με μεγάλο κερδισμένο τη δημοκρατία, καθώς και αν τα πλειοψηφούντα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ενήργησαν κατά παράβαση καθήκοντος.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συναδέλφους – συνοδοιπόρους (εκλεγμένους και μη) της συνδικαλιστικής μας παράταξης ΔΡΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στο πλευρό μου καταγγέλλοντας το απαράδεκτο και πραξικοπηματικό αυτό γεγονός.

ΒΑΡΝΑΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ
Δ.Ε. Βοηθός Νοσηλευτή
Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ.
Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ