back to top
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Η Οδύσσεια ενός επενδυτή στη Λέρο

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΗ Οδύσσεια ενός επενδυτή στη Λέρο

Την Οδύσσεια ενός επενδυτή από το νησί μας, εξαιτίας της ελληνικής γραφειοκρατίας, περιγράφει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο δημοσιογράφος και φίλος της Λέρου Γιώργος Παπαχρήστος. 

Ειδικότερα ο κ. Παπαχρήστος αναφέρει: 

“Επιχειρηματίας στη Λέρο, που διαχειρίζεται μια μαρίνα στο νησί, αποφασίζει το 2006 να επεκτείνει τις εργασίες του γιατί οι δουλειές πάνε καλά και γιατί πιστεύει ότι σε ένα ακριτικό νησί όπως η Λέρος προσεχώς θα πάνε καλύτερα, πράγμα που θα δημιουργήσει πλην των άλλων και επιπλέον θέσεις εγασίας. 

Υποβάλλει το 2006 αίτημα για την αναθεώρηση της απαιτούμενης, περιβαλλοντικής μελέτης, Περνούν πέντε (αριθμός 5) χρόνια χωρίς να αναθεωρηθεί η περιβαλλοντική μελέτη, διότι συνεχώς αλλάζουν οι αρμοδιότητες για την έκδοσή της- από το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και από την περιφέρεια στο υπουργείο και ούτω καθ’ εξής. 

Ο άνθρωπος προσπαθεί να εντάξει το έργο σε κάποια από τις τόσες επιδοτούμενες ενέργειες, όμως χωρίς την περιβαλλοντική μελέτη όχι κονδύλια δεν παίρνεις αλλά ούτε χαρτόσημα για να πρωτοκολλήσεις την αίτηση. 

Στο μεταξύ η επένδυση προχωρεί. Μπροστά στον κίνδυνο να καταστραφεί ολοσχερώς απευθύνεται στις τράπεζες. Καταφέρνει να πάρει δάνειο για το οποίο πληρώνει (κεφάλαιο και τοκοχρεολυσία) περί τις 40.000 ευρώ το μήνα. 

Κάποια στιγμή (τον περασμένο Ιούνιο) παίρνει και την πολυπόθητη αναθεώρηση της περιβαλλοντικής μελέτης. Την υποβάλλει αρμοδίως στο υπουργείο Ανάπτυξης μαζί με την αίτηση για την επιδότηση του έργου και περιμένει, περιμένει, περιμένει. 

Κολλάει-και αυτή-στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Για να δοθεί η επιδότηση πρέπει να συγκροτηθεί τριμελής ομάδα ελέγχου, να επισκεφθεί το έργο στη Λέρο, να γνωματεύσει το “καλώς έχει” και να μπορέσει να πάρει την επιδότηση. Λιώνει τα παπούτσια του από το πηγαινέλα στο υπουργείο Ανάπτυξης. 

Πότε στο ένα γραφείο το θέμα και πότε στο άλλο. Από τις αρχές Δεκέμβρη, ησυχάζει. Ο φάκελος είναι “παρκαρισμένος” στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού Μηταράκη. Μια υπογραφή απαιτείται, αλλά πού να βρεθεί χρόνος τρεις μήνες τώρα να την βάλει ο Notis. ʼΑσε που είναι και πολύ busy, τα funds ως γνωστόν σχηματίζουν…ουρά έξω από το γραφείο του, για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η πλάκα είναι ότι το θέμα έχει φτάσει μέχρι το γραφείο του Σαμαρά στο Μαξίμου”.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ