back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γκάφα ολκής από τον πρόεδρο της ΡΑΕ για τα νησιά Λέβιθα και Κίναρος

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΓκάφα ολκής από τον πρόεδρο της ΡΑΕ για τα νησιά Λέβιθα και Κίναρος

Με κατεπείγον έγγραφό του, ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νίκος Βασιλάκος, που στάλθηκε την περασμένη εβδομάδα, ζητά από τους υπουργούς Εσωτερικών και Ναυτιλίας καθώς επίσης και από τον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια, να του διευκρινίσουν άμεσα αν τα νησιά Λέβιθα και Κίναρος είναι κατοικημένα ή όχι!

Το πρωτόγνωρο αυτό αίτημα από τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της χώρας μας, έτσι όπως διατυπώνεται, έχει προκαλέσει ήδη σειρά αντιδράσεων καθώς χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο έγγραφο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την τουρκική διπλωματία, στο πλαίσιο του γνωστού παραληρήματος που κατά καιρούς αναμασά, περί ακατοίκητων βραχονησίδων του Αιγαίου.

Το ερώτημα, διατυπώθηκε εγγράφως στις 8 Απριλίου από τον πρόεδρο της ΡΑΕ, προς τους υπουργούς, στο πλαίσιο διαδικασίας εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα νησιά αυτά, που βρίσκονται ανάμεσα σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, έπειτα από σχετική αναφορά που έγινε από τον Δήμαρχο της Λέρου, σύμφωνα με την οποία τα νησιά αυτά χαρακτηρίστηκαν ακατοίκητα, προκειμένου να προχωρήσει διαδικασία επένδυσης με ανεμογεννήτριες. 

Ερώτηση στο κοινοβούλιο για την υπόθεση αυτή και την απαράδεκτη όπως χαρακτηρίστηκε τοποθέτηση περί ακατοίκητων νησίδων, έκανε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης, ενώ κατεπείγουσα επιστολή έστειλαν στο δημοτικό συμβούλιο της Λέρου και οι τρεις οικογένειες που διαμένουν στα Λέβιθα, ζητώντας να διορθωθεί άμεσα το λάθος αυτό, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τα εθνικά μας συμφέροντα. 

Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα: 

«Κύριοι η οικογένεια Καμπόσου όπως είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουν οι περισσότεροι από εσάς, κατοικεί στη νήσο Λέβιθα αδιάκοπα και αδιάληπτα με έντονη κτηνοτροφική και γεωργική δραστηριότητα ανεπίσημα πριν το 1880. Κατά εκείνη την περίοδο ιδρύθηκε και ο φάρος στη νήσο Λέβιθα όπου οι δύο πρόγονοί μας διετέλεσαν ως οι πρώτοι μοναδικοί φαροφύλακες στο νησί. 

Έτσι λοιπόν παραλάβαμε και εμείς την σκυτάλη από αυτούς όπου συνεχίζουμε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε την κτηνοτροφική και γεωργική μας δραστηριότητα στη νήσο Λέβιθα όπου γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ως προς τον επίσημο χαρακτηρισμό του δήμου Λέρου, ότι η νήσο Λέβιθα είναι ακατοίκητη βραχονησίδα είναι ψευδής και αναληθής. 

Σας παραθέτουμε τα παρακάτω επίσημα στοιχεία: 
1) Δικαιώματα βοσκής καταχωρημένα στο δήμο Λέρου στους: Δημήτριο Καμπόσο του Σταύρου, Αναστάσιο Καμπόσο του Δημητρίου, Εμμανουήλ Καμπόσο του Δημητρίου. 
(Υπάρχουν καταχωρημένα και στη διεύθυνση Γεωργίας στη Ρόδο όπως επίσης υπάρχουν και οι αποδείξεις πληρωμής). 

2) Βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας σε μέλη της οικογένειας Καμπόσου. 

3) Επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση από νήσο Λέβιδα διά νήσο Πάτμο και επιστροφή μία φορά την εβδομάδα (από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου) από το 2001 μέχρι σήμερα). 

4) Τροφοδοσία πόσιμου νερού 2 φορές το χρόνο (από το επίσημο κράτος). 

5) Υπάρχει τηλέφωνο σταθερό (και συνδιαλέξεις τηλ/κές). 

6) Εχουν γίνει κατά καιρούς και διάφορα έργα 
α) τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ και μπαταριών (από τη ΔΕΗ). 
β) τοποθέτηση ηλεκτρογεννήτριας (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης). 
γ) τοποθέτηση δεξαμενής πόσιμου νερού (νομαρχία Δωδεκανήσου). 

δ) αντικατάσταση-τοποθέτηση μπαταριών- φωτοβολταϊκών πάνελ. 
ε) συντήρηση-επισκευή της παλαιάς προβλήτας όπου βρίσκεται στο καθολικό λομάνι της νήσου Λέβιθα (από τη νομαρχία Δωδεκανήσου). 
στ) κατασκευή πλακόστρωτου δρόμου (από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου). 

Αναρωτιόμαστε για ποιους έγιναν όλα αυτά τα έργα; Επίσης σας ενημερώνουμε ότι η ΡΑΕ έχει αποστείλει έγγραφο στο δήμο Λέρου με το χαρακτηρισμό του εγγράφου επείγον με θέμα ότι μετά από επιστολή και στοιχεία που κατέθεσαν οι κάτοικοι της νήσου Λέβιθα, να τους απαντήσετε στο ερώτημα: αν κατοικούνται τα Λέβιθα όσο και η Κίναρος; 

Παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα ως προς τον ορθό και αληθή χαρακτηρισμό της νήσου Λέβιθα, διότι δεν είναι ότι μας θίγει μόνο εμάς όλους μαζί και τον καθένα χωριστά, αλλά πρωτίστως είναι εθνικά επικίνδυνο λόγω της γεωγραφικής θέσεως της νήσου Λέβιθα όπου είναι υψίστης εθνικής σημασίας. 

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και ας πράξει κατά συνείδηση. 

Οι οικογένειες 
Δημητρίου Στ. Καμπόσου 
Σταύρου Δ. Καμπόσου 
Εμμανουήλ Δ. Καμπόσου” 

Γράφει : Μιχάλης Μαστής

Εφημερίδα Ροδιακή

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ