back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ερώτηση στη βουλή για το φράγμα Παρθενίου από τον Μάνο Κόνσολα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΕρώτηση στη βουλή για το φράγμα Παρθενίου από τον Μάνο Κόνσολα

ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΙΝΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, σχετικά με την πορεία υλοποίησης των έργων στο Φράγμα Παρθενίου της Λέρου στο φράγμα Κρητηνίας και στο Φράγμα Σχοινά στην Κάρπαθο. 

Ο Βουλευτής ζητά να υπάρξει δέσμευση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξη του έργου του φράγματος Κρητηνίας στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα δημοπράτησης και υλοποίησης των έργων για τα δύο άλλα φράγματα στη Λέρο και στην Κάρπαθο.

Ο κ. Κονσολας σε δήλωσή του, επισημαίνει: «Δεν σκοπεύω να ακολουθήσω πρακτικές του παρελθόντος ούτε να μείνω σιωπηλός απέναντι σε αυτές. Αυτό που συνέβη με το Φράγμα Κρητηνίας αποτελεί όνειδος. Ένα έργο που χρονολογείται, εδώ και 15 χρόνια, από την περίοδο του Β’ ΚΠΣ καρκινοβατεί ακόμα, απεντάχθηκε και, πλέον, η μοναδική λύση είναι να ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εκεί πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές μας.

Τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις τελείωσαν, πέρασε η εποχή τους. Οι πολίτες θέλουν χειροπιαστά πράγματα. Να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις για το φράγμα Κρητηνίας αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τα δύο άλλα φράγματα στο Παρθένι της Λέρου, για το οποίο εκκρεμεί η περιβαλλοντική μελέτη και για το φράγμα Σχοινά στην Κάρπαθο.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ΘΕΜΑ: ”Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των έργων στα φράγματα στη Ρόδο, στη Λέρο και στην Κάρπαθο”

Κύριε Υπουργέ, Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, αποτελεί ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για τη χώρα και ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές. Στα Δωδεκάνησα η κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών, δεν στοχεύει μόνο να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης αλλά και να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Μία σειρά μεγάλων έργων, όπως το φράγμα της Κρητηνίας στη Ρόδο, καρκινοβατούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Το συγκεκριμένο έργο, έχει εγκαινιαστεί δύο φορές και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί αφού η αφετηρία του ξεκινά από την ένταξή του στο Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις οδήγησαν σε απένταξη και η ολοκλήρωσή του μπορεί, πλέον, να πραγματοποιηθεί μόνο αν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα έργο μείζονος αναπτυξιακής σημασίας αφού θα συμβάλει στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής στο νησί, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία πραγματική αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα. Ανάλογο πρόβλημα, αναφορικά με την καθυστέρηση υλοποίησης, καταγράφεται με το φράγμα στο Παρθένι της Λέρου και με το φράγμα Σχοινά στην Κάρπαθο.

Σε ό, τι αφορά στο φράγμα στο Παρθένι της Λέρου, υπάρχει η εκκρεμότητα έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών όρων ενώ με το φράγμα Σχοινά Καρπάθου έχουν βρεθεί οι πόροι για τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις, μειώθηκε ο προϋπολογισμός του και εκκρεμεί η κατάθεση ανακεφαλαιωτικού συγκριτικού πίνακα, μετά την έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι συνθήκες επιβάλλουν διαφορετικές ταχύτητες στην πορεία υλοποίησης αυτών των αναπτυξιακών έργων για τα νησιά της Δωδεκανήσου. Οι πολίτες απαιτούν να δουν πρόοδο και χειροπιαστά αποτελέσματα.

Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Εάν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτίθεται να εγγράψει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο κατασκευής και ολοκλήρωσης του Φράγματος Κρητηνίας και ακολούθως να μεταφερθεί στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, που θα είναι ο φορέας υλοποίησης.

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης και υλοποίησης του έργου του φράγματος στο Παρθένι της Λέρου.

3. Με δεδομένο ότι προχώρησε η απεμπλοκή της Συμπληρωματικής Σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το φράγμα Σχοινά στην Κάρπαθο και μειώθηκε ο προϋπολογισμός του, ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη συνέχιση των εργασιών.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ