back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΛΕΡΟΥ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΛΕΡΟΥ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ

ΛΕΡΟΣ 16/9/2020
Α.Π:18/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ

Η εξέλιξη της αναζωπύρωσης φέρει την σφραγίδα της κυβέρνησης και των τοπικών κολαούζων της δημάρχων(διαφήμιζαν την “άρτια” στελέχωση των μονάδων υγείας στην αρχή της τουριστικής περιόδου ) και περιφερειαρχών που έπαιξαν την υγεία του λάου στον τζόγο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ειδικά στον τουρισμό και στις μεταφορές, που έκαναν λάστιχο τα υγειονομικά πρωτοκολλά και μέτρα προστασίας.Από την άλλη καμία αξιοποίηση του κερδισμένου χρόνου από τις θυσίες του λάου, για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, το νοσοκομείο της Λέρου, το κρατικό θεραπευτήριο αλλά και οι άλλες μονάδες υγείας της
περιοχής μας παραμένουν υποστελεχωμένες σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό. Καμία πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα. Η Παθολογική κλινική κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα λειτουργεί χωρίς γιατρό παθολόγο. Μέρος της παθολογικής κλινικής είναι και το τμήμα covid. Οι ψυχιατρικές μονάδες υποστελεχωμένες έως εκεί που δεν παίρνει άλλο, δύο ψυχίατροι μόνιμοι και ένας με μπλοκάκι (για 230 περίπου νοσηλευόμενους και για το ΠΙΚΠΑ)
Ο ετήσιος παθολογικός έλεγχος των ασθενών μας του ψυχιατρικού τομέα γίνεται από ανειδίκευτους γιατρούς (υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου), ελλείψει παθολόγων. Μπορούμε να φανταστούμε τι μπορεί να συμβεί όταν θα επεκταθεί η πανδημία στις μονάδες ψυχιατρικού τομέα του νησιού, αλλά και στις άλλες κλειστές δομές του νησιού (κέντρο υποδοχής ταυτοποίησης,γηροκομείο , στρατόπεδο, βάση ναυτικού) Το Κ.Υ.Τ του νησιού με περίπου 1200 πρόσφυγες, μετανάστες διαθέτει ένα υποτυπώδες ιατρείο με ένα γιατρό ανειδίκευτο του πολεμικού ναυτικού, ενώ έληξε η σύμβαση του γενικού ιατρού. Η πρωτοβάθμια υγεία στα νησιά μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη
χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Κ.Υ. Λέρου, όπως και στα ιατρεία Λειψών-Αγαθονησίου δεν υπηρετεί γενικός ιατρός. Στο κέντρο υγείας Πάτμου οι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν τον γύρο του Αιγαίου ακόμα και για εξετάσεις ρουτίνας (αιματολογικός έλεγχος, απλό υπερηχογράφημα κ.λπ.) , δεν υπηρετεί γιατρός μικροβιολόγος , ακτινολόγος.
O Υπουργός υγείας πριν δυο μήνες κατά την επίσκεψη του με παρέα τους δημάρχους και λοιπούς, συμφώνησαν ότι οι μονάδες υγείας λειτουργούν άρτια προετοιμασμένες και θωρακισμένες, τα μη υσιώδη , για αυτούς κενά, θα καλυφτούν άμεσα, \προπηλακίζοντας όποιον τολμούσε να αναφέρει τα προβλήματα, χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμπεριφορά του υπουργού στον πρόεδρο της ένωσης ( εμείς οι δυο θα τα πούμε έξω). Η Ε.Ι.ΘΕ.Λ κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου και καλεί τον λαό και τους εργαζομένους, τηv αγωνία και την δικαιολογημένη ανησυχία που νιώθουν, την ανασφάλεια λόγω της απαξίωσης της δημόσιας υγείας, να τις μετατρέψουν σε αγωνιστική στάση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα νοσοκομεία, καμία απόλυση,μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών.
  • Άμεση λύση του προβλήματος της λειτουργίας της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Λέρου.
    Δημιουργία μονίμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην Λέρο, Πάτμο για πρόληψη και άμεση παρέμβαση όπου χρειαστεί.
  • Στελέχωση του ιατρείου του Κ.Υ.Τ (κέντρο υποδοχής ταυτοποίησης) με ιατρικό και άλλο προσωπικό. Να καλυφτούν οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην υγεία και την πρόνοια .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΤΑΜΙΑΣ
Γ.ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ Ε. ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ε.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σ. ΔΗΜΟΥ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ