back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

“Έκρηξη” στην τιμή της βενζίνης…

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ"Έκρηξη" στην τιμή της βενζίνης...

Έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κάνοντας την αρχή από τα νησιά. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η υψηλότερη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης άγγιξε το Σάββατο τα 2 ευρώ το λίτρο. Το ακριβότερο βενζινάδικο εντοπίζεται στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην Κάρπαθο.

Την ίδια στιγμή στη Λέρο, η τιμή της αμόλυβδης (95 οκτ) κυμαίνεται από 1,90 έως 1,92 ευρώ/λίτρο, στην Κάλυμνο η απλή αμόλυβδη κυμαίνεται από 1,87 έως 1,98 και στην Πάτμο η ανώτερη τιμή που δίνει το Παρατηρητήριο Τιμών είναι 1,969 ευρώ/λίτρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ημερησία”, η έκρηξη των τιμών οφείλεται, κυρίως στις νησιωτικές και λοιπές περιοχές όπου διαπιστώνεται αυξημένη κίνηση το καλοκαίρι, στην κερδοσκοπική πρακτική του κυκλώματος εμπορίας και λιανικής υγρών καυσίμων.

Ωστόσο, σειρά γεγονότων στη διεθνή αγορά πυροδοτούν την έκρηξη των τιμών. Αυτά είναι η μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών της βενζίνης, η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά και το εμπάργκο της Ε.Ε. στο Ιράν.

Έτσι, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανέβηκε προχθές το Σάββατο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στα 1,812 ευρώ το λίτρο από 1,781 ευρώ το περασμένο Σάββατο 11 του μηνός.

Σε οκτώ μέρες η αύξηση ήταν 3,1 λεπτά το λίτρο. Σε σχέση με τις 2 Ιουλίου οπότε κι άρχισε το νέο αδιάκοπο σερί αυξήσεων, η αμόλυβδη ακρίβυνε κατά 15 λεπτά το λίτρο.

Την ένατη υψηλότερη τιμή στη βενζίνη έχει σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που έκανε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg κατά το διάστημα 9 με 23 Ιουλίου σε 60 χώρες. Όπως αναφέρεται η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας είναι στα 7,92 δολάρια ή 6 ευρώ το γαλόνι (περίπου 3,7 λίτρα). Το πρακτορείο αναφέρει ότι το μέσο μεροκάματο στη χώρα μας είναι 66 δολάρια ή 53 ευρώ και το αποτέλεσμα είναι η χώρα μας να έχει την ένατη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και η βενζίνη να παίρνει το 12% του μεροκάματου.

Ακριβότερη όλων είναι η Νορβηγία με 10,12 δολάρια ή περίπου 8 ευρώ το γαλόνι, ακολουθούν η Τουρκία, το Ισραήλ, το Χόνγκ Κόνγκ, η Δανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ελλάδα και τη δεκάδα κλείνει η Μεγάλη Βρετανία. Οι χώρες με τη φτηνότερη βενζίνη ανά γαλόνι είναι η Νιγηρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και η Αίγπυτος.

lerosnews.gr 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ