back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Έκδοση ψηφίσματος αντίθεσης και διαμαρτυρίας του Δήμου Λέρου για την υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων του νησιού μας

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΈκδοση ψηφίσματος αντίθεσης και διαμαρτυρίας του Δήμου Λέρου για την υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων του νησιού μας

Στην έκδοση ψηφίσματος αντίθεσης και διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων του νησιού μας προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου. Το ψήφισμα θα αποσταλεί στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και αναφέρει τα εξής:

«Η ανορθολογική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, ετοιμάζεται να υποβαθμίσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με την μείωση των οργανικών θέσεων στα Σχολεία της χώρας. Από την πολιτική αυτή, πλήττονται ιδιαίτερα, τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Επειδή, το Ελληνικό Σύνταγμα, άρθρο 101, αναγνωρίζει την ανάγκη ειδικής μέριμνας για τη νησιωτική χώρα, θεωρώντας υποχρέωση της Πολιτείας να τη λαμβάνει υπόψη της κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών της.

Επειδή, οι τοπικές κοινωνίες των νησιών είναι εξαιρετικά ανήσυχες για τις επιπτώσεις της στη δημόσια εκπαίδευση και στην τοπική οικονομία.

Επειδή, για τα νησιά του Αιγαίου, είναι ζωτικής σημασίας οι πλήρως λειτουργικές δομές και στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Επειδή, με την αριθμ. πρωτ. 44506/Δ4/2-4-13 κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας έχει δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ έχει προηγηθεί από τον Οκτώβριο του 2012 ανάλογη εγκύκλιος με βάση τις κείμενες διατάξεις.

Το ερώτημα είναι:

Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται το υπουργείο να διασφαλίσει τις συνταγματικές και τις ευρωπαϊκές πρόνοιες για ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση στις νησιωτικές περιοχές, στελεχώνοντας επαρκώς τις σχολικές μονάδες των νησιών της Δωδεκανήσου, στη βάση των πραγματικών αναγκών εκπαιδευτικού προσωπικού;

Υπάρχει στον προγραμματισμό του υπουργείου σχέδιο που να περιλαμβάνει κλείσιμο σχολείων στις νησιωτικές περιοχές, μέσω συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων;

Είναι γνωστό σε όλους ότι η εκπαίδευση διέπεται από νομοθεσία που ΟΛΟΙ οφείλουμε να τηρούμε. Η ισχύουσα νομοθεσία άρθρο 8 Ν.1566/1985 και άρθρο 11 Ν. 1966/91, πουθενά δεν προβλέπει αυθαίρετες συγχωνεύσεις, καταργήσεις και υποβιβασμούς σχολείων χωρίς πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου και εισήγηση της Οικονομικής επιτροπής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης όπου βάσει του άρθρου 282 του Ν.3852/10 περιέρχονται οι αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου αντίστοιχα. Επίσης το άρθρο 59, παρ. 15 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ 118/τΑ΄/24-05-2011) θεωρείται αναγκαία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για μεταβολές στην οργανικότητα των σχολικών μονάδων, ακόμα και για υποβιβασμούς.

Η νομοθεσία είναι ανώτερη κάθε εγκυκλίου υπηρεσιακού παράγοντα , καμιά ενέργεια δεν θα πρέπει να γίνει ερήμην των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ) αλλά και του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΑΠΥΣΠΕ).

Για το λόγο αυτό και μέχρι να πάρουμε σαφείς απαντήσεις σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο Παιδείας, καλούμε τους Συλλόγους Γονέων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων να πραγματοποιήσουν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε να αποφασίσουμε για τη στάση μας στο μέλλον».

lerosnews.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ