back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δήμαρχος Λέρου: «Η επιθυμία κάποιων να ζουν στο σκοτάδι είναι δικαίωμά τους, αλλά δεν θα απαγορεύσουν και στους υπόλοιπους να ζουν στο φως»

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΔήμαρχος Λέρου: «Η επιθυμία κάποιων να ζουν στο σκοτάδι είναι δικαίωμά τους, αλλά δεν θα απαγορεύσουν και στους υπόλοιπους να ζουν στο φως»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΥΠΟΥ LED ΜΕ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι αντιπολιτευόμενοι συμπολίτες μας – μεταξύ αυτών και ο πρώην Δήμαρχος κ. Κωττάκης – αναφέρονται με απαξιωτικό τρόπο στην υλοποίηση του νέου φωτισμού τύπου LED, αφήνοντας αιχμές τόσο για το αισθητικό μέρος όσο και για την ποιότητα αλλά και το κόστος του νέου φωτισμού.

Ειδικά για τον πολιτικά κρυπτόμενο επί δέκα συναπτά έτη κ. Κωττάκη, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που αντιμετώπιζαν οι συμπολίτες μας, είναι γνωστό ότι δεν είχε ανοίξει το στόμα του ποτέ, για να προσάψει το παραμικρό στη δημοτική Αρχή.

Όμως ξαφνικά, με τους γνωστούς τρόπους που τον χαρακτηρίζουν και για λόγους που ΟΛΟΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ, ξύπνησε από τον 10ετή του λήθαργο εξαπολύοντας έναν ανελέητο πόλεμο μηδενισμού, παραπληροφόρησης, σπέκουλας και λαϊκισμού.

Τέτοιες συμπεριφορές αφορούν το ΠΑΡΕΛΘΟΝ, και η ρήξη μας με αυτό το παρελθόν είναι ΟΡΙΣΤΙΚΗ.

Είναι λοιπόν δικαίωμα του καθενός να ζει προσκολλημένος στο παρελθόν με ΕΜΜΟΝΕΣ και να πιστεύει ότι είναι η μοναδική ΑΥΘΕΝΤΙΑ.

Αν πραγματικά ήθελε το ΦΩΣ και την ΑΛΗΘΕΙΑ θα έπρεπε να γνωρίζει τα εξής:

Το έργο «Ενεργειακής Αναβάθμισης – Αυτοματοποίησης Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities με Εξοικονόμηση Ενέργειας», συνολικού προϋπολογισμού 2.387.515,096€, μέσω ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ κατόπιν έγκρισης του ελεγκτικού συνεδρίου και όλων των αρμοδίων υπηρεσιών – ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΑΠΑΝΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ – εντάσσεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις της παρούσας Δημοτικής Αρχής.

Η μόνο δαπάνη που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο αφορά στην προμήθεια ιστών που αντικαθιστούν τους αντίστοιχους φθαρμένους και επικίνδυνους υφιστάμενους ιστούς.

Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή ο Δήμος μας δεν πληρώνει χρήματα ενοχλεί ως φαίνεται τους γνωστούς λασπολόγους, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι επί θητείας του κ. Κωττάκη δαπανήθηκαν ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ για τα –τότε- δίκτυα ηλεκτροφωτισμού.

Με άλλα λόγια, ό,τι υποσχεθήκαμε για τη Λέρο το κάνουμε πράξη και συνεχίζουμε την πορεία μας με όραμα μας τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κάνουμε ΤΗΝ ΑΡΧΗ για να φύγουμε από το ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ενός σκοτεινού νησιού με ΚΑΚΟ φωτισμό σε δρόμους και πλατείες, και με πολίτες καθώς και δημοτικές υπηρεσίες να ταλαιπωρούνται χωρίς αποτέλεσμα.

Με το συγκεκριμένο έργο ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΜΕ τα ετήσια έξοδα συντήρησης και προμήθειας φωτιστικών σωμάτων.

Η λειτουργία του δικτύου συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και του συνόλου των σχετιζόμενων δαπανών ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τον ανάδοχο χωρίς να κοστίσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ στον Δήμο μας για τα επόμενα 12 χρόνια, καθώς το κόστος θα καλυφθεί αποκλειστικά και μόνο από τους πόρους που αυτή η επένδυση θα εξοικονομήσει.

Ο ανάδοχος αναλαμβάνει την αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών οδών, με την μικρή διάρκειας ζωής, την ασταθή φωτεινότητα και την πολύ υψηλή κατανάλωση ενέργειας με νέους λαμπτήρες LED με επίτευξη συνολικής εξοικονόμησης ενέργειας πάνω από 70% (εκπομπές ρύπων C02) που θα ελέγχονται κεντρικά από ολοκληρωμένη έξυπνη πλατφόρμα τηλεδιαχείρισης και θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε βλάβη αλλά και με ανώτατο χρονικό όριο αντιμετώπισής της, τις 72 ώρες.

ΜΟΝΟ ΩΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη έλλειψη προσωπικού και το γεγονός ότι ο Δήμος μας θα σταματήσει να ασχολείται επί καθημερινής βάσης με τον δημοτικό φωτισμό (βλάβες, αντικατάσταση λαμπτήρων κτλ) για 12 έτη.

Συνεπώς ο Ιδιωτικός Τομέας αναλαμβάνει το σύνολο της ευθύνης και του ρίσκου και ο Δήμος Λέρου ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών και καταβάλλει το τίμημα από την επίτευξη της εξοικονόμησης.

Πλεονεκτήματα σύμβασης ενεργειακής απόδοσης

– Ο δήμος δεν θα επιβαρυνθεί με τα τοκοχρεολύσια του δανείου για 12 έτη
– Ο δήμος δεν αναλαμβάνει κανένα ρίσκο
– Δημιουργούνται θέσεις εργασίας
– Το όφελος από την εξοικονόμηση μοιράζεται και μέρος αυτού μένει στο δήμο, συγκεκριμένα ο δήμος στο τέλος της 12ετίας θα έχει πλεόνασμα 827.752,76 μόνο από την εξοικονόμηση, πέραν των άλλων.
– Ο δήμος υλοποιεί άμεσα την αναβάθμιση του οδοφωτισμού χωρίς πόρους.
– Η αποπληρωμή γίνεται από την εξοικονόμηση ενέργειας που προκύπτει από την αντικατάσταση των φωτιστικών.
– Απελευθερώνονται πόροι από την συντήρηση, τη δέσμευση προσωπικού καθώς και από λαμπτήρες και αλλά υλικά για την συντήρηση του οδοφωτισμού, υπολογίζεται κόστος περίπου 60.000,00-80.000,00€ ανά έτος
– Μαζί με την αναβάθμιση εγκαθίστανται έξυπνες εφαρμογές προς όφελος των δημοτών, πάλι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το δήμο

Η Λέρος εισέρχεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια των «έξυπνων πόλεων» (Smart Cities) με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και αυτό είναι μόνο η αρχή ενός οργασμού έργων και δράσεων που έπεται και σύντομα θα απολαμβάνουν οι πολίτες του νησιού.

Η Δημοτική Αρχή Λέρου έχοντας οξυμένα αντανακλαστικά, προσπαθεί να αφομοιώνει έργα και δράσεις αντίστοιχων ελληνικών και ευρωπαϊκών δήμων -όπως είναι και το συγκεκριμένο- ενώ παράλληλα προσπαθεί να «φέρνει» χρήματα στον Δήμο μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, γνωρίζοντας ότι οι εποχές των «παχέων αγελάδων» του κ. Κωττάκη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Και επειδή έχουμε να ασχοληθούμε με πολύ πιο σοβαρά πράγματα από την κριτική του κ. Κωττάκη τονίζουμε το εξής:

«Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΞΑΝΑΞΕΚΙΝΗΣΕΙ»

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ