back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Λέρος: Χαρακτηρισμός ως “ιστορικών τόπων” των οικισμών Λακκί και Λέπιδα από το Υπουργείο Πολιτισμού

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Χαρακτηρισμός ως "ιστορικών τόπων" των οικισμών Λακκί και Λέπιδα από το Υπουργείο Πολιτισμού

Ως ιστορικοί τόποι χαρακτηρίστηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού με νόμο του κράτους οι οικισμοί Λακκί και Λέπιδα.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι ο χαρακτηρισμός των δύο αυτών οικισμών ως ιστορικών τόπων γίνεται διότι αποτελούν ένα μοναδικό στον Ελληνικό χώρο σύνολο κτηρίων του μεσοπολέμου με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του ιταλικού ρασιοναλισμού.

Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό διασώζεται μεγάλος αριθμός ιδιαίτερα αξιόλογων κτηρίων (αρχοντικές, αστικές, μοντέρνες κατοικίες, εμπορικά και βιομηχανικά κτήρια, νοσοκομεία και κτήρια εκπαίδευσης), που διατηρούν τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα τους από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελούν τεκμήριο της εξέλιξης του τόπου άρρηκτα δεμένο με την ιστορία του και τα κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά δεδομένα που τον διαμόρφωσαν.

Σημειώνεται ότι δυστυχώς, η σχετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου δεν ήταν ομόφωνη, αλλά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. ΛΟΥΛΟΥΔΙΑΣ Στ., ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ Δ., ΚΑΡΑΜΠΑΤΗΣ Μ., ΤΡΑΜΠΟΥΛΗΣ Γ., ΣΟΡΟΚΑΚΗΣ Ιωάν. και ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑΣ Δ.).

Κατά συνέπεια η Δημοτική Αρχή Λέρου καλεί τους παραπάνω δημοτικούς συμβούλους -ανάμεσα σε αυτούς και ο Γ. Τραμπούλης- οι οποίοι διατείνονται ότι βοήθησαν με προτάσεις για την επίτευξη του χαρακτηρισμού των οικισμών Λακκί και Λέπιδα ως «ιστορικών Τόπων», να σοβαρευτούν και να σταματήσουν να οικειοποιούνται δράσεις που έχουν ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ, διότι γελοιοποιούνται στη συνείδηση τόσο των συναδέλφων τους, όσο και της Λεριακής Κοινωνίας.

Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο Δήμαρχος Λέρου ευχαριστεί την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, τους συνεργάτες του που υπερψήφισαν την πρόταση, καθώς και το προσωπικό του Δήμου Λέρου.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ