back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Επανέρχεται ως υποχρεωτικός ο θεσμός του αγροτικού γιατρού

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΔ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Επανέρχεται ως υποχρεωτικός ο θεσμός του αγροτικού γιατρού

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής χθες και σήμερα το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις Υπουργείου Υγείας κ.ά. διατάξεις». 

Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός επεσήμανε ότι κατέθεσε τέσσερα άρθρα ως αποτέλεσμα των δύο διασκέψεων που έκανε με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες των νησιωτικών περιοχών της χώρας, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μία με συμμετοχή του Υπουργού κ. Λυκουρέντζου και μία με συμμετοχή του Υπουργού κ. Γεωργιάδη.  Σύμφωνα με τα άρθρα αυτά, τα οποία έγιναν δεκτά από την Ολομέλεια:

  1. Επανέρχεται ο θεσμός του υποχρεωτικού αγροτικού για τους γιατρούς. Οι αποφοιτούντες από τις ιατρικές σχολές, εσωτερικού και εξωτερικού, είναι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου ως αγροτικοί ιατροί, με διάρκεια θητείας ενός χρόνου.  Οι μη υπηρετήσαντες σε θέση αγροτικού ιατρού, δεν δικαιούνται να καταλάβουν θέση ιατρού σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή ασφαλιστικούς οργανισμούς.
  2. Οι επικουρικοί ιατροί που διορίζονται σε νοσοκομεία θα πρέπει, εκτός από την ειδικότητά τους, να έχουν εκπαίδευση και προϋπηρεσία στο αντικείμενο για το οποίο το νοσοκομείο τους χρειάζεται. Έτσι δεν θα διορίζονται επικουρικοί ιατροί που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νοσοκομείων.
  3. Εφόσον δεν υπάρξει υποψήφιος για κατάληψη θέσεως σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου δύναται με εξάμηνες συμβάσεις και με αμοιβή της αντιστοίχου θέσεως να προσλαμβάνει ιατρούς χωρίς το δικαίωμα μονιμότητας στη θέση.  Η προκήρυξη της ανωτέρω θέσεως συνεχίζεται μέχρις ότου καταληφθεί η θέση, οπότε και διακόπτεται η σύμβαση του συμβασιούχου. Έτσι θα καλυφθούν τα κενά των νοσοκομείων.
  4.  Με απόφαση του Διοικητού του Νοσοκομείου, οι ειδικευμένοι ιατροί του Νοσοκομείου μία ημέρα ανά μήνα θα επισκέπτονται τα Κέντρα Υγείας που υπάγονται στο Νοσοκομείο, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα ειδικά προβλήματα των ασθενών των Κέντρων Υγείας. 

Στην ομιλία του ο κ. Κρεμαστινός όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας, που αριθμούν άνω των 70 σε όλη τη χώρα και τα οποία αδυνατούν να λειτουργήσουν διότι δεν διαθέτουν ούτε οργανισμό λειτουργίας ούτε προσωπικό, τόνισε ότι το θέμα είναι μείζον και αφορά όλη τη χώρα. Κατά συνέπεια, ζήτησε από τον Υπουργό να προσέλθει σε ειδική συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων  όπου θα συζητηθεί το θέμα για να εξευρεθεί η σωστότερη λύση. 

OΚοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι τα Κέντρα Υγείας πρέπει να λειτουργούν εντός του ΕΣΥ και ειδικότερα για το Κέντρο Υγείας στην Αντιμάχεια της Κω, για το οποίο ανακοινώθηκε ότι παραχωρήθηκε από τον Υπουργό Υγείας στον Δήμο Κω, ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί για λόγους καθαρά  προεκλογικούς. 

Ο κ. Κρεμαστινός αναπτύσσοντας το θέμα του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας, τόνισε ότι είναι περίεργο ότι σε καμία από τις δύο συσκέψεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων που συγκάλεσε με τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους των νησιωτικών  περιοχών, δεν προσήλθε καίτοι προσκληθείς ο Δήμαρχος Κω και ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον Δήμαρχο της Κω στο γραφείο του πρώην Υπουργού κ. Λυκουρέντζου ότι χωρίς νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί να επιλυθεί το θέμα των παραχωρήσεων των Κέντρων Υγείας γενικώς, διότι τίθεται θέμα απιστίας περί την διοίκηση για τον ίδιο τον Υπουργό. 

Τέλος, εξέφρασε την απορία του γιατί ο Δήμος δεν ασχολείται με το θέμα της κατασκευής ενός νέου νοσοκομείου, όπως ο Δήμος Καρπάθου – του οποίου το νοσοκομείου τώρα βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης – και ασχολείται με ένα θέμα το οποίο  δεν αφορά μόνο την Κω αλλά πλέον των 70 Κέντρων Υγείας σε όλη την επικράτεια, στα οποία περιλαμβάνονται και τα Κέντρα Υγείας της Λίνδου και της Ολύμπου. Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης απεδέχθη  να φέρει την συνολική πρόταση για τα Κέντρα Υγείας ανά την επικράτεια ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ώστε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.

Καταλήγοντας ο κ. Κρεμαστινός έκανε έκκληση προς όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου να συμφωνήσουν στα αυτονόητα που θα πρέπει η νομοθεσία να εξασφαλίζει για τον χώρο της υγείας, δηλαδή Διαφάνεια, Περιστολή Δαπανών και Αξιοκρατία.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ