Το πολιτιστικό κανάλι ARTE.tv παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη Λέρο, εστιάζοντας στην ιστορική κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, τα νερά γύρω από το νησί θεωρούνται – μετά τη Νορμανδία – ένα από τα μεγαλύτερα «νεκροταφεία» ναυαγίων της περιόδου, καταδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της Λέρου στις πολεμικές επιχειρήσεις του 1943.
Το ARTE είναι ένας δημόσιος ευρωπαϊκός πολιτιστικός τηλεοπτικός σταθμός, που δημιουργήθηκε το 1991 μέσω συμφωνίας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο στόχος του είναι να προάγει την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα. Το ARTE μεταδίδει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, όπως ντοκιμαντέρ, ταινίες, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ενημερωτικές εκπομπές, με έμφαση σε πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα. Οι εκπομπές του είναι διαθέσιμες σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, γερμανικών, αγγλικών, ισπανικών, πολωνικών και ιταλικών, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας arte.tv.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
(Μετάφραση από Γερμανικά)
Ένα ελληνικό νησί και η κληρονομιά του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
“Το 1943, η γερμανική Βέρμαχτ επιτέθηκε στο μικρό ελληνικό νησί της Λέρου. Σήμερα, τα νερά γύρω από το νησί θεωρούνται – μετά τη Νορμανδία – ως ένα από τα μεγαλύτερα «νεκροταφεία» ναυαγίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ογδόντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, τίθεται και στη Λέρο το ερώτημα: Πώς πρέπει να διατηρηθεί η μνήμη του πολέμου, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές;
Ο δύτης Μαρίνος Γιούργας προέρχεται από οικογένεια ναυτικών και από παιδί ήταν γοητευμένος από τα υποθαλάσσια ναυάγια. Επισκέπτεται συνεχώς τη Λέρο, καθώς τα νερά γύρω της είναι γεμάτα με ναυάγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – κυρίως λόγω της Μάχης της Λέρου το 1943, όταν Γερμανοί συγκρούστηκαν με Βρετανούς και Ιταλούς στρατιώτες. Σε μία από τις καταδύσεις του, ο Μαρίνος ανακαλύπτει μάλιστα ένα μέχρι πρότινος άγνωστο ναυάγιο. Όμως ο χρόνος πιέζει: λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του Μεσογειακού νερού σε αλάτι, τα ναυάγια του πολέμου διαβρώνονται ιδιαίτερα γρήγορα.
Ο 66χρονος Φράνκο ντι Πιέρρο, αντιδήμαρχος της Λέρου, διατηρεί επίσης ζωντανή τη μνήμη του πολέμου και της πολυτάραχης ιστορίας του νησιού. Η οικογένεια του Φράνκο κατάγεται από την Ιταλία και βρίσκεται στη Λέρο από τη δεκαετία του 1920, όταν η Ιταλία χρησιμοποιούσε το νησί ως στρατιωτική βάση στη Μεσόγειο. Από τότε που δημιουργήθηκε πολεμικό μουσείο στη Λέρο πριν από μερικά χρόνια, οι κάτοικοι του νησιού προσφέρουν συχνά στον αντιδήμαρχο – και ζωντανή μνήμη του νησιού – Φράνκο, διάφορα πολεμικά κειμήλια: παλιά όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό και οικιακά αντικείμενα από την εποχή των Ναζί. Σε όλη τη Λέρο, τα ίχνη του πολέμου παραμένουν ορατά. Ο Φράνκο συνομιλεί με τους λιγοστούς επιζώντες που ήταν παιδιά κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο νησί και μιλούν για τον πόλεμο, τον τρόμο και την επακόλουθη πείνα. Όμως, 80 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, το ερώτημα παραμένει: Πώς μπορεί να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του πολέμου και της ιστορίας της Λέρου για τις νέες γενιές;”