back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αποχωρεί ο Δήμος Λέρου από το Λιμενικό Ταμείο Πάτμου – Παραιτήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΑποχωρεί ο Δήμος Λέρου από το Λιμενικό Ταμείο Πάτμου - Παραιτήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ.

Ως κεραυνός εν αιθρία “έπεσε” η επιστολή του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια, με την οποία ενημερώνει τον Δήμαρχο Πάτμου και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Πάτμου κ. Αθανάσιο Ελισσαίου, σχετικά με την παραίτηση των μελών Δ.Σ. του Δήμου Λέρου από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Στην επιστολή αυτή, ο Δήμαρχος Λέρου επιρρίπτει ευθύνες στον Πρόεδρο του ΔΗΛΙΤΑΠ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “με βαθιά θλίψη και μεγάλη αγανάκτηση αντιμετωπίζουμε την συνεχή αναβλητικότητα και απαράμιλλη γραφειοκρατία του Προέδρου του ΔΗΛΙΤΑΠ κ. Αθανάσιου Ελισσαίου, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τις μελέτες Αξιολόγησης και Σχεδίων Ασφαλείας των Λιμενικών Εγκαταστάσεων Σκάλας Πάτμου και Λακκίου Λέρου ενώ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για τις Λιμενικές Εγκαταστάσεις Αγίας Μαρίνας Λέρου και Λειψών που είναι στην αρμοδιότητα του ΔΗΛΙΤΑΠ”.

Ειδικότερα, η επιστολή του Δημάρχου Λέρου αναφέρει τα εξής:

Ο Δήμος Λέρου από το Νοέμβριο 2011 έχει καταβάλει σοβαρές προσπάθειες, με βάση στρατηγικό σχεδιασμό, για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη Λέρο, με την προσέλκυση Κρουαζιερόπλοιων διεθνών πλόων καθώς και ημερόπλοιων από την Τουρκία, που θα δώσουν μια σοβαρή ώθηση στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, που υποφέρει από την συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτών των στόχων, είναι η πιστοποίηση των Λιμενικών Εγκαταστάσεων Λακκίου και Αγίας Μαρίνας Λέρου σύμφωνα με τον Κώδικα ISPS και η θεσμοθέτηση της Αγίας Μαρίνας ως πύλης εισόδου σύμφωνα με το Κεκτημένο Schengen. Επειδή για τις κατά τα ανωτέρω Λιμενικές Εγκαταστάσεις φορέας διαχείρισης είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάτμου (ΔΗΛΙΤΑΠ), δεν μας επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία να προβούμε, ως Δήμος Λέρου, στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να υλοποιήσουμε άμεσα τον στρατηγικό μας σχεδιασμό για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Στις προσπάθειες για την υλοποίηση των στόχων μας μέσω του ΔΗΛΙΤΑΠ, και για περισσότερο από ένα χρόνο, με βαθιά θλίψη και μεγάλη αγανάκτηση αντιμετωπίζουμε την συνεχή αναβλητικότητα και απαράμιλλη γραφειοκρατία του Προέδρου του ΔΗΛΙΤΑΠ κ. Αθανάσιου Ελισσαίου, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τις μελέτες Αξιολόγησης και Σχεδίων Ασφαλείας των Λιμενικών Εγκαταστάσεων Σκάλας Πάτμου και Λακκίου Λέρου ενώ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για τις Λιμενικές Εγκαταστάσεις Αγίας Μαρίνας Λέρου και Λειψών που είναι στην αρμοδιότητα του ΔΗΛΙΤΑΠ. Όπως γνωρίζουμε το ΔΗΛΙΤΑΠ είναι από τους ελάχιστους φορείς διαχείρισης Λιμενικών Εγκαταστάσεων που δεν έχουν εκπληρώσει τις από το 2004 υποχρεώσεις συμμόρφωσης σύμφωνα με τον Κώδικα ISPS και τον Κανονισμό (ΕΚ) 725/2004, με αποτέλεσμα η Χώρα μας να κινδυνεύει να υποστεί άμεσα εξαιρετικά σοβαρές οικονομικές και άλλες κυρώσεις από την αδυναμία συμμόρφωσης και με την Οδηγία (ΕΚ) 65/2005 που αφορά την ευρύτερη ασφάλεια των Λιμένων.

Για τους παραπάνω λόγους καταβάλαμε προσπάθειες και έχουμε έτοιμη λύση, η οποία έχει υποβληθεί στο ΔΗΛΙΤΑΠ με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου του, για την άμεση συμμόρφωση του συνόλου των Λιμενικών Εγκαταστάσεων αρμοδιότητας του ΔΗΛΙΤΑΠ με την ισχύουσα νομοθεσία, και εντός των καταληκτικών ορίων της 31-3-2013. Ο Πρόεδρος του ΔΗΛΙΤΑΠ διαβεβαίωσε τόσο εμένα προσωπικά όσο και το Δήμαρχο Πάτμου ότι λόγω των ασφυκτικών ημερομηνιών αλλά και των αυστηρών εντολών τόσο από το Γενικό Γραμματέα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, τη ΔΕΔΑΠΛΕ και τον Λιμενάρχη Λέρου ότι επρόκειτο, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΗΛΙΤΑΠ την 8-1-2013, να προβεί στην κατ’ ευθείαν ανάθεση για την υλοποίηση του συνόλου των εκπονήσεων ΑΑΛΕ-ΣΑΛΕ για τις Λιμενικές Εγκαταστάσεις αρμοδιότητας του ΔΗΛΙΤΑΠ, και εντός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος 45 ημερών, προκειμένου του Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου να ολοκληρώσει στη συνέχεια και τις διαδικασίες συμμόρφωσης με την Οδηγία (ΕΚ) 65/2005 εντός της καταληκτικής ημερομηνίας της 31-3-2013.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος του ΔΗΛΙΤΑΠ είναι ανακόλουθος των προσωπικών υποσχέσεών του και σήμερα με το με αρ. πρωτ. 1966/2012/9-1-2013 επείγον-φαξ κοινοποιεί τις προθέσεις του που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια ακόμη ατέρμονα διαδικασία που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε μέχρι το τέλος του 2013. Κατόπιν των ανωτέρω, τα μέλη του Δήμου Λέρου στο ΔΣ του ΔΗΛΙΤΑΠ αποφάσισαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, διαδικασία που όπως μου ανέφεραν θα ακολουθήσουν και οι Δήμοι Λειψών και Αγαθονησίου, ως ελάχιστο δείγμα αξιοπρέπειας και υπευθυνότητας απέναντι στο λαό της Λέρου αλλά και στις υποχρεώσεις της Χώρας μας.

Ο Δήμος Λέρου σε συνεργασία με το Δήμο Λειψών και το Δήμο Αγαθονησίου δηλώνει, ότι εφ’ όσον βρεθεί νομική και νόμιμη λύση για την κατ’ εξαίρεση έγκριση των διαδικασιών εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών και πληρωμής του σχετικού κόστους, διαθέτει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους αλλά και τον φορέα υλοποίησης για την άμεση και εντός 45 ημερών από την ανάθεση ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών τόσο για την πιστοποίηση των Λιμενικών Εγκαταστάσεων Λακκίου και Αγίας Μαρίνας Λέρου κατά τον Κώδικα ISPS όσο και για την θεσμοθέτηση της Αγίας Μαρίνας ως πύλης εισόδου κατά το Κεκτημένο Schengen.

Κάνω έκκληση εκ μέρους του Λεριακού Λαού και ζητώ προσωπικά απ’ όλους τους εμπλεκόμενους την άμεση βοήθειά και παρέμβασή τους για την αντιμετώπιση και άμεση επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος έτσι ώστε να μην χαθεί για άλλη μια χρονιά η τουριστική περίοδος για την ακριτική Λέρο και τους κατοίκους της, στόχος που είναι και μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών του Πρωθυπουργού της Χώρας και του Υπουργείου Τουρισμού”.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ

ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΛΙΑΣ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ