back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΗΡΩΩΝ-ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑΡΟ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΗΡΩΩΝ-ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑΡΟ

Την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Λακκί, ετελέσθη Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους τρεις ήρωες-πεσόντες στη Κίναρο, υποπλοιάρχους Αναστάσιο Τουλίτση, Κωνσταντίνο Πανανά και ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της Λέρου.

Αμέσως μετά, έλαβε χώρα η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των τριών πεσόντων αξιωματικών που βρίσκεται στο λιμένα Λακκίου.

Την Επιμνημόσυνη Δέηση ετέλεσε ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ.κ. Παΐσιος, παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, των ιερέων π.Δαμασκηνού, π. Νικολάου και π.Γεωργίου, του Αντιδημάρχου κ. Γρεκού Άκη, του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Μπίλλη Νεκτάριου, δημοτικών συμβούλων, καθώς και των στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού, των συγγενών των πεσόντων, και αρκετών συμπατριωτών μας, τηρουμένων των μέτρων για την προστασία από τον COVID-19.

Μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης Δέησης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου υπό του Σεβ.Μητροπολίτου κ.κ. Παϊσίου, του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Θεμέλαρου και του Διοικητή της ΥΝΤΕΛ, πλοιάρχου Παναγιώτη Φιλιππίδη ΠΝ. Η Ελληνική σημαία που κάλυπτε το Μνημείο απονεμήθηκε σε συγγενή της οικογενείας, του ανθυπασπιστή Ελευθερίου Ευαγγέλου ο οποίος είχε καταγωγή από τη Λέρο.

Κατόπιν έγιναν καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Οι τρεις ήρωες αξιωματικοί, την 11η Φεβρουαρίου 2016, έπεσαν εν ώρα καθήκοντος υπέρ πατρίδος, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε σε απόκρυμνη πλαγιά της Κινάρου, κατά την εκτέλεση άσκησης.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑΡΟ

«Σήμερα τιμούμε με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και περηφάνια τη μνήμη των τριών (3) ανδρών που δεν υπηρετούσαν απλά στο ένδοξο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά υπηρετούσαν το Ελληνικό Έθνος και που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα.

Είμαστε άπαντες παρόντες, με την Εκκλησία, τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, για να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε τρεις ήρωες:

τον Υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά, τον Υποπλοίαρχο Αναστάσιο Τουλίτση και τον Ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου, οι οποίοι έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Με τη σημερινή εκδήλωση η Λέρος, ένα ακριτικό νησί που ζει συνεχώς την προκλητικότητα των γειτόνων εξ ανατολάς, αποδίδει φόρο τιμής, ευγνωμοσύνης και συνείδησης, στα τρία παλικάρια μας, τους ήρωες της Κινάρου και ολόκληρης της Χώρας που θυσιάστηκαν εν καιρώ ειρήνης, ασκούμενοι όμως σε συνθήκες πολέμου.

Με την ευλογία της Εκκλησίας, του σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, υποκλινόμαστε σήμερα στο μνημείο τους, το οποίο θα θυμίζει σε όλους μας και κυρίως στις νεότερες γενιές ότι τα ιδανικά των τριών ηρώων θα συνοδεύουν τη συνείδηση όλων των ΕΛΛΉΝΩΝ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.

Υποκλίνομαι στους ήρωες, ευχαριστώντας όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ μαζί μας. Ευχαριστώ πολύ τους συγγενείς που είστε εδώ.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ».

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ