back to top
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αφιέρωμα του «Guardian» στον Λεριό ήρωα λοχία Αντώνη Ντελιγιώργη

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΑφιέρωμα του «Guardian» στον Λεριό ήρωα λοχία Αντώνη Ντελιγιώργη

Παγκόσμιο θαυμασμό για την γενναιότητά του προκάλεσε ο Λεριός ήρωας Αντώνης Ντεληγιώργης που υπηρετεί ως Λοχίας ΕΠΟΠ στο Στρατιωτικό Πρατήριο Ρόδου, σώζοντας 20 πρόσφυγες στο πρόσφατο ναυάγιο στον Ζέφυρο.

Η αυταπάρνηση του συμπατριώτη μας, που διέσωσε 20 μετανάστες στον Ζέφυρο της Ρόδου, έχει ξεφύγει από τα σύνορα της πατρίδας μας, συγκινώντας τους πάντες.

Ως επακόλουθο, η ηρωική του πράξη αποτυπώθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Βρετανίας. Ο “Guardian” ήρθε σε επαφή με τον Λεριό στρατιωτικό που υπηρετεί στο νησί των ιπποτών, ο οποίος εξήγησε πώς αποφάσισε να πέσει στη θάλασσα για να σώσει συνανθρώπους του. Όπως αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα ο Αντώνης, βρισκόταν πλησίον της περιοχής όπου έγινε το ναυάγιο, με τη σύζυγό του. Ο ίδιος είναι πατέρας δύο παιδιών. Μόλις αντιλήφθηκε ότι το σκάφος προσέκρουσε στα βράχια και τους επιβάτες να πέφτουν στη θάλασσα, Βούτηξε και ο ίδιος χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σύμφωνα με όσα είπε στον Guardian αλλά και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά το τραγικό ναυάγιο, η συγκεκριμένη περιοχή όπου ναυάγησε το σκάφος ήταν γεμάτη από το πετρέλαιο του δουλεμπορικού και η μυρωδιά ήταν αποπνικτική. Ορισμένοι ναυαγοί προσπαθούσαν να κολυμπήσουν, όμως τα ισχυρά ρεύματα που υπάρχουν στη περιοχή δεν τους άφηναν να προσεγγίσουν την ακτή. Ο ίδιος κατάφερε ωστόσο, να φτάσει κάποιους από τους ναυαγούς, που βρίσκονταν πάνω σε μια σανίδα. Στο βυθό υπάρχουν κοφτερά βράχια. Κόπηκε στα χέρια και στα πόδια αλλά αυτό το κατάλαβε μετά από την υπερπροσπάθεια που έκανε για να βγάλει στη στεριά όσους μετανάστες μπορούσε. Δεν θυμάται ούτε ο ίδιος πόσοι ήταν άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Θυμάται όμως έναν άνδρα γύρω στα 40 που δεν πρόλαβε να τον σώσει, ενώ εκείνο που δε θα ξεχάσει ποτέ ήταν η εικόνα του παιδιού που ανασύρθηκε νεκρό στα χέρια ενός διασώστη… Ο Αντώνης στο άκουσμα της λέξης ήρωας σωπαίνει και εξηγεί πως δεν έκανε τίποτα γενναίο, απλά μια πράξη «από άνθρωπο σε άνθρωπο».

«Αντώνη» θα ονομάσει το νεογέννητο αγοράκι της η μετανάστρια από την Ερυθραία για να τιμήσει τον άνθρωπο που της έσωσε τη ζωή

Το όνομα «Αντώνης» θα πάρει το μωρό της μετανάστριας από την Ερυθραία -που ήρθε στον κόσμο το βράδυ της 23ης Απριλίου 2015, στο νοσοκομείο της Ρόδου και χαίρει άκρας υγείας- προς τιμήν του Αντώνη Ντεληγιώργη που τους έσωσε τη ζωή στην θαλάσσια περιοχή Ζέφυρος της Ρόδου. Η συγκινησιακή φόρτιση ήταν μεγάλη, όταν πριν λίγες μέρες η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου της Ρόδου Πέπυ Παπαπαύλου, εισήλθε στο δωμάτιο της μαιευτικής κλινικής του νοσοκομείου Ρόδου, συνοδευόμενη από τον Λεριό λοχία Αντώνη Ντεληγιώργη. Η 26χρονη γυναίκα δάκρυσε βλέποντας τον άνθρωπο στον οποίο χρωστά τη ζωή της αλλά και τη ζωή του μωρού της και με μεγάλη χαρά γνωστοποίησε ότι το μωρό της (αγοράκι) θα το ονομάσει Αντώνη! 

Θα τιμηθεί από το Δήμο Ρόδου και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ειδική τιμητική εκδήλωση για τους ένστολους και τους πολίτες που με την αυταπάρνηση τους έσωσαν τους μετανάστες στο ναυάγιο στον Ζέφυρο της Ρόδου, πρότεινε ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου. Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στο θέμα εκφράζοντας τη λύπη του εκ μέρους του Δ.Σ. Ρόδου για τον άδικο χαμό των 3 μεταναστών, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αυτοθυσία που επέδειξαν οι πολίτες και οι ένστολοι της Ρόδου, θυμίζοντας στο Σώμα ότι πριν λίγα χρόνια, είχε συμβεί ένα ανάλογο περιστατικό, όταν ένας Ροδίτης είχε πέσει στη θάλασσα προκειμένου να σώσει μία γυναίκα, και ότι ο συγκεκριμένος πολίτης τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Πρότεινε επίσης στην τιμητική εκδήλωση να κληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πρέσβεις των χωρών απ’ όπου κατάγονται οι πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Ντεληγιώργης θα προταθεί για εύφημη μνεία και θα λάβει τιμιτική διάκριση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

 

 

{widget:social-share-button} 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ