back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια», Ντενγκ Σιάο-Πινγκ, 1904-1997

Τα Νέα«Δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια», Ντενγκ Σιάο-Πινγκ, 1904-1997

Το φύλλο που κρατάτε στα χέρια σας είναι το έκτο συνεχόμενο τεύχος της «Leros News», μιας «αντισυστημικής» -για τα δεδομένα της Λέρου- εφημερίδας, με δυνατή φωνή και άποψη. Έξι μήνες «έντυπης ζωής» λοιπόν, και 10 χρόνια καθημερινής ενημέρωσης δια μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, στο ίντερνετ!

Πρωταρχικός μας στόχος ήταν, είναι και θα είναι, να παραθέτουμε σ’ εσάς, τους αναγνώστες, τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Λέρο όπως αυτά έχουν συμβεί, δίχως να τ’ αλλοιώνουμε και δίχως αυτά να ενέχουν το στοιχείο του υποκειμενισμού.

Με άλλα λόγια ετούτη η εφημερίδα δεν έχει σκοπό να κατευθύνει κανέναν, ούτε υπέρ, ούτε εναντίον κανενός άλλου.

Καταγράφουμε τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Λέρο, χωρίς «σάλτσα» και πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο όλοι εσείς, είστε σε θέση να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα σε σχέση με ότι συμβαίνει στο νησί μας.

Η πολιτική γραμμή της εφημερίδας αποτυπώνεται πολύ εύστοχα στο απόφθεγμα ενός κινέζου πολιτικού (Σιάο-Πίνγκ): «Δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια».

Τη δεδομένη χρονική στιγμή έχουμε δυο υποψήφιους δημάρχους, οι οποίοι έχουν διοικήσει τη Λέρο για πολλά χρόνια και γνωρίζουμε ότι και οι δυο έχουν πολλές ικανότητες αλλά και πολλές αδυναμίες, σε διαφορετικούς τομείς ο καθένας.

Είναι βέβαιο ότι και οι δυο αγαπάνε τη Λέρο και κανείς τους δεν θέλει να καταστραφεί ο τόπος!

Το ζητούμενο είναι αυτός που θα εκλεγεί δήμαρχος για τα επόμενα πέντε χρόνια να «πιάνει ποντίκια».

Αυτό που έχει σημασία λοιπόν, είναι να πάει ο τόπος μπροστά με δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους που πληρούν τις περισσότερες από τις παρακάτω ελάχιστες προϋποθέσεις οι οποίες κατά τη γνώμη μας απαιτούνται για να κάθεται κανείς στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου:

Πιο συγκεκριμένα:

► Να έχει δώσει ικανοποιητικά «δείγματα γραφής» με την ενασχόλησή του στα κοινά

► Να έχει αποδείξει ότι νοιάζεται για τους απλούς ανθρώπους και την καθημερινότητά τους

► Να πλαισιωθεί από συνεργάτες που είναι αντικειμενικά ικανοί αλλά και τίμιοι

► Να είναι κοινωνικός και να διατηρεί καλές σχέσεις με όλους τους δημότες, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει ο καθένας

► Να είναι επιτυχημένος επαγγελματικά χωρίς οικονομικές εκκρεμότητες

► Να έχει ικανή παιδεία και μόρφωση

► Να είναι πολιτικά ανεξάρτητος

► Να είναι έντιμος, αυστηρός αλλά και δίκαιος

► Να έχει ηγετικό χάρισμα Όπως γνωρίζουμε, επί πολλά χρόνια διάφοροι τοπικοί «παράγοντες» διαίρεσαν τη Λέρο σε στρατόπεδα και μας οδήγησαν σε διχασμούς και αντιδικίες, σε φιλονικίες και εχθρότητες. (Βλέπε διαμάχες ΑΝΤΙΑΡΤΗ ΚΩΤΤΑΚΗ, ΚΟΛΙΑ ΚΩΤΤΑΚΗ και πρόσφατα ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗ ΚΟΛΙΑ).

Με αυτόν τον τρόπο, κάποιοι κατάφεραν να συντηρούνται στην εξουσία και άλλοι να μεταπηδούν από στρατόπεδο σε στρατόπεδο με την ακαταμάχητη ευκολία της «κολοτούμπας»!

Ακόμη και σήμερα, σε μια χρονική συγκυρία που έχουν αλλάξει ΤΑ ΠΑΝΤΑ, υπάρχουν ορισμένοι στο νησί μας που εξακολουθούν να θεωρούν τους εαυτούς τους «παράγοντες» και να πιστεύουν ότι «σέρνουν» πίσω τους, σε όποια παράταξη και να πάνε, κάποιες «δεκάδες ψήφους», που πιστεύουν ότι μπορούν να κατευθύνουν, αναλόγως της δικής τους πολιτικής «κολοτούμπας».

Άλλοι πάλι, κάνουν διάφορες δωρεές (κυρίως κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου).

Άλλωστε όλοι μας γνωρίζουμε για τα κάθε λογής προεκλογικά «δωράκια» (τρόφιμα, παπούτσια, υπολογιστές, κλπ) καθώς και για πολλά άλλα (!) που κάνουν κατά καιρούς διάφοροι υποψήφιοι, προκειμένου να αποσπάσουν «σταυρούς».

Πριν είναι αργά, ας συνειδητοποιήσουν κάποιοι επικεφαλής παρατάξεων, ότι ο «θείος απ’ το Αμέρικα» (ή από άλλα «κόντινεντς»), είναι ετοιμοθάνατος εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν του το λένε για κληρονομικούς λόγους…

Εν πολλοίς, όλοι αυτοί που περιγράφουμε, κατάφεραν μέχρι σήμερα να επιπλέουν στην επικαιρότητα (όπως οι φελλοί), δια της εκμετάλλευσης ανθρώπινων πόνων και προσδοκιών, με τη λογική του ρουσφετιού, αλλά και της ψευδούς ελπίδας που έδιναν στα «στρατεύματα» των απέλπιδων ψηφοφόρων.

Τα προηγούμενα χρόνια οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας ήταν σαφώς καλύτερες και όλοι μας ψηφίζαμε τον θείο, τον συμπέθερο, τον φίλο, τον κουμπάρο, όχι με γνώμονα το κριτήριο της ικανότητας, αλλά λόγω συγγένειας ή εξαιτίας κάποιας «υποχρέωσης».

Πλέον, οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι, όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες, συνειδητοποιούμε ότι οι αδαείς «παραγοντίσκοι», οδήγησαν ή συνέβαλαν με τη δράση τους ή την αδράνειά τους στην κατάσταση στην οποία φτάσαμε ως κοινωνία.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι οι υποψηφιότητες για τη δημαρχία της Λέρου δεν θα φέρουν στο προσκήνιο τη «συνομωσία των παραγοντίσκων».

Γράφει ο Άκης Γρεκός
Εκδότης «Leros News» 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ