Γράφει ο Άκης Γρεκός
Εκδότης «Leros News»
Είναι φυσικό οι περισσότεροι πολίτες να μην ενδιαφέρονται για τα δημοτικά πράγματα, αφού ο καθένας αντιμετωπίσει πολύ πιο σημαντικά και σοβαρά προβλήματα.
Όμως είναι εξίσου σημαντικό, πού και πού να κάνουμε μια αναδρομή, για να δούμε πώς θα προχωρήσει το νησί που ζούμε, η Λέρος, τα επόμενα χρόνια.
Η αναδρομή στα πεπραγμένα του Δήμου ξεκινά από την παράταξη του Δημάρχου κ. Μιχάλη Κόλια, η οποία ενώ απέσπασε ένα ανέλπιστα υψηλό ποσοστό έναντι των άλλων συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές του 2010, εντούτοις, ένα χρόνο μετά, δεν μπόρεσε να το διατηρήσει, χάνοντας τρεις δημοτικούς συμβούλους (Ασβεστά, Βενέτου, Ρούσσο) και έχοντας δεκάδες ενδοπαραταξιακά προβλήματα.
Το πρώτο παράδοξο της υπόθεσης, ήταν ότι, παρόλο που ο Δήμαρχος Λέρου είχε χάσει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, τα θέματα στην ημερήσια διάταξη περνούσαν κατά πλειοψηφία!
Το γεγονός αυτό, προκάλεσε πολλά προβλήματα στην παράταξη της Μειοψηφίας, η οποία δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να απορροφήσει τις πολιτικές απώλειες από τον συνδυασμό του Μιχάλη Κόλια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρεται συχνά σε διάφορα «πολιτικά πηγαδάκια», είναι η αντιπολιτευτική αδράνεια στο θέμα που είχε προκύψει με την Πολεοδομία Λέρου, καθώς και στο ζήτημα με τις ανεξαρτητοποιήσεις των προαναφερθέντων δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.
Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι η αντιπολιτευτική τακτική που ασκείτο στο σύνολό της από τη μείζονα μειοψηφία, ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών.
Τα διάφορα ζητήματα στην τακτική της αντιπολίτευσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο πρώην Δήμαρχος Λέρου κ. Τιμόθεος Κωττάκης ασκούσε κριτική για τα ζητήματα αυτά, ανάγκασε τον τότε επικεφαλής της Μειοψηφίας Μιχάλη Κοντραφούρη σε παραίτηση από …επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα την ανεξαρτητοποίησή του.
Σε αυτό το σημείο τίθεται το δεύτερο (πολιτικά) παράδοξο της υπόθεσης: Ενώ η «παράταξη Κόλια» ήταν έτοιμη να διαλυθεί, για κάποιους ανεξήγητους λόγους η αντιπολίτευση πρόλαβε και διαλύθηκε πρώτη.
Θαρρεί κανείς ότι έκαναν το παν, για να είναι ο Μιχάλης Κόλιας Δήμαρχος και τα υπόλοιπα πέντε χρόνια!
Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Μ. Κοντραφούρη, τη σκυτάλη πήρε ο Σ. Λουλουδιάς, με αποτέλεσμα οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι να γίνουν πέντε.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο δήμαρχος Λέρου θα λάμβανε κι άλλο «πολιτικό δωράκι»: Η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κα Χρυσούλα Σιφουνιού, παραιτούνταν για προσωπικούς λόγους…
Βέβαια, όσον αφορά την παράταξη της Ελάσσονος Μειοψηφίας, τα πράγματα ήταν εξίσου απογοητευτικά: Λίγο καιρό μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010, η κα Σιφουνιού αντικατέστησε τον διοικητή στο Νοσοκομείο της Καλύμνου, ασκώντας παράλλη- λα τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντά στη Λέρο, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο κ. Αντώνης Νταλαρής με δηλώσεις του, πρόλαβε και έθεσε εαυτόν εκτός συζήτησης περί δημοτικών εκλογών, ενώ, ο Δημήτρης Διαμαντάρας -τρίτος κατά σειρά- δημοτικός σύμβουλος της συγκεκριμένης παράταξης, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «LEROS NEWS», είχε θέσει εαυτόν στη διάθεση του εκλογικού σώματος, επιβεβαιώνοντας όσους έκαναν λόγο για «πολιτική δυσκαμψία» της συγκεκριμένης παράταξης.
Στο μεταξύ, σε ανύποπτο χρόνο, υπήρξε και μια -επιεικώς- ανεπιτυχής προσπάθεια ίδρυσης νέας δημοτικής παράταξης -μεσούσης της δημοτικής περιόδου- από τον ανεξάρτητο (πλέον) δημοτικό σύμβουλο Μ. Κοντραφούρη!
Ίσως όλα τα παραπάνω να φαντάζουν απίστευτα σε κάποιον που δεν ζει στο νησί μας και που απλά έτυχε να διαβάζει αυτό το κείμενο. Όμως, υπάρχουν και χειρότερα!
Με αφορμή την παύση λειτουργίας της ΔΟΥ Λέρου, άπαντες οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν ομόφωνα να παραιτηθούν, ώστε με αυτόν τον τρόπο να πιέσουν τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Ως ήταν αναμενόμενο, τα πολιτικά στελέχη του υπουργείου, «έγραψαν» την απόφαση αυτή «στα παλαιότερα των υποδημάτων τους», με αποτέλεσμα η ΔΟΥ Λέρου να κλείσει οριστικά.
Στο σημείο αυτό έρχεται και το τρίτο πολιτικά παράδοξο στα πεπραγμένα του Δήμου Λέρου: Παραιτήθηκε όχι ΟΛΟΚΛΗΡΟ αλλά το… ΜΙΣΟ δημοτικό συμβούλιο Λέρου, επικαλούμενο την απόφαση 88/2013!..
Προσωπικά, ακόμα δεν έχω κατανοήσει για ποιους λόγους έγινε κάτι τέτοιο.
Η απόφαση 88/2013 του δημοτικού συμβουλίου Λέρου που επικαλούνται οι παραιτηθέντες δημοτικοί σύμβουλοι, «ομιλούσε» για την παραίτηση ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου και όχι του μισού.
Κάτι που σημαίνει ότι τυπικά οι παραιτήσεις αυτές δεν είναι σύμφωνες με την απόφαση 88/2013.
Επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση δεν «ομιλούσε» μόνο για παραιτήσεις. Το «μενού» περιελάμβανε κι άλλες δράσεις, όπως «να κλείσει ο Δήμος», «να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες», «να γίνει κατάληψη των κτιρίων της ΔΟΥ Λέρου, των Δημόσιων υπηρεσιών και των Δ.Ε.Κ.Ο», «να κλείσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα σχολεία του νησιού μας», και διάφορα άλλα… Πού πήγαν αυτά;