back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Οικονομική κρίση στη Λέρο…

Τα ΝέαΗ Οικονομική κρίση στη Λέρο...

Είναι γεγονός ότι η πρωτοφανής δημοσιονομική κρίση έχει επηρεάσει -λιγότερο ή περισσότερο- όλους τους Έλληνες. Δυστυχώς, το νησί της Λέρου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι περίπου 8000 κάτοικοι, βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης.

Η εμπορική κίνηση στη Λέρο είναι μειωμένη αισθητά σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί μας, απευθύνονται στους ντόπιους κατοίκους, αφού η τουριστική κίνηση της καλοκαιρινής περιόδου επικεντρώνεται ουσιαστικά στο 15θήμερο 1-15 Αυγούστου, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα από τουριστικές επιχειρήσεις να μην επαρκούν για την κάλυψη των εξόδων ολόκληρου του έτους.

Είναι γεγονός ότι η εμπορική δραστηριότητα στη Λέρο των 8000 κατοίκων, βασιζόταν εδώ και χρόνια στην εγχώρια κατανάλωση. 

Σε μια τέτοια οικονομία όπου μειώνονται συνεχώς τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων λόγω φοροεπιδρομών και λοιπών περικοπών, το αντίκτυπο απεικονίζεται με μελανά χρώματα στην πραγματική οικονομία.

Αρκεί μία βόλτα στα εμπορικά κέντρα του νησιού, για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει:

Επιχειρήσεις που “φυτοζωούν”, καταστήματα κλειστά σε περιοχές “φιλέτα”, άδειες καφετέριες, αλλαγές έδρας καταστημάτων λόγω αυξημένου κόστους ενοικίασης, αντικατοπτρίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα.

Κάποιοι “παλιοί” επιχειρηματίες της Λέρου βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ενώ άλλοι που προμηθεύουν το δημόσιο, βλέπουν ξαφνικά τα μπλοκ επιταγών σφραγισμένα, αφού οι δημόσιες υπηρεσίες καθυστερούν υπέρμετρα την εξόφληση των προμηθευτών. 

Από την άλλη, οι αυξημένες υποχρεώσεις των επαγγελματιών (ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΦΠΑ -ΧΑΡΑΤΣΙΑ) σε συνδυασμό με τις ανεξόφλητες οφειλές στον ΟΑΕΕ – ΙΚΑ, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση.

Η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται στο ναδίρ, αφήνοντας άνεργους δεκάδες συμπατριώτες μας, τα επαγγέλματα των οποίων σχετίζονται με την οικοδομή.

Όμως και οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν συρρικνωθεί ή έχουν κλείσει τα τελευταία δυο χρόνια.

Αρκεί να αναφέρουμε την συρρίκνωση της ΔΟΥ Λέρου, το κλείσιμο του εμπορικού τμήματος ΟΤΕ Λέρου, το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής τράπεζας στον Πλάτανο, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των υπαλλήλων εκτός Λέρου, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Γράφει ο Άκης Γρεκός
Εκδότης «Leros News» 

lerosnews.gr 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ