Με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν με τη νομιμοποίηση των λιμένων Αγ. Μαρίνας Λακκίου, αποφάσισα να συντάξω την επιστολή που ακολουθεί, περιγράφοντας αναλυτικά το πρόβλημα και ζητώντας την εξεύρεση λύσης από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Είμαι εκδότης μια μικρής επαρχιακής εφημερίδας, μόνιμος κάτοικος Λέρου. Όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και εδώ, παρακολουθούμε τις προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση προκειμένου να εξέλθει της βαθειάς και συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, ευελπιστώντας στην οικονομική ανάπτυξη. Σας παρακαλώ να διαβάσετε παρακάτω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενδεικτικό των λόγων που η ανάπτυξη στην χώρα μας δεν πρόκειται να έρθει σύντομα. Στο νησί της Λέρου υπάρχουν δύο βασικά λιμάνια (Λακκί Αγ. Μαρίνα).
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων αδυνατεί να συναινέσει στη νομιμοποίηση του λιμένα Αγ. Μαρίνας Λέρου διότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εν λόγω υπηρεσίας, το έργο αυτό κατασκευάστηκε κατά παράβαση των προστατευτικών διατάξεων για τις αρχαιότητες. Το σκεπτικό της αρνητικής γνωμοδότησης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων θα έβρισκε σύμφωνο τον οιονδήποτε, αν το λιμάνι της Αγ. Μαρίνας θα κατασκευαζόταν μελλοντικά. Όμως, το λιμάνι υφίσταται, είναι κατασκευασμένο εδώ και 43 χρόνια!.. Το παράλογο της όλης υπόθεσης, που κάνει τους πολίτες να αναρωτιούνται αν ζούμε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε κάποια χώρα της Αφρικής, είναι το γεγονός ότι το λιμάνι της Αγ. Μαρίνας κατασκευάστηκε επί Χούντας, την περίοδο 1969-1971. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Λέρου, στα εγκαίνια παρέστη ο πραξικοπηματίας Στυλιανός Παττακός.
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ιδρύθηκε ως υπηρεσία το 1976, ενώ, στη σχετική γνωμοδότηση, επικαλείται μεταξύ άλλων, το ΦΕΚ 1389/Β/ 23-11-1973 το οποίο εκδόθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο της κατασκευής του λιμανιού. Κύριε Πρωθυπουργέ, Όπως καταλαβαίνετε, η αρνητική γνωμοδότηση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για τη νομιμοποίηση του λιμένα Αγ. Μαρίνας, σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί κανένα έργο πάνω στο λιμάνι (λιμενικές εγκαταστάσεις, προβλήτες, κλπ), μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα μέσω σχετικής νομοθεσίας.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο Δήμος Λέρου κίνησε πρόσφατα τις διαδικασίες προκειμένου να προμηθευτεί και να εγκαταστήσει ΠΡΟΚΑΤ οικίσκο στο συγκεκριμένο λιμάνι, για τη θεσμοθέτηση του λιμένα Αγ. Μαρίνας ως προσωρινού συνοριακού σημείου διέλευσης, ένα έργο που αναμένεται να δώσει ώθηση στον Τουρισμό της Λέρου. Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Πάτμου αποφάσισε, πριν λίγους μήνες, την εκκίνηση της διαδικασίας ανάθεσης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που απαιτούνται για τη νομιμοποίηση των λιμένων ευθύνης του, σε ιδιώτη μελετητή, αφήνοντας εκτός το λιμάνι της Αγ. Μαρίνας Λέρου, λόγω της εμπλοκής της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, καθώς και το λιμάνι του Λακκίου Λέρου, στο οποίο δεν έχει γίνει ακόμα καθορισμός της οριογραμμής αιγιαλού, αν και η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το 2005…
Για το λιμένα Λακκίου, οι διαδικασίες χάραξης Αιγιαλού έχουν κολλήσει (εδώ και εννιά χρόνια), σε απαίτηση του ΓΕΝ, σύμφωνα με την οποία, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χάραξης Αιγιαλού, απαιτείται στο τοπογραφικό διάγραμμα χάραξης, η επαναδημιουργία ακυρωθεισών κτηματολογικών μερίδων μέσα στις οποίες εμπερικλείονται τα υφιστάμενα Ιταλικά πρώην κατοχικά κτήρια…
Το κτηματολογικό γραφείο ΚΩ – ΛΕΡΟΥ ισχυρίζεται αδυναμία εξεύρεσης λύσης, διότι κάποιες κτηματολογικές μερίδες έχουν ακυρωθεί μεν ως μερίδες, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαγραφής τους… Χωρίς την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία χάραξης Χερσαίας ζώνης.
Τουτέστιν, όλα τα κτήρια που βρίσκονται στο Λιμάνι του Λακκίου και γενικότερα όλες οι λιμενικές εγκαταστάσεις, είναι παράνομες και δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Μετά απ’ όλα αυτά, είναι απορίας άξιο, πώς θα επέλθει η οικονομική ανάπτυξη, όταν το ίδιο το κράτος ακυρώνει τον εαυτό του; Γνωρίζοντας την ευαισθησία που έχετε για τους ακρίτες, σας παρακαλώ, ως κάτοικος του νησιού της Λέρου, να επιληφθείτε προσωπικά του θέματος και να μεριμνήσετε για την εξεύρεση λύσης.
Στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες».
Με εκτίμηση,
Άκης Γρεκός
Εκδότης LEROS NEWS