ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

  • Φόρτωση…

Εγγραφείτε στο κανάλι μας YouTube

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • Λέρος: Ένταση, βαριές εκφράσεις και προαναγγελία μηνύσεων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

    Ο Βαλ σχολίασε: Έχω ψοφίσει στο γέλιο ρεε.....γιατί έβηξες λέει ο άλλος χαχαχαχαχαχαχαχα
    21.11.2025
  • Λέρος: Εντυπωσιακό κλάδεμα των δέντρων στο νησί

    Ο Πετραν σχολίασε: Να κανουμε την προσευχη μας 3 φορες την ημερα στην Παναγια του καστρου που…
    21.11.2025
  • Τιμόθεος Κωττάκης: Ο Δήμος Λέρου δίνει κίνητρα στους γιατρούς - Επιδοτεί με 400 ευρώ το ενοίκιο

    Ο Γεώργιος Κουμνενής σχολίασε: Συγχαρητήρια, σωστό μέτρο.
    17.11.2025
  • Στο κόκκινο η ένταση στο Νοσοκομείο Λέρου: Τα Σωματεία Ιατρών - Εργαζομένων καταγγέλλουν κατάρρευση υποδομών και πολιτικές ευθύνες

    Ο Γεώργιος Κουμνενης σχολίασε: Κάντε όλοι μια προσπάθεια, όσο γίνεται, να αφήσετε τα κομματικά που χωρίζουν τους εργαζόμενους.…
    14.11.2025
  • Ένωση Ιατρών ΚΘΛ: "Καταγγελία - Ανακοίνωση για την απαράδεκτη και προσχηματική προκήρυξη ιατρικών θέσεων"

    Ο Γεώργιος Κουμνενής σχολίασε: Κρίμα που εμείς οι Λεριοι αδιαφορούμε και δεν υποστηρίζουμε καθόλου αυτούς που προσπαθούν. Στην…
    11.11.2025
Navarone-ad
Ζαχαροπλαστείο "Ρεπαπής"

FOLLOW US

  • 3.829 Fans
  • 560 Followers
  • 592 Subscribers

INSTAGRAM PHOTOS

Follow us!

  • Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025, η Πανελλήνια Ένωση Λερίων (ΠΕΛ), γιόρτασε τα 60 χρόνια ιστορίας και προσφοράς του συλλόγου, καθώς και τα 50 χρόνια της αγαπημένης μας εφημερίδας «Λεριακά Νέα», σε μια κατάμεστη από κόσμο εκδήλωση στο δημοτικό κινηματοθέατρο.
Στην εκδήλωση, ο Δημήτρης Ήσυχος παρουσίασε τα βιβλία του:
• Το Λερικο Λεξικό
• Το Κάστρο του Παντελίου – Η Παναγία του Κάστρου
• Η Παναγία του Κάστρου
  • • 10μελές συνεργείο με δύο γεωπόνους παρόντες “οδηγεί” το πράσινο της Λέρου στον σωστό δρόμο.
• Εγκωμιαστικά σχόλια από την κοινωνία για το μεγάλο αυτό έργο.
• Παναγιώτης Κουμπάρος: «Αφήνουμε τους μίζερους στη μιζέρια τους… Τέτοιο κλάδεμα, καλλωπισμός και φροντίδα των δέντρων στο νησί δεν έχει ξαναγίνει ποτέ!»
• Βασίλης Ελένης – «Κηπόραμα»: «Ας σωπάσουν έστω μια φορά οι άσχετοι… και ας πληρώσουν αυτά που χρωστάνε!»

Πρωτοφανές για τα δεδομένα της Λέρου είναι το κλάδεμα που ξεκίνησε στο νησί μας. Ομάδα δέκα ατόμων, με δύο γεωπόνους να επιβλέπουν, έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση και τον καλλωπισμό του πρασίνου, με την κοινωνία να στέκεται ξεκάθαρα στο πλευρό αυτής της προσπάθειας.

Και δεν αναφερόμαστε σε ένα απλό κλάδεμα. Υπάρχει καλλωπισμός, φροντίδα, σωστή προσέγγιση του δέντρου, πράγματα που, όπως λένε κάτοικοι και επαγγελματίες, δεν είχαν γίνει ποτέ στο νησί.

Περισσότερα στο lerosnews.gr
  • Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου:
Μείζον θέμα προέκυψε με το αίτημα Δημοτικού Συμβούλου για χορήγηση άδειας απουσίας και διεξαγωγή διαδικτυακών συνεδριάσεων
  • Το απόσπασμα από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου, όπου μια απρόσμενη ατάκα του Δημάρχου, προκάλεσε γέλια και χαλαρό κλίμα μέσα στην ένταση της συζήτησης.
  • Το πρωί της Πέμπτης 20 Νοεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε η τελετή αγιασμού για την επίσημη έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του Λιμένα Λακκίου.

Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, καθώς οι εκτεταμένες σπηλαιώσεις είχαν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σταθερότητας και αυξημένη επικινδυνότητα για τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό αποτέλεσε άμεση προτεραιότητα του Δημάρχου Λέρου, Τιμόθεου Κωττάκη, και της Δημοτικής Αρχής, ενώ σύμφωνα με αυτοδιοικητικές πηγές, η δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου θεωρείται ότι έγινε σε.. ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο π. Δαμασκηνός Παλαπουγιούκ και ο π. Σέργιος Γουρλάς.

Παρόντες στην τελετή ήταν, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Τιμόθεος Κωττάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουμπάρος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών / Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος πολιτών.

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος στις δηλώσεις του, το έργο είχε καθυστερήσει σημαντικά, καθώς έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη από το 2013, όταν και είχε ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη από το τότε Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάτμου – Λέρου – Λειψών – Αγαθονησίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κωττάκη, το έργο αναμένεται να αποπερατωθεί -εκτός απροόπτου- τον Απρίλιο του 2026.

Δείτε στιγμιότυπα από την τελετή, καθώς και τις δηλώσεις των παρευρισκομένων στην κάμερα του Leros News και τον Νίκο Ιγνατίδη.
Κυριακή 23 Νοεμβρίου, 2025
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
19 °c
Agia Marina
18 ° Δε
18 ° Τρ
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Αρχική » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ » Πρεμιέρα για το ΕΣΠΑ 2021-2027, με την πρώτη πρόσκληση χρηματοδότησης, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Πρεμιέρα για το ΕΣΠΑ 2021-2027, με την πρώτη πρόσκληση χρηματοδότησης, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Leros News Leros News
12 Δεκεμβρίου 2022
- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ
Χρόνος ανάγνωσης: 3 Λεπτά
A A
0
Πρεμιέρα για το ΕΣΠΑ 2021-2027, με την πρώτη πρόσκληση χρηματοδότησης, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
8
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
282
ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος καλεί τους Δήμους Ρόδου, Κω, Καλύμνου, Σύρου – Ερμούπολης και Νάξου να υποβάλουν προτάσεις ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο πρόσκλησης συνολικού προϋπολογισμού  25,1 εκατ. €

Λίγο πριν την εκπνοή του 2022, που για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν άλλη μια χρονιά ρεκόρ απορροφήσεων των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και ένα χρόνο πριν και την τυπική λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, ξεκινά τις διαδικασίες υλοποίησης του νέου ΠεΠ Νοτίου Αιγαίου, της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.

Η πρώτη πρόσκληση που υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, βρίσκεται ήδη στον «αέρα» και αφορά δράσεις ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για τους Δήμους Ρόδου, Κω, Καλύμνου, Σύρου – Ερμούπολης και Νάξου.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Χατζημάρκος: «Οι Περιφέρειες είναι θεματοφύλακες κοινωνικής συνοχής – Η μεγάλη αξία του ΕΣΠΑ είναι ότι υπηρετεί τον άνθρωπο»

Γιώργος Χατζημάρκος: «Οι Περιφέρειες είναι θεματοφύλακες κοινωνικής συνοχής – Η μεγάλη αξία του ΕΣΠΑ είναι ότι υπηρετεί τον άνθρωπο»

20.11.2025
446
Γιώργος Χατζημάρκος για αφαλατώσεις της Λέρου: “Καλλιεργούν τον διχασμό για να καλύψουν την αδιαφορία ή την ανικανότητα τους”

Γιώργος Χατζημάρκος για αφαλατώσεις της Λέρου: “Καλλιεργούν τον διχασμό για να καλύψουν την αδιαφορία ή την ανικανότητα τους”

01.11.2025
1.3k

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος καλεί:
τους δήμους Ρόδου, Κω, Καλύμνου, Σύρου-Ερμούπολης και Νάξου για την υποβολή πρότασης για την επιλογή «Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΕ, οι δράσεις στον τομέα αυτόν θα πρέπει να βασίζονται σε ολοκληρωμένες εδαφικές στρατηγικές, με προβλεπόμενο χωρικό εργαλείο για τις αστικές περιοχές τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ).

Η παρούσα πρόσκληση αφορά στην υποβολή προτάσεων Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης από αστικές αρχές της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με σκοπό την επιλογή των αστικών αρχών και των περιοχών εφαρμογής τους, καθώς και του τύπου των δράσεων.

Οι στρατηγικές για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις  ΟΧΕ για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη  ΒΑΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027, ενώ συνολικά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα Ταμεία ΕΤΠΑ, ΕΚΤ+, Ταμείο Συνοχής, ΤΔΜ, καθώς και το ΕΤΘΑΥ, μέσω συνδυασμένων επενδύσεων, από περισσότερα του ενός Προγράμματα ή από περισσότερους του ενός τομείς προτεραιότητας του ίδιου Προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται η συνοχή και ο συντονισμός μεταξύ των σχετικών Ταμείων.

Οι πόροι του Περιφερειακού Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027, οι οποίοι διατίθενται προγραμματικά για τη χρηματοδότηση των στρατηγικών ΒΑΑ ανέρχονται σε 25,1 εκ. € (δημόσια δαπάνη), εκ. των οποίων ποσό 24 εκ. € συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και 1,1 εκ. € από το ΕΚΤ+.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της κάθε στρατηγικής δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος των 8 εκ. € και να υπερβαίνει τα 15 εκ. €, ενώ τουλάχιστον το 60% του συνολικού προϋπολογισμού πρέπει να αφορά σε έργα που χρηματοδοτούνται από το ΠεΠ ΝΑ 2021-2027.

Οι Στρατηγικές ΒΑΑ πριν την υποβολή τους θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης με τους τοπικούς θεσμούς, φορείς και κοινωνικές ομάδες.

Κάθε πρόταση θα υποβληθεί από υποψήφια αστική αρχή, η οποία μπορεί να είναι είτε ο Δήμος, είτε εταιρικό σχήμα με συμμετοχή φορέων της περιοχής του Δήμου και με επικεφαλής τη Δημοτική Αρχή.

Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολή Πρότασης από τις αστικές αρχές: 31 Μαΐου 2023.

Επιλέξιμες περιοχές εφαρμογής των στρατηγικών ΒΑΑ

Η περιοχή εφαρμογής για κάθε στρατηγική ΒΑΑ θα προταθεί από κάθε Δήμο και θα πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού [επίπεδο διοικητικής διαίρεσης 8 (“οικισμός”)] έδρας της Περιφερειακής Ενότητας ελάχιστου μόνιμου πληθυσμού 5.000 (σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2021), περιλαμβάνοντας τμήμα ή το σύνολο του οικισμού, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η στρατηγική θα αφορά πράγματι αστικό οικισμό και αστικό πληθυσμό.

Επιπρόσθετα, στις περιοχές εφαρμογής των στρατηγικών ΒΑΑ είναι δυνατή η συμπερίληψη οικισμού (αστικού ή μη) ή τμήματος αυτού του ίδιου Δήμου, ο οποίος παρουσιάζει άμεση χωρική συνέχεια με τον αστικό οικισμό.

Σημειώνεται ότι οι αστικές αρχές δύνανται να υποβάλουν μια μόνο πρόταση χρηματοδότησης στρατηγικής, που θα αφορά έναν αστικό οικισμό (περιλαμβανομένων και των τυχόν άλλων οικισμών που βρίσκονται σε χωρική συνέχεια με αυτόν).

Περιεχόμενο των στρατηγικών

Οι στρατηγικές ΒΑΑ θα πρέπει να βασίζονται σε ένα μακροπρόθεσμο όραμα για το μέλλον της περιοχής εφαρμογής τους, να αναδεικνύουν τις βασικές οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές προκλήσεις, τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και τις προκλήσεις του δομημένου και πολιτιστικού περιβάλλοντος και των υποδομών που αντιμετωπίζει η περιοχή και να αναδεικνύουν το αναπτυξιακό της δυναμικό.

Οι στόχοι των έργων

Ειδικότερα, τα έργα του σχεδίου δράσης που προτείνονται προς χρηματοδότηση από το ΠεΠ ΝΑ 2021-2027 θα πρέπει να εστιάζουν στους παρακάτω στόχους:

Α. “ Ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών”

  • βελτίωση της αστικής κινητικότητας και συνολικά της προσβασιμότητας και λειτουργικότητας του αστικού χώρου,
  • εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, υποδομών και κοινόχρηστων χώρων,
  • ανάπτυξη εφαρμογών “έξυπνης” πόλης
  • ανάδειξη του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και κτιριακού αποθέματος,
  • προστασία και ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού κεφαλαίου,
  • ενίσχυση και ανάπτυξη πράσινων υποδομών,
  • ενίσχυση κοινωνικών υποδομών που συμβάλουν στην ένταξη στην κοινότητα (εξαιρουμένων δομών στέγασης οποιουδήποτε τύπου)
  • καθαρές αστικές μεταφορές
  • αντιπλημμυρική προστασία

Β. “Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικού δυναμικού”

  • ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας σε τομείς προτεραιότητας της Περιφέρειας.

Γ. “Ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνική ένταξη ”

  • τόνωση της τοπικής αγοράς εργασίας
  • ενίσχυση δικτύου δομών και παροχή υπηρεσιών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

Για τη συμπερίληψη στις επιμέρους στρατηγικές ΒΑΑ έργων που δεν σχετίζονται με τους παραπάνω στόχους θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση και συνεργασία με την ομάδα διοίκησης των στρατηγικών ΒΑΑ της Περιφέρειας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στις στρατηγικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αστικές περιοχές ως προς την κλιματική αλλαγή, ιδίως στη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050. Προς αυτή την κατεύθυνση, η χρηματοδοτική συμβολή των προτεινόμενων προς χρηματοδότηση από το ΠεΠ ΝΑ 2021-2027 έργων στην αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων θα πρέπει να ανέρχεται στο 40% τουλάχιστον των συνολικών πόρων των έργων που προτείνεται να χρηματοδοτηθούν από τον Ειδικό Στόχο 5.i του ΠεΠ.

Διαδικασίες

Κάθε πρόταση θα υποβληθεί από υποψήφια αστική αρχή, η οποία μπορεί να είναι είτε ο Δήμος, είτε εταιρικό σχήμα με συμμετοχή φορέων της περιοχής του Δήμου και με επικεφαλής τη Δημοτική Αρχή.

Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολή Πρότασης από τις αστικές αρχές: 31 Μαΐου 2023.

Για την υποστήριξη της προσέγγισης και του σχεδιασμού της στρατηγικής οι αστικές αρχές συμβουλεύονται τον «Οδηγό για το σχεδιασμό και την υποβολή στρατηγικής αστικής ανάπτυξης/ΟΧΕ-ΒΑΑ», καθώς και το Εγχειρίδιο Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Η πρόταση υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» (ΕΥΔ ΠΝΑ).

Μετά την υποβολή των προτάσεων θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους από την ΕΥΔ ΠΝΑ, βάσει της οποίας θα επιλεγούν οι περιοχές παρέμβασης με βάση την φθίνουσα βαθμολογία της αξιολόγησης.

Tags: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Share3Tweet2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επαναστατικές καινοτομίες για την ασφαλή εξυπηρέτηση των τουριστών από τον Δήμο Πάτμου
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Πάτμος: Βαρύ χρηματικό πρόστιμο από την Περιφέρεια για τη ρύπανση στη θάλασσα

07.11.2025
882
Σε παγκόσμιο συνέδριο σιολογίας στην Κίνα, παρουσιάστηκαν οι βέλτιστες πρακτικές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

Σε παγκόσμιο συνέδριο σιολογίας στην Κίνα, παρουσιάστηκαν οι βέλτιστες πρακτικές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

01.11.2025
582
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών: Αντιπρόεδρος ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Προέδρου της ΕΝΠΕ για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

27.10.2025
964
Επόμενο
Λέρος: Με επιτυχία η εκδήλωση του Δήμου για τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Λέρος: Με επιτυχία η εκδήλωση του Δήμου για τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Η ΛΕΡΟΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Λέρου την Παρασκευή 2/12/2011

    23.11.2011
    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Λέρου την Παρασκευή 2/12/2011 Πριν 14 χρόνια 1.7K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Τηλεφωνική δημοσκόπηση διεξήχθη στη Λέρο για τα δημοτικά!

    23.11.2012
    Τηλεφωνική δημοσκόπηση διεξήχθη στη Λέρο για τα δημοτικά! Πριν 13 χρόνια 1.3K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Τι είπε ο υποψήφιος Δήμαρχος Λέρου Μ. Κοντραφούρης στη συνέντευξη Τύπου [VIDEO]

    23.11.2013
    Τι είπε ο υποψήφιος Δήμαρχος Λέρου Μ. Κοντραφούρης στη συνέντευξη Τύπου [VIDEO] Πριν 12 χρόνια 1.8K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Συνάντηση Δημάρχου Λέρου με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου

    23.11.2014
    Συνάντηση Δημάρχου Λέρου με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Πριν 11 χρόνια 1.1K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    ΛΕΡΟΣ: Συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη για το HOT SPOT στα…

    23.11.2015
    ΛΕΡΟΣ: Συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη για το HOT SPOT στα Λέπιδα Πριν 10 χρόνια 1.6K
kiporama-leros

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Τιμόθεος Κωττάκης: Ο Δήμος Λέρου δίνει κίνητρα στους γιατρούς – Επιδοτεί με 400…

    17.11.2025
    Τιμόθεος Κωττάκης: Ο Δήμος Λέρου δίνει κίνητρα στους γιατρούς – Επιδοτεί με 400 ευρώ το ενοίκιο 2.3K
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Λέρος: Εντυπωσιακό κλάδεμα των δέντρων στο νησί

    21.11.2025
    Λέρος: Εντυπωσιακό κλάδεμα των δέντρων στο νησί 2K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Ένταση, βαριές εκφράσεις και προαναγγελία μηνύσεων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

    21.11.2025
    Λέρος: Ένταση, βαριές εκφράσεις και προαναγγελία μηνύσεων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου 2K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος – Φωτιά στη Γούρνα: Άμεση επέμβαση, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

    16.11.2025
    Λέρος – Φωτιά στη Γούρνα: Άμεση επέμβαση, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα 1.8K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Ολοκληρώθηκε ο Αγιασμός για τα έργα στο λιμάνι Λακκίου – Τι είπε…

    20.11.2025
    Λέρος: Ολοκληρώθηκε ο Αγιασμός για τα έργα στο λιμάνι Λακκίου – Τι είπε ο Δήμαρχος Λέρου 1.7K

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

  • Λέρος: Εκτεταμένη διακοπή ρεύματος για πάνω από δύο ώρες

    77 shares
    Share 52 Tweet 11
  • Λέρος: Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η λογοδοσία Δημάρχου

    43 shares
    Share 21 Tweet 9
  • Λέρος: ΔΑΠΘΑΣ και Λιμεναρχείο «ξεσκεπάζουν» παράνομο δίκτυο μεταφορών – 36 άτομα μεταφέρθηκαν στη ΚΕΔ

    40 shares
    Share 17 Tweet 10
  • Λιμεναρχείο Λέρου: Κλείνει για οχήματα το Λιμάνι της Αγίας Μαρίνας μέχρι τον Μάρτιο

    77 shares
    Share 34 Tweet 18
  • «Κόλαφος» η έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία: Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν συμβάλλει ενεργά για λύση στο Κυπριακό – Για μεροληψία μιλά η Άγκυρα

    16 shares
    Share 7 Tweet 4
kroupia leros
Currently Playing

Λέρος: Εντυπωσιακό κλάδεμα των δέντρων στο νησί

Λέρος: Εντυπωσιακό κλάδεμα των δέντρων στο νησί

Λέρος: Εντυπωσιακό κλάδεμα των δέντρων στο νησί

Featured
Λέρος: Ένταση, βαριές εκφράσεις και προαναγγελία μηνύσεων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Λέρος: Ένταση, βαριές εκφράσεις και προαναγγελία μηνύσεων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Featured
  • Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025, η Πανελλήνια Ένωση Λερίων (ΠΕΛ), γιόρτασε τα 60 χρόνια ιστορίας και προσφοράς του συλλόγου, καθώς και τα 50 χρόνια της αγαπημένης μας εφημερίδας «Λεριακά Νέα», σε μια κατάμεστη από κόσμο εκδήλωση στο δημοτικό κινηματοθέατρο.
Στην εκδήλωση, ο Δημήτρης Ήσυχος παρουσίασε τα βιβλία του:
• Το Λερικο Λεξικό
• Το Κάστρο του Παντελίου – Η Παναγία του Κάστρου
• Η Παναγία του Κάστρου
  • • 10μελές συνεργείο με δύο γεωπόνους παρόντες “οδηγεί” το πράσινο της Λέρου στον σωστό δρόμο.
• Εγκωμιαστικά σχόλια από την κοινωνία για το μεγάλο αυτό έργο.
• Παναγιώτης Κουμπάρος: «Αφήνουμε τους μίζερους στη μιζέρια τους… Τέτοιο κλάδεμα, καλλωπισμός και φροντίδα των δέντρων στο νησί δεν έχει ξαναγίνει ποτέ!»
• Βασίλης Ελένης – «Κηπόραμα»: «Ας σωπάσουν έστω μια φορά οι άσχετοι… και ας πληρώσουν αυτά που χρωστάνε!»

Πρωτοφανές για τα δεδομένα της Λέρου είναι το κλάδεμα που ξεκίνησε στο νησί μας. Ομάδα δέκα ατόμων, με δύο γεωπόνους να επιβλέπουν, έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση και τον καλλωπισμό του πρασίνου, με την κοινωνία να στέκεται ξεκάθαρα στο πλευρό αυτής της προσπάθειας.

Και δεν αναφερόμαστε σε ένα απλό κλάδεμα. Υπάρχει καλλωπισμός, φροντίδα, σωστή προσέγγιση του δέντρου, πράγματα που, όπως λένε κάτοικοι και επαγγελματίες, δεν είχαν γίνει ποτέ στο νησί.

Περισσότερα στο lerosnews.gr
  • Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου:
Μείζον θέμα προέκυψε με το αίτημα Δημοτικού Συμβούλου για χορήγηση άδειας απουσίας και διεξαγωγή διαδικτυακών συνεδριάσεων
  • Το απόσπασμα από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου, όπου μια απρόσμενη ατάκα του Δημάρχου, προκάλεσε γέλια και χαλαρό κλίμα μέσα στην ένταση της συζήτησης.
  • Το πρωί της Πέμπτης 20 Νοεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε η τελετή αγιασμού για την επίσημη έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του Λιμένα Λακκίου.

Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, καθώς οι εκτεταμένες σπηλαιώσεις είχαν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σταθερότητας και αυξημένη επικινδυνότητα για τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό αποτέλεσε άμεση προτεραιότητα του Δημάρχου Λέρου, Τιμόθεου Κωττάκη, και της Δημοτικής Αρχής, ενώ σύμφωνα με αυτοδιοικητικές πηγές, η δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου θεωρείται ότι έγινε σε.. ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο π. Δαμασκηνός Παλαπουγιούκ και ο π. Σέργιος Γουρλάς.

Παρόντες στην τελετή ήταν, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Τιμόθεος Κωττάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουμπάρος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών / Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος πολιτών.

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος στις δηλώσεις του, το έργο είχε καθυστερήσει σημαντικά, καθώς έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη από το 2013, όταν και είχε ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη από το τότε Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάτμου – Λέρου – Λειψών – Αγαθονησίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κωττάκη, το έργο αναμένεται να αποπερατωθεί -εκτός απροόπτου- τον Απρίλιο του 2026.

Δείτε στιγμιότυπα από την τελετή, καθώς και τις δηλώσεις των παρευρισκομένων στην κάμερα του Leros News και τον Νίκο Ιγνατίδη.
Facebook Twitter Youtube Instagram
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Από το 2004 έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση
LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Follow us on social media:

Πρόσφατα άρθρα

  • Λέρος: 60 χρόνια ΠΕΛ και 50 χρόνια «Λεριακά Νέα» – Μια μεγάλη γιορτή για τον Πολιτισμό
  • Ευάγγελος Ασβεστάς: «Κύριε Κόλια Αρκετά! Η Λέρος δεν αντέχει άλλη τοξικότητα στα Δημοτικά Συμβούλια»
  • Λιμεναρχείο Λέρου: Εκτέλεση βολών σε Πλάκα και Τρυπητή – Προειδοποίηση για απαγορευμένη διέλευση
  • Νικητιάδης στη Βουλή: Σε απομόνωση ξανά το Αγαθονήσι από την Κυβέρνηση

Νεότερα Video

Λέρος: Εντυπωσιακό κλάδεμα των δέντρων στο νησί

Λέρος: Εντυπωσιακό κλάδεμα των δέντρων στο νησί

2k ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
21 Νοεμβρίου 2025
Στη Ρώμη οι παλαίμαχοι Λέρου – Μοναδικές εμπειρίες στο ιστορικό Κολοσσαίο και στο Stadio Olimpico

Στη Ρώμη οι παλαίμαχοι Λέρου – Μοναδικές εμπειρίες στο ιστορικό Κολοσσαίο και στο Stadio Olimpico

818 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
10 Νοεμβρίου 2025

© 2004 - 2025 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ENGLISH EDITION
  • ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

© 2004 - 2025 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Ο ιστότοπος lerosnews.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies.