back to top
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Europol: Χαρτογραφεί 821 πιο επικίνδυνες εγκληματικές ομάδες που απειλούν την ασφάλεια της ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗEuropol: Χαρτογραφεί 821 πιο επικίνδυνες εγκληματικές ομάδες που απειλούν την ασφάλεια της ΕΕ

Η Europol συγκέντρωσε στοιχεία για εκατοντάδες εγκληματικά δίκτυα που αποτελούν διάχυτη και πολύπλοκη απειλή.

Ταυτόχρονα η υπηρεσία λέει ότι αίρει το πέπλο της μυστικότητας που επέτρεψε στις παράνομες επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν.

Ανάλυση 821 εγκληματικών ομάδων

Η υπηρεσία επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Europol δημοσίευσε την Παρασκευή ανάλυση 821 εγκληματικών ομάδων που, σύμφωνα με την ίδια, αποτελούν σημαντική απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της DW, η υπηρεσία με έδρα τη Χάγη – η οποία θέλει η μελέτη να αποτελέσει εφαλτήριο για πιο λεπτομερείς έρευνες – διαπίστωσε ότι τα εγκληματικά δίκτυα διαφέρουν σημαντικά ως προς τη δομή, τη δραστηριότητα, τον εδαφικό έλεγχο και τη μακροβιότητα.

Τι διαπίστωσε η ανάλυση

Διαπιστώθηκε ότι περίπου 25.000 άτομα εμπλέκονται στα δίκτυα που εντοπίστηκαν, τα οποία επιλέχθηκαν λόγω της απειλής που θεωρήθηκε ότι συνιστούν. Όσον αφορά τον αριθμό των μελών για κάθε ομάδα, αυτά θεωρήθηκε ότι τις περισσότερες φορές κυμαίνονταν μεταξύ 8 και 38 μελών.

Που δραστηριοποιούνταν

Οι ομάδες δραστηριοποιούνταν σε διάφορους τομείς του εγκλήματος, όπως το εμπόριο ναρκωτικών, η απάτη, το έγκλημα ιδιοκτησίας, η διακίνηση μεταναστών και η εμπορία ανθρώπων.

Συνολικά, το 82% των καταγεγραμμένων οργανώσεων επιδίδονταν σε μία μόνο κύρια εγκληματική δραστηριότητα.

Η διανομή ναρκωτικών ξεχώρισε ως βασική δραστηριότητα, με τα μισά από τα πιο απειλητικά εγκληματικά δίκτυα να εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών είτε αποκλειστικά είτε ως μέρος ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου.

Το ένα τρίτο είχε τη διακίνηση ναρκωτικών ως αποκλειστική εστίαση.

Εντός της ΕΕ, οι επιχειρήσεις διακίνησης ναρκωτικών εντοπίζονταν συχνότερα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία.

Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν συχνότερα δεσμούς με συνδικάτα εκτός ΕΕ στην Αλβανία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα βασικό μέτρο απειλής ήταν η ικανότητα του δικτύου να διεισδύει στον νόμιμο επιχειρηματικό κόσμο για να δημιουργεί εργαλεία και βιτρίνες για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων του, με το 86% των πιο απειλητικών εγκληματικών δικτύων να χρησιμοποιούν νόμιμες επιχειρηματικές δομές.

Τέτοιες διασυνδέσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για το ξέπλυμα εγκληματικών κερδών, δήλωσαν οι συγγραφείς.

Οι εγκληματικές επιχειρήσεις λειτουργούν διασυνοριακά, με περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ομάδων να είναι παρόντα ή να δραστηριοποιούνται σε δύο έως επτά χώρες.

Πως κινούνται τα «κεφάλια»

Οι αρχηγοί των πιο απειλητικών εγκληματικών δικτύων λέγεται ότι εξασφαλίζουν στενό έλεγχο των επιχειρήσεων, με τους επικεφαλής του εγκλήματος να προτιμούν συνήθως να μένουν κοντά στις επιχειρήσεις τους.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι το 34% των δικτύων ήταν ενεργά για περισσότερα από 10 χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν “ευέλικτα και ανθεκτικά” με ισχυρή συνοχή μεταξύ των μελών.

Και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και 17 από τις χώρες-εταίρους της Europol συνεισέφεραν δεδομένα στη μελέτη, ενώ σχεδιάζεται η χρήση των δεδομένων για τη στόχευση συνδικάτων εγκλήματος σε διασυνοριακό επίπεδο.

«Οι εγκληματίες ευδοκιμούν στη μυστικότητα, αλλά εμείς το αλλάζουμε αυτό. Αυτή η έκθεση είναι η πιο εκτεταμένη μελέτη για τα βασικά εγκληματικά δίκτυα που έχει γίνει ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις αρχές επιβολής του νόμου», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Catherine De Bolle.

«Σημαντικές επιπτώσεις στα συστήματα δικαιοσύνης σε ολόκληρη την ΕΕ»

Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα συστήματα δικαιοσύνης σε ολόκληρη την ΕΕ και στο κράτος δικαίου.

«Οι δικαστές και οι εισαγγελείς μπορούν να καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα μόνο εάν είναι απαλλαγμένοι από εκφοβισμούς, απειλές ή προσπάθειες να επηρεάσουν την επαγγελματική τους ακεραιότητα», δήλωσε και πρόσθεσε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό συμβαίνει».

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ