back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πρόταση δυσπιστίας: Άρχισε η τριήμερη μάχη στη Βουλή

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠρόταση δυσπιστίας: Άρχισε η τριήμερη μάχη στη Βουλή

«Ετοιμοπόλεμα» τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Για εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών και «διαπλοκή» κάνει λόγο η κυβέρνηση

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης και την οποία συνυπογράφουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για μοτίβο «διαφθοράς, συγκάλυψης και ατιμωρησίας» σε μία σειρά σκανδάλων, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αφορμή την εθνική τραγωδία στα Τέμπη μετά και τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Το Βήμα», και ανακοινώνοντας την κατάθεση της πρότασης δυσπισίας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Πληρώνουμε το ίδιο, διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, σε κάθε ατιμωρησία, η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια. Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία, η συγκάλυψη, απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Πριν λίγες ημέρες, στην άδεια καρέκλα του πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την ηθική σας χρεοκοπία: 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

«Ζητήσαμε προανακριτική με βάση το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και είπατε ‘όχι’. Η εξεταστική επιτροπή απέκρυψε κρίσιμους μάρτυρες, που αφορούσαν την τηλεδιοίκηση αλλά και αποφάσεις του κ. Καραμανλή. Είχατε το θράσος να αποκλείσετε και την επιθεωρήτρια που διερεύνησε τη σύμβαση 717. Καταθέσατε ένα πόρισμα εκατοντάδων σελίδων, που επιρρίπτει πλήρη ευθύνη στο ανθρώπινο λάθος. Αν το σύστημα τηλεδιοίκησης και πέδησης λειτουργούσαν, οι αμαξοστοιχίες δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ»,  υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Βορίδης σε Ανδρουλάκη: Είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων

Το «γάντι» σήκωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση έναρξη της διαδικασίας.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας πως «όλα όσα αναδείξατε, τα έχει συζητήσει η Ολομέλεια. Όλα όσα θέσατε είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση, την Ολομέλεια και την κοινή γνώμη».

«Γιατί δεν την καταθέσατε με αυτά τα στοιχεία το προηγούμενο διάστημα, αλλά την Κυριακή; Το κάνατε μετά το δημοσίευμα του Βήματος, για ένα υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή και έχει παιχτεί εκείνες τις ημέρες στη δημόσια τηλεόραση», προσέθεσε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Γι’ αυτό σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων».

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως ο κ. Ανδρουλάκης, στην ομιλία του, είχε ήδη απαντήσει στην κυβέρνηση, ως προς τις αιτιάσεις περί «διαπλοκής» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αφού εξαρχής το Μαξίμου συνέδεσε την πρόταση δυσπιστίας που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει με το δημοσίευμα του «Βήματος».

«Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια»

«Άκουσα να συνδέουν με συμφέροντα την πρωτοβουλία μιας γνήσιας αγωνίας για τους θεσμούς, τη δημοκρατία μας, την αίσθηση της αξίας που έχει η δικαιοσύνη για τον ελληνικό λαό. Θέλω να τους πω να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι πορεύοται με πολιτική αυτονομία.

«Οι αποφάσεις μας δεν τέμνονται ούτε κινούνται παράλληλα με συμφέροντα, όπως οι δικές σας. Οι επιλογές μας είναι βαθιά αξιακές. Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία για να αποτρέψουμε το έγκλημα των Τεμπών να παραμείνει ένα διαρκές έγκλημα της Νέας Δημοκρατίας. Αν νομίζετε ότι θα μας λυγίσουν οι αθλιότητες που διακινείτε, υποτιμάτε τη δύναμη και την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Υποτιμάτε την πίστη μας στη δημοκρατία, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αξία της διάκρισης των εξουσιών», διαμήνυσε στην κυβέρνηση.

Αποστολάκη: Με στόμφο Ρωμαίου νομομαθή ο Βορίδης, αγνοεί τη διάκριση εξουσιών

Πρώτη πήρε τον λόγο η εισηγήτρια και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιλένα Αποστολάκη, ζητώντας μάλιστα από τον πρόεδρο της Βουλής να επιβάλει ησυχία στην αίθουσα της Ολομέλειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ξέρω ότι οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν στο ανθρώπινο λάθος, αλλά πρέπει να ακούσουν»…

Η κυρία Αποστολάκη επικέντρωσε την επίθεσή της στον Μάκη Βορίδη, λέγοντας πως ο υπουργός Επικρατείας, ενώ συνήθως τοποθετείται «με στόμφο Ρωμαίου νομομαθή, αγνοεί τη διάκριση των εξουσιών».

Όπως εξήγησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όταν η Χαριλάου Τρικούπη είχε καταθέσει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, ο κ. Βορίδης είχε προεξοφλήσει πως «δεν συντρέχει λόγος, επειδή δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες».

Πηγή:in.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ