• Μάτι: Οι 4 κατηγορούμενοι που πάνε φυλακή – Η απόφαση του δικαστηρίου

    Μάτι: Οι 4 κατηγορούμενοι που πάνε φυλακή – Η απόφαση του δικαστηρίου

    Αναγνώσεις: 601

Απόφαση για τις ποινές όσων κατηγορούνται για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι πήρε το εφετείο, το οποίο με απόφαση του ανακοίνωσε πως οδηγούνται στη φυλακή οι πρώην επιτελικοί της Πυροσβεστικής και ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Σωτήρη Τερζούδη (τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας), Βασίλη Ματθαιόπουλο (υπαρχηγό), Ιωάννη Φωστιέρη (διοικητή του ΕΣΚΕ) και Ιωάννη Καπάκη (τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας).

Η απόφαση του δικαστηρίου υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως Στέλλας Περιμένη, η οποία ζήτησε την προφυλάκισή τους. Αντίθετα, στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες επιβλήθηκαν μόνο χρηματικές ποινές.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους εννέα συνολικά καταδικασθέντες, ενώ η ετυμηγορία του Εφετείου, που εκδόθηκε μετά από μακρά αποδεικτική διαδικασία, διαφοροποιείται σημαντικά από την πρωτόδικη απόφαση.

Πριν περίπου ένα χρόνο, το Πρωτοδικείο είχε κρίνει ενόχους μόλις έξι από τους 21 κατηγορούμενους, επιβάλλοντας ήπιες και εξαγοράσιμες ποινές, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων και οδήγησε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ασκήσει έφεση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι νωρίτερα σήμερα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ανακοίνωσε ποινές φυλάκισης συνολικής διάρκειας έως και 240 ετών για 10 καταδικασθέντες. Βάσει του νομικού πλαισίου για τα πλημμελήματα, εκτιτέα είναι τα 5 έτη.

Συγκεκριμένα:

  • Σωτήρης Τερζούδης, πρώην αρχηγός Πυροσβεστικής: Ποινή φυλάκισης 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
  • Βασίλης Ματθαιόπουλος, πρώην υπαρχηγός: Ποινή 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
  • Ιωάννης Φωστιέρης, πρώην διοικητής Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου: Ποινή 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
  • Ιωάννης Καπάκης, πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας: Ποινή 340 έτη, 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
  • Χρήστος Γκολφίνος, πρώην διοικητής του 199: Ποινή 238 ετών με εκτιτέα τα 5 έτη.
  • Φίλιππος Παντελεάκος, πρώην διευθυντής στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής: Ποινή 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
  • Δαμιανός Παπαδόπουλος, διοικητής ΠΣΝ Μάκρης, πρώτος επικεφαλής της φωτιάς: Ποινή 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
  • Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, διοικητής της Διοίκησης ΠΥ Αθηνών – δεύτερος επικεφαλής στο πεδίο: Ποινή 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
  • Χαράλαμπος Χιώνης, διοικητής ΠΥ Ανατολικής Αττικής – τρίτος επικεφαλής στην φωτιά: Ποινή 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
  • Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Ποινή 3 χρόνια εξαγοράσιμα.

Μάτι: Πώς αιτιολόγησε η εισαγγελέας την πρότασή της

Με αιτιολογία ότι θα πρέπει να αποτραπούν στο μέλλον «άλλες επιπόλαιες πράξεις» η εισαγγελέας στη δίκη για το Μάτι ζήτησε να εκτίσουν την ποινή τους οι 4 από τους καταδικασθέντες.

Όπως είπε η κ. Περιμένη, «η επιβληθείσα ποινή να εκτιθεί για να αποτραπούν στο μέλλον άλλες επιπόλαιες πράξεις. Και το λέω αυτό με την πεποίθηση ότι μέχρι και σήμερα ουδείς εξ αυτών έχει αναγνωρίσει το μέγεθος των πράξεων και των παραλείψεών τους για τον κόσμο που ήταν ταγμένοι να προστατεύουν».

Όσον αφορά τους υπόλοιπους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής η εισαγγελέας επεσήμανε ότι «σήκωσαν στο πεδίο όλο το φορτίο» και για αυτό τον λόγο πρότεινε τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική κατά 10 ευρώ ημερησίως.

Υπενθυμίζεται πως για τον κάτοικο Πεντέλης η εισαγγελέας πρότεινε την αναστολή της ποινής του επικαλούμενη «λόγους υγείας και ηλικίας».


Πηγή: koutipandoras.gr


Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *