back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η υπέροχη και «αθόρυβη» Λέρος

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΗ υπέροχη και «αθόρυβη» Λέρος

Ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά περιοδικά της Ευρώπης, το γερμανικό «Tauchen Magazin» καλεί τους αναγνώστες του μόλις ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας του κορονοϊού να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της Μεσογείου, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και η Λέρος. Και όχι άδικα, εδώ που τα λέμε.

Πρόκειται για έναν τόπο ξεχωριστό, που σαγηνεύει τον επισκέπτη με την αυθεντική ομορφιά του. Το “αθόρυβο” νησί βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και η πρώτη εντύπωση που σου δίνει, είναι πως πρόκειται για ένα μικρό κέντημα, ένα κομμάτι δαντέλα με τόσους όρμους να διαμορφώνουν το σχήμα της.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό πως το μήκος των ακτών της φτάνει τα 71 χιλιόμετρα ενώ η έκτασή της υπολογίζεται στα 54 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το μεγαλύτερο χωριό της Λέρου είναι η Αγία Μαρίνα, ένας γραφικός, παραδοσιακός, νησιώτικος οικισμός με θέα στην είσοδο φυσικού λιμανιού. Το Λακκί είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου(δεύτερο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου) και αποτελεί το κύριο λιμάνι και το εμπορικό κέντρο του νησιού. Οι περισσότερες υπηρεσίες βρίσκονται στον Πλάτανο, με το βουνό Απιτίκι και το Κάστρο της Παναγιάς, από τον 11ο αιώνα, να δεσπόζει και «σήμα κατατεθέν» τους ανεμόμυλους.

Η ομορφιά της Λέρου αποζημιώνει τον επισκέπτη που έκανε το μακρύ ταξίδι για να φτάσει στο νησί αυτό. Ήπιο ανάγλυφο, πράσινοι κάμποι, ακτές για όλα τα γούστα και το εκτυφλωτικό φως του Αιγαίου συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό.

Μην παραλείψετε μια βόλτα στον Άγιο Ισίδωρο, το εκκλησάκι που μοιάζει με καρτ ποστάλ, καθώς στέκει μόνο πάνω σε μικρό νησί που συνδέεται με μια στενή λωρίδα με τη στεριά.  Πολύ όμορφη και γραφική είναι και η Παναγιά της Καβουρόδαινας, χτισμένη σε βράχο κοντά στον Ξηρόκαμπο.

newsbeast.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ