11-12-2018 Τελευταία ενημέρωση: 10:05, στις 11-12-2018

Στένωση αρτηριών: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Σχολιάστε το άρθρο
Εμφανίσεις: 445 φορές

Οι αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα.

Εκτείνονται από τον εγκέφαλο, μέχρι τις άκρες των δακτύλων. Οι υγιείς αρτηρίες είναι εύκαμπτες, δυνατές, ελαστικές και καθαρές από αποθέσεις και το αίμα ρέει εύκολα. 

Με την αύξηση της ηλικίας συσσωρεύονται στο εσωτερικό των τοιχωμάτων τους αποθέσεις λιπαρών ουσιών, χοληστερόλης, ασβεστίου κλπ. με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλάκας, η οποία μειώνει και σε κάποιες περιπτώσεις εμποδίζει εντελώς τη ροή του αίματος.

Καθώς οι αποθέσεις πλάκας αυξάνονται, δημιουργείται μία κατάσταση, γνωστή ως αθηροσκλήρωση, η οποία προκαλεί στις αρτηρίες στένωση και σκλήρυνση. Οι φραγμένες αρτηρίες σε διάφορα μέρη του σώματος, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα, όπως μειωμένη ροή αίματος στα πόδια και τα υπόλοιπα άκρα (λόγω των φραγμένων περιφερειακών αρτηριών), στηθάγχη (πόνος στο στήθος), καρδιακή νόσο ή καρδιακή προσβολή (λόγω απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών), εγκεφαλικό επεισόδιο (λόγω στένωσης των καρωτίδων αρτηριών που παρέχουν αιμάτωση στον εγκέφαλο).

Κάποιες τροφές ωφελούν την καρδιά και λειτουργούν ως φάρμακο για τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες. 

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να προλάβετε ή να αναστρέψετε την καρδιακή νόσο.

Πηγή: Reader's digest - onmed.gr


Πείτε κάτι εδώ...
Είστε επισκέπτης
Διαφορετικά σχολιάστε ως επισκέπτης με ψευδώνυμο
Φόρτωση σχολίου... Το σχόλιο θα ανανεωθεί μετά 00:00.

Γίνετε ο πρώτος επισκέπτης που θα σχολιάσει.

Βρείτε μας στο Facebook