back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σαφώς λιγότερα καρδιακά επεισόδια όσοι παίρνουν αρκετή από αυτήν τη βιταμίνη: Σε ποιες τροφές υπάρχει

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΣαφώς λιγότερα καρδιακά επεισόδια όσοι παίρνουν αρκετή από αυτήν τη βιταμίνη: Σε ποιες τροφές υπάρχει

Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Τα ευρήματα προέρχονται από διατροφικά δεδομένα περισσότερων από 53.000 Δανών ενηλίκων. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη βιταμίνη Κ, η οποία έρχεται σε δύο μορφές:

  • βιταμίνη Κ1: πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυτικά έλαια
  • βιταμίνη Κ2: κρέας, αυγά και ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το τυρί

Για 21 χρόνια κατά μέσο όρο, παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες για νοσηλεία από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και περιφερική αρτηριακή νόσο (φραγμένες αρτηρίες στα πόδια).

Σχετικά με την βιταμίνη Κ και την επίδρασή της στην καρδιά, διαπιστώθηκε ότι:

  • τα άτομα με την μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με καρδιαγγειακή νόσο που προκαλείται από φραγμένες αρτηρίες σε σύγκριση με άτομα που είχαν χαμηλότερη πρόσληψη
  • ο κίνδυνος για καρδιακά ήταν 14% χαμηλότερος για όσους έπαιρναν αρκετή βιταμίνη Κ2

Ωστόσο, αυτό το εύρημα παραμένει πιο δοκιμαστικό, δεδομένου ότι η βιταμίνη Κ2 υπάρχει σε πολλές διαφορετικές μορφές που δρουν διαφορετικά στο σώμα.

Το πώς ακριβώς η βιταμίνη Κ μπορεί να προστατεύει τις αρτηρίες δεν είναι σαφές, αλλά φαίνεται ότι βοηθά στην αναστολή της φλεγμονής και της συσσώρευσης ασβεστίου, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 17 Αυγούστου 2021, στο επιστημονικό περιοδικό Journal of American Heart Association.

Πηγές: iatropedia.gr μέσω eurekalert.org, health.harvard.edu

φωτό: iStock

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ