Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.
Τα ευρήματα προέρχονται από διατροφικά δεδομένα περισσότερων από 53.000 Δανών ενηλίκων. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη βιταμίνη Κ, η οποία έρχεται σε δύο μορφές:
- βιταμίνη Κ1: πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυτικά έλαια
- βιταμίνη Κ2: κρέας, αυγά και ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το τυρί
Για 21 χρόνια κατά μέσο όρο, παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες για νοσηλεία από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και περιφερική αρτηριακή νόσο (φραγμένες αρτηρίες στα πόδια).
Σχετικά με την βιταμίνη Κ και την επίδρασή της στην καρδιά, διαπιστώθηκε ότι:
- τα άτομα με την μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με καρδιαγγειακή νόσο που προκαλείται από φραγμένες αρτηρίες σε σύγκριση με άτομα που είχαν χαμηλότερη πρόσληψη
- ο κίνδυνος για καρδιακά ήταν 14% χαμηλότερος για όσους έπαιρναν αρκετή βιταμίνη Κ2
Ωστόσο, αυτό το εύρημα παραμένει πιο δοκιμαστικό, δεδομένου ότι η βιταμίνη Κ2 υπάρχει σε πολλές διαφορετικές μορφές που δρουν διαφορετικά στο σώμα.
Το πώς ακριβώς η βιταμίνη Κ μπορεί να προστατεύει τις αρτηρίες δεν είναι σαφές, αλλά φαίνεται ότι βοηθά στην αναστολή της φλεγμονής και της συσσώρευσης ασβεστίου, σύμφωνα με τους συγγραφείς.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 17 Αυγούστου 2021, στο επιστημονικό περιοδικό Journal of American Heart Association.
Πηγές: iatropedia.gr μέσω eurekalert.org, health.harvard.edu
φωτό: iStock

















ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
Στο κόκκινο η ένταση στο Νοσοκομείο Λέρου: Τα Σωματεία Ιατρών - Εργαζομένων καταγγέλλουν κατάρρευση υποδομών και πολιτικές ευθύνες
Ένωση Ιατρών ΚΘΛ: "Καταγγελία - Ανακοίνωση για την απαράδεκτη και προσχηματική προκήρυξη ιατρικών θέσεων"
Θέμα παραίτησης της διοίκησης των ΕΛΤΑ έθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς
Λέρος: Με λαμπρότητα και παλμό ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου [VIDEO]
Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»