back to top
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το blame game δισεκατομμυρίων της ΔΟΕ και οι νέες ημερομηνίες

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΟλυμπιακοί Αγώνες: Το blame game δισεκατομμυρίων της ΔΟΕ και οι νέες ημερομηνίες

O κορωνοϊός δεν σπέρνει μόνο πένθος, επιβλήθηκε και σε όσους κάνουν μεγαλόπνοα και μακροπρόθεσμα σχέδια. Η ΔΟΕ είχε τακτοποιήσει για πρώτη φορά τους δύο επόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες -δηλαδή μέχρι και το 2028- και η UEFA ‘άπλωσε’ το ‘σεντόνι’ του Euro σε όλη την Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ποδοσφαίρου έδρασε ταχύτερα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που καθυστέρησε ‘παίζοντας’ παράλληλα και το ‘blame game’ με την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων. Η ευθύνη της αναβολής έχει και κόστος “το οποίο επωμίζεται κυρίως το Τόκιο”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος. Βέβαια, χάνει και η ΔΟΕ, ενώ οι ομοσπονδίες ήδη της ζητούν προκαταβολή της οικονομικής στήριξης που τους παρέχει, καθώς βρίσκονται σε δεινή θέση.

Η Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης εκδήλωνε άρνηση για την αναβολή. Αντιπρότεινε τον επίφοβο φετινό Οκτώβριο για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο οποίος στη συνέχεια δεν έδωσε στους Ιάπωνες και το διάστημα των 4 εβδομάδων που ζήτησαν, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος. Παράλληλα, το CNBC ανέφερε ότι η επισπεύσθηκε η ανακοίνωση της αναβολής των Αγώνων, όταν ο κορωνοϊός ‘έφτασε’ και στην αφρικανική ήπειρο. Όταν, ο ‘μακελάρης’ ιός περικύκλωσε τη Γη.

Καπράλος: “Πρέπει να κρατήσουν και να συντηρήσουν τις εγκαταστάσεις”

Επισήμως, οι Αγώνες του Τόκιο έχουν κοστίσει στους Ιάπωνες 12.600.000.000 δολάρια. Το επιπλέον κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν υπολογίζεται από 2 έως 4 δισ., ποσό που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων είναι και το Ολυμπιακό Χωριό. Κάποια από τα διαμερίσματά του είχαν δεσμευθεί και θα παραδίδονταν το φετινό Δεκέμβριο, αλλά δεν θα κατοικηθούν, ενώ ήδη έχουν γίνει σκέψεις να χρησιμοποιηθούν προσωρινά ως νοσοκομειακές κλίνες για ασθενείς του COVID-19, στην περίπτωση που υπάρξει τέτοια ανάγκη στην Ιαπωνία. “Οι Ιάπωνες πρέπει να κρατήσουν και να συντηρήσουν για ένα χρόνο τις εγκαταστάσεις και το Ολυμπιακό Χωριό, που θα ετοιμαζόταν να παραδοθεί ως κατοικίες. Τα δωμάτια στο Χωριό δεν έχουν κουζίνα και αυτή η μετασκευή θα γινόταν από κατασκευαστική εταιρεία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες”, εξήγησε ο κ. Καπράλος.

Το ‘Tokyo 2020’ θα διατηρηθεί ως brand name -για εμπορικούς λόγους- παρόλο που η διοργάνωση θα διεξαχθεί ένα χρόνο αργότερα και μολονότι ο Ολυμπιακός Χάρτης αναφέρει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται κατά τον πρώτο χρόνο μιας Ολυμπιάδας (δηλαδή το πρώτο έτος -από τα τέσσερα- που μεσολαβούν από διοργάνωση σε διοργάνωση). Έτσι κι αλλιώς, πολλοί χορηγοί το χρησιμοποιούν ήδη, ενώ παράλληλα θα επαναδιαπραγματευτούν με την Οργανωτική Επιτροπή τα συμβόλαιά τους, καθώς αυτά έληγαν φέτος το καλοκαίρι. Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων των Αγώνων προέρχεται από τα 7.000.000 εισιτήρια και η εξουσιοδοτημένη διανομέας πώλησης εισιτηρίων CoSport στις ΗΠΑ, ενημέρωσε τους αγοραστές ότι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν τον επόμενο χρόνο, ενώ προς το παρόν δεν γίνεται αναφορά για αποζημίωση.

Οι Ιάπωνες, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις τους έφτασαν τα 800.000.000 δολάρια τον Δεκέμβριο, φοβούνται ότι αρκετά από τα εισιτήρια που θα διέθεταν με έκπτωση φέτος την άνοιξη θα τους έμεναν στα χέρια κι η εκπτωτική περίοδος ‘πάγωσε’. Ταυτόχρονα, η ΔΟΕ διαχειρίζεται -με αισιοδοξία και όχι με άγχος, όπως αναφέρουν τα μέλη της- το γεγονός ότι μέσα σε λίγους μήνες θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, αλλά και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο (2022), δηλαδή στη χώρα όπου ξέσπασε η πανδημία.

Στεφανίδη: “Στα βουνά και στις παραλίες”

Την ολυμπιακή πρόκριση έχουν πάρει περίπου το 57% από τους 11.000 αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες και αναμένεται να ξεκαθαριστούν οι ημερομηνίες των υπόλοιπων προκριματικών αγώνων. Στην ασιατική χώρα θα βρεθούν και 4.400 αθλητές για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και 80.000 εθελοντές. Θα χρησιμοποιηθούν 42 εγκαταστάσεις (43 αν συνυπολογιστεί ακόμη μία που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τους Παραολυμπιακούς) και 5.000 διαμερίσματα στο Ολυμπιακό Χωριό.

Οι αθλητές θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους για να προκριθούν, ενώ δεν πρόκειται ν’ αλλάξει κάτι για όσους ήδη έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Τόκιο. Έχουν προκριθεί περισσότεροι από τους μισούς και μένει το 43%, δηλαδή λιγότεροι από 5.000. Για όσους έχουν απομείνει θα ακολουθηθεί κυρίως η διαδικασία των rankings, όπως αυτά θα οριστούν από τις παγκόσμιες ομοσπονδίες. Είναι σημαντικό που έχουμε εκπρόσωπο στη ΔΟΕ. Είμαι εκεί, υπάρχει φωνή για να στηριχθούν οι Έλληνες αθλητές κι η προσπάθειά τους. Το προολυμπιακό τουρνουά της πυγμαχίας, στο οποίο διεκδικούσε την πρόκρισή του ο Αλέξανδρος Τσανικίδης, θα συνεχιστεί από το σημείο που διεκόπη. Η Ελένη Χατζηλιάδου είναι για λίγο εκτός τώρα, ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι κοντά στην πρόκριση”.

“Πλέον, δεν υπάρχουν γυμναστήρια και στάδια για να προπονηθούν οι Έλληνες αθλητές. Είχε εξασφαλιστεί με απόφαση του Λευτέρη Αυγενάκη η είσοδος σε κάποια για τους αθλητές που έχουν προκριθεί ή διεκδικούν πρόκριση, αλλά έπειτα από την απόφαση της ΔΟΕ για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων αυτό άλλαξε. Αρχικά, με νοιάζει να είμαστε όλοι καλά και να ξεμπερδέψουμε με τον ιό το γρηγορότερο”, πρόσθεσε ο κ. Καπράλος.

Η Κατερίνα Στεφανίδη που δυσκολεύεται με τις προπονήσεις της υποστήριξε: “Είναι σωστή απόφαση για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων”. Ωστόσο, θέλει να διατηρηθεί σε καλή φυσική κατάσταση, να μπει σε αγώνες το συντομότερο δυνατό και αναζητεί χώρους για να προπονηθεί, για να διατηρηθεί στις επάλξεις. “Βρισκόμαστε στην Ελλάδα από τις αρχές Μαρτίου. Έπειτα από το κλείσιμο των σταδίων, αναγκαστικά προπονούμαστε στα βουνά και τις παραλίες”. Η χρυσή Ολυμπιονίκης του επί κοντώ έκανε ενδυνάμωση έχοντας στην πλάτη της τον σύντροφο και προπονητή της, Μιτς Κρίερ. Εκμεταλλεύτηκε κάθε γωνιά του σπιτιού της και έστυψε το μυαλό για να βρει νέες ‘μεθόδους’ προπόνησης.

Ο Ιάπωνας πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής και μέλος της ΔΟΕ, Μορινάρι Γουατανάμπε, έχει υπό την εποπτεία του και την πυγμαχία και επεσήμανε ότι είναι πιο δύσκολο ρυθμιστούν οι προκρίσεις της γυμναστικής απ’ ό,τι αυτές των μποξέρ. “Το 80% των γυμναστών έχουν προκριθεί, αλλά το υπόλοιπο 20% δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πρόκρισή του μέσα στο 2020, καθώς οι διοργανώσεις που είχαν οριστεί ως κριτήριο πρόκρισης αναβλήθηκαν”, τόνισε ο Γουατανάμπε. Συνεπώς, το 2021 (πιθανότατα στα Παγκόσμια Κύπελλα που θα διεξαχθούν στη Ντόχα και στο Μπακού) θα ξέρουμε αν θα πάρει την ολυμπιακή πρόκριση ο Πετρούνιας.

Η σημασία του εμβολίου για τους Αγώνες

Ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα είναι τι θα γίνει με τους αθλητές που τώρα είναι τιμωρημένοι λόγω ντόπινγκ, αλλά σύντομα λήγει η ποινή τους. Επίσης, η αποκλεισμένη Ρωσία κερδίζει σημαντικό χρόνο, για να μπορέσει να αναστρέψει την εις βάρος της κατάσταση. “Πράγματι, η Ρωσία είναι μεγάλο ερώτημα. Έχει προσφύγει στο CAS και αναμένεται η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης”, είπε ο κ. Καπράλος.

Το εμβόλιο φαίνεται πως είναι βασική προϋπόθεση, για να διεξαχθούν κανονικά και χωρίς άλλα προβλήματα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής που έχει συσταθεί για τον κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε τα 3 σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας από τώρα και στο εξής: “Το ένα είναι η παγκόσμια εκρίζωση του ιού, το άλλο ότι θα υπάρχει σε κάποιες χώρες και τρίτον το εμβόλιο. Έχω μια ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε το εμβόλιο από το Σεπτέμβριο”.

Με άδειες κερκίδες η επόμενη σεζόν;

“Λόγω αυτών των συνθηκών, τα μέτρα θα αρθούν κλιμακωτά στην Ελλάδα”, εξήγησε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ερωτηθείς για το εμβόλιο και αν η επόμενη σεζόν αρχίσει με άδειες κερκίδες. Αυτό είναι ένα σενάριο που δεν αποκλείεται, λοιπόν. Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό. Ωστόσο, προέχει η σωτηρία των σωματείων: “Αυτό που συζητάμε τώρα είναι πώς θα τελειώσουν τα πρωταθλήματα και τι θα γίνει με τις εγκαταστάσεις, τις ακαδημίες και το μαζικό αθλητισμό. Πολλά σωματεία θα βρεθούν σε δεινή θέση. Δεν θα έχουν χορηγούς, εκτός αν ο χορηγός τους είναι κάποιο… αντισηπτικό.

Τα σωματεία είναι το κύτταρο του αθλητισμού, δουλεύουν προπονητές σε αυτά. Οι αθλούμενοι -παιδιά και μεγάλοι- είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Θα είναι δύσκολο να συντηρηθούν αυτοί οι σύλλογοι. Περιμένουμε τις οδηγίες των επιστημόνων για να λάβουμε αποφάσεις, καθώς όλα γίνονται σε συνεννόηση μαζί τους. Περιμένουμε το φάρμακο και το εμβόλιο. Είναι σημαντικό να βρεθεί το εμβόλιο, θα επανέλθουμε με αυτό”.

Το ‘μυαλό’ του ελληνικού στίβου που το εκμεταλλεύεται η Ευρώπη και… όχι η Ελλάδα, ο Περικλής Ιακωβάκης, παρακολουθεί τις εξελίξεις από το πόστο του προέδρου των Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αθλητών Στίβου. Ο 41χρονος χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής (2003) και πρωταθλητής Ευρώπης (2006) στα 400μ. με εμπόδια συμμετέχει στις τηλεδιασκέψεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου (ΕΑΑ) για τον κορονοϊό. Επικοινωνεί συνεχώς με τους αθλητές και εξυπακούεται με την ΕΑΑ.

“Τα μέτρα στην Ευρώπη είναι σχεδόν τα ίδια για όλους και λίγο πολύ οι χώρες τα έλαβαν σε κοντινές ημερομηνίες. Συνεπώς, οι συνθήκες είναι ίδιες για όλους τους αθλητές. Δεν είμαστε εμείς κάτι διαφορετικό. Πριν από την απόφαση της ΔΟΕ, αναρωτιόμουν πώς θα γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες; Πώς θα το υποστήριζε η ΔΟΕ; Θα υπήρχαν πτήσεις; Με τους θεατές τι θα γινόταν; Και πόσα άλλα. Πολλά πράγματα θα αλλάξουν και δεν ξέρω αν θα είναι προσωρινή αυτή η αλλαγή. Και ο τρόπος ζωής αλλάζει. Θα μου πεις, οι Σουηδοί δεν προχώρησαν σε lockdown. Τουλάχιστον, δεν είναι τόσο διαχυτικοί ως λαός, όπως άλλοι. Κάποιες αποστάσεις υπήρχαν έτσι κι αλλιώς και κυρίως χιλιομετρικές ανάμεσα στις πόλεις τους. Αν δεν αλλάξει κάτι, οι αθλητές του στίβου χάνουν όλη τη σεζόν. Θα παραιτηθούν πρώτα στο μυαλό, επειδή δεν θα έχουν αγώνες. Για τους δρομείς είναι πιο εύκολο να προπονηθούν ή να επανέλθουν. Για τα τεχνικά αγωνίσματα -όπως είναι τα εμπόδια ή το επί κοντώ- θα είναι πολύ δύσκολο αν δεν προπονηθούν”, τόνισε.

Ιακωβάκης: “Δεν έχει πάρει αναβολή το Ευρωπαϊκό στο Παρίσι”

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν αχτίδες ελπίδας για τη διεξαγωγή αγώνων -και μάλιστα με θεατές- κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. “Το θέμα μας στις τηλεδιασκέψεις είναι ο κορονοϊός. Σ’ αυτές συμμετέχει και ο επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, αλλά και της παγκόσμιας. Η πρώτη τηλεδιάσκεψη έγινε στις 6 Μαρτίου και συνεχίζονται. Από την πρώτη έως τη δεύτερη και την τρίτη (σ.σ. γίνονται κάθε εβδομάδα), η διαφορά της κατάστασης στην Ευρώπη ήταν τεράστια. Μας ενημερώνει και μία Ιταλίδα, λόγω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ18 που επρόκειτο να διεξαχθεί στη χώρα της. Από τα νέα που λαμβάναμε, κατάλαβα ότι είναι αδύνατον να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες φέτος κι έπειτα προέκυψε η ανακοίνωση της UEFA για την αναβολή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Την περιμέναμε αυτήν την ανακοίνωση. Mας είχε ενημερώσει σχετικά με τα σχέδια περί αναβολής του Euro ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΑΑ, ο οποίος εργαζόταν επί 4 χρόνια στην Ίντερ και έχει πολύ καλή σχέση και με την UEFA. O επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου μας πληροφόρησε ότι αυτή η κατάσταση αναμένεται να διαρκέσει 8 με 12 εβδομάδες. Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι αν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων στην Κίνα και πότε”, επεσήμανε.

“Προς το παρόν, δεν έχει πάρει αναβολή το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Παρίσι που είναι προγραμματισμένο ν’ αρχίσει στις 26 Αυγούστου. Οι Γάλλοι λένε ότι θα διοργανωθεί κανονικά. Προέκυψε η αναβολή του Ρολάν Γκαρός, μετά του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας. Περίμενα κι εγώ να δω κάποια εξέλιξη σχετικά με αυτό, αλλά τίποτε. Ήδη, τα έσοδά τους είναι 2.000.000 ευρώ και η ομοσπονδία στίβου της Γαλλίας δεν είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Θα περιμένουμε. Αν διεξαχθεί, πρέπει να είμαι εκεί και δεν ξέρω -με τα σημερινά δεδομένα- πώς θα πάω. Ξέρω ‘γω; Με πούλμαν ή με αυτοκίνητο; Ελπίζουν ότι θα εξελιχθεί καλά και ποντάρουν στο καλό σενάριο”.

Η ΔΟΕ όρισε νέες ημερομηνίες για τους Ολυμπιακοί Αγώνες (23 Ιουλίου-8 Αυγούστου 2021). Για τον ορισμό των νέων ημερών βοήθησε και η υποχώρηση των παγκόσμιων ομοσπονδιών στίβου και υγρού στίβου. Τον Ιούλιο του 2021 είχε οριστεί η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου στη Φουκουόκα και τον Αύγουστο η αντίστοιχη διοργάνωση του στίβου στο Γιουτζίν. Αμφότερες οι ομοσπονδίες δέχθηκαν να μεταθέσουν σε άλλες ημερομηνίες τις διοργανώσεις τους.

“Αυτές τις ημέρες δέχομαι και άλλα τηλεφωνήματα, καθώς αναβλήθηκε για το 2021 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Γιουτζίν και σκεπτόμαστε μήπως γίνει καραμπόλα και πέσει κοντά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2022 που θα διεξαχθεί στο Μόναχο”, τόνισε ο Ιακωβάκης και αναρωτήθηκε: “Πώς θα μετακινηθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα; Έχουν κανονιστεί τα πάντα. Έχει μπάτζετ 130.000.000 ευρώ!”

Η ατυχία του Τόκιο

Το Τόκιο, πάντως, δεν είναι πολύ τυχερό. Ήταν η πρώτη πόλη που είχε αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940. Η διοργάνωση άλλαξε χέρια, λόγω του πολέμου μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας και αφού δόθηκε στο Ελσίνκι, ματαιώθηκε οριστικά λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίστοιχα, είχαν ματαιωθεί οι Αγώνες του 1916 και του 1944, ωστόσο σε εκείνες τις περιπτώσεις οι διοργανώτριες πόλεις δεν έμειναν με άδεια χέρια.

Το 1916 δεν έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου, λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η γερμανική πόλη φιλοξένησε αντί αυτών μια χειμερινή αθλητική εβδομάδα, από την οποία προέκυψε η ιδέα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Το 1939, το Λονδίνο ανέλαβε να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1944 και εξυπακούεται ότι ματαιώθηκαν εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Πολέμου. Το Λονδίνο δεν έχασε τη διοργάνωση.

Η ΔΟΕ δεν διενήργησε νέο διαγωνισμό υποψήφιων πόλεων για το 1948, αλλά άφησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στους Άγγλους. Παρεμπιπτόντως, οι Λονδρέζοι ήταν οι πρώτοι που προσφέρθηκαν να αναλάβουν τη φετινή διοργάνωση, όταν ακούστηκε ο πρώτος ‘συναγερμός’ για το Τόκιο. Δείγμα του πόσο απείχε από τη θλιβερή πραγματικότητα η Ευρώπη, πριν από περίπου δύο μήνες.

contra.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ