back to top
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η μάχη του βυθού στο Αιγαίο – Τουρκικό υποβρύχιο ανοιχτά της Άνδρου

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΗ μάχη του βυθού στο Αιγαίο - Τουρκικό υποβρύχιο ανοιχτά της Άνδρου

Ένα τουρκικό υποβρύχιο κινήθηκε σε διεθνή ύδατα, φθάνοντας ανοιχτά της Άνδρου, αλλά εντοπίσθηκε και απομακρύνθηκε από τις ελληνικές δυνάμεις.

“Μάχη” για γερά νεύρα εξελίσσεται στο Αιγαίο, όσο το Oruc Reis κάνει τα μπρος – πίσω του εντός και εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, ελληνικά υποβρύχια έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή που πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “σκανάροντας” αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά κάθε κίνησή του, ώστε η ελληνική πλευρά να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή και πού βρίσκεται το Oruc Reis και αν κάνει ή όχι έρευνα.

Η παρουσία τους έχει γίνει “πονοκέφαλος” για τις τουρκικές επιδιώξεις στο Αιγαίο. Και η αντίδρασή τους ήρθε δύο ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα τουρκικό υποβρύχιο κινήθηκε σε διεθνή ύδατα, φθάνοντας ανοιχτά της Άνδρου, αλλά εντοπίσθηκε και απομακρύνθηκε. Το ΓΕΕΘΑ, κατά την τακτική των ημερών, δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες.

Άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το τουρκικό υποβρύχιο είχε αρχικά εντοπιστεί από συστήματα ανίχνευσης του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του βόρειου και εν συνεχεία του κεντρικού Αιγαίου και κατόπιν εντοπίστηκε να κινείται μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου.

Στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι ο αφανής αλλά καταλυτικός ρόλος των υποβρυχίων προσφέρει στις ελληνικές Ένολες Δυνάμεις ένα σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα ενώπιον της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι ήδη το “Oruc Reis” έκλεισε μια εβδομάδα που μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 23 Αυγούστου, ενώ η Άγκυρα ετοιμάζει αμέσως μετά να στείλει το “Κανουνί” ένα ακόμη πλωτό γεωτρύπανο στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, το “Κανουνί” βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σελεύκεια της Αττάλειας, απέναντι από την Κύπρο. Λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊο, το πλήρωμά του έχει τεθεί προληπτικά σε καραντίνα και παραμένει στο σκάφος. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- θα γίνει η προετοιμασία για τον απόπλου προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο παραμένει τεταμένο με το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και να παρακολουθεί την πορεία του ερευνητικού πλοίου, ενώ δεκάδες είναι οι παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών που χθες έφτασαν τις 35.

thetoc.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ