• Καρκίνος του πνεύμονα: Το τσίμπημα της ελπίδας για έλληνες ασθενείς

    Καρκίνος του πνεύμονα: Το τσίμπημα της ελπίδας για έλληνες ασθενείς

    Αναγνώσεις: 652

Έλληνες ασθενείς συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που θα λάβουν εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης που θα ξεκινήσει στη χώρα μας εντός του Απριλίου.

Η χορήγηση εξατομικευμένης θεραπευτικής αγωγής αποτελεί σήμερα το κλειδί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, με τους ερευνητές να εστιάζουν στην ανακάλυψη φαρμάκων που να επικεντρώνονται προσωπικά στη σύνθεση του όγκου του κάθε ασθενούς.

Η ανακάλυψη εμβολίων ως θεραπευτικού και όχι προληπτικού μέσου θεωρείται μια επανάσταση στην ιατρική που αισιοδοξεί πως με τον τρόπο αυτόν θα βάλει κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Μάλιστα, η έρευνα έχει προχωρήσει δυναμικά και πολύ σύντομα και έλληνες ασθενείς θα λάβουν το σχετικό εμβόλιο τεχνολογίας mRNA στο πλαίσιο διεθνούς κλινικής μελέτης που ξεκινά τον Απρίλιο, στην οποία θα συμμετέχουν και τρία ελληνικά κέντρα.

Οπως εξηγεί στο «Βήμα» η καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο «Αττικόν» Αμάντα Ψυρρή, η οποία είναι και υπεύθυνη για το κέντρο που εντάσσεται στην κλινική μελέτη στο ίδιο νοσοκομείο, η συμμετοχή ήδη περίπου 30-40 ελλήνων ασθενών «αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για εκείνους που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο με μη μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα οι οποίοι είναι κατάλληλοι για να λάβουν προεγχειρητική χημειοθεραπεία μαζί με ανοσοθεραπεία».

Και συνεχίζει: «Οι ασθενείς λοιπόν παίρνουν τη χημειοανοσοθεραπεία και στη συνέχεια υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν κάνει πλήρη παθολογοανατομική ανταπόκριση, δηλαδή οι ασθενείς οι οποίοι έχουν λάβει χημειοανοσοθεραπεία προεγχειρητικά και μετά το χειρουργείο διαπιστώνεται ότι διαθέτουν επαρκή ιστό καρκινικών κυττάρων, μπορούν να λάβουν το εμβόλιο.

Δηλαδή λαμβάνεται ιστός και στη συνέχεια γίνεται αλληλούχηση νέας γενιάς για να φτιαχτεί το εμβόλιο. Στη συνέχεια οι ασθενείς θα λάβουν είτε ανοσοθεραπεία με pembrolizumab συν το εμβόλιο (συγκεκριμένα 9 δόσεις κάθε τρεις εβδομάδες σύνολο), είτε μόνο ανοσοθεραπεία. Το πρωτογενές καταληκτικό σημείο της μελέτης είναι να εκτιμήσει την επιβίωση των ασθενών με τον συνδυασμό αυτόν, δηλαδή να συγκρίνει αν αυτοί που πήραν το εμβόλιο έχουν μακρύτερη επιβίωση χωρίς να νοσούν σε σύγκριση με όσους έλαβαν μόνο ανοσοθεραπεία. Και δευτερογενώς να εκτιμήσει τη συνολική επιβίωση, την ποιότητα ζωής τους».

Η τρέχουσα κλινική μελέτη (BNT 116) μετά τα καλά αποτελέσματα που επέδειξε με τη χορήγηση των εμβολίων σε λίγα άτομα πέρασε άμεσα από τη φάση 1 στη φάση 3 και το εμβόλιο θα λάβουν σε όλα τα κέντρα της μελέτης 680 ασθενείς που θα τυχαιοποιηθούν. Οπως προσθέτει η κυρία Ψυρρή, «θα «σκριναριστούν» αρχικά πάνω από 2.060 άτομα, θα ενταχθούν στη μελέτη οι 1.236 και από αυτούς θα επιλεγούν τυχαία οι 680 που θα πρέπει να μην έχουν κάνει πλήρη παθολογοανατομική ανταπόκριση και θα έχουν επαρκή ιστό με καρκινικά κύτταρα. Οι υπόλοιποι θα λάβουν μη συνδυαστική θεραπεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πλέον θανατηφόρος καρκίνος με περίπου 2,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται ετησίως παγκοσμίως, ενώ είναι υπεύθυνος για περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο. Στην Ελλάδα μάλιστα περίπου το 25% των θανάτων από καρκίνο αφορούν τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο δε μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πλέον συνηθισμένος τύπος και αφορά το 70% και πλέον των συνολικών περιστατικών της νόσου.

Πηγή: tovima.gr


Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *