back to top
Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Η… αποκωδικοποίηση του LSD

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΗ... αποκωδικοποίηση του LSD

Eνα θρυλικό ψυχεδελικό πείραμα του Κεν Κέισι το 1964, με γενναιόδωρη χορήγηση LSD, επανέλαβε το 2014 ο γιος του, Ζέιν, με το ανακατασκευασμένο πολύχρωμο λεωφορείο των Μέρι Πράνκστερς.

Μία σταγόνα LSD αρκεί για να σβήσει, επί αρκετές ώρες, κάθε έννοια ταυτότητας που μπορεί να διαθέτεις. Πέρα από αυτό αλλά και τις οπτικές διαταραχές που σε κάνουν να βλέπεις τα πάντα μέσα από καλειδοσκόπιο, το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος υποτίθεται ότι γέννησε και επαναστατικές ιδέες, όπως είναι το iphone αλλά και η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης, το εργαλείο για την κλωνοποίηση του γενετικού μας υλικού.

Μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell, εξετάζει τον παράδοξο τρόπο με τον οποίο το LSD συνδέεται με τους υποδοχείς πρωτεϊνών του εγκεφάλου, αποκαλύπτοντας τους μηχανισμούς λειτουργίας του ισχυρού ναρκωτικού.

Το LSD και άλλα ναρκωτικά λειτουργούν συνδεόμενα στους υποδοχείς των νευρωνικών κυττάρων, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποιοι υποδοχείς μπορούν να δεχθούν περισσότερο από μία ουσίες. Το LSD, παραδείγματος χάριν, συνδέεται στον ίδιο υποδοχέα με τον φυσικό νευροδιαβιβαστή, τη σεροτονίνη, με τον οποίο ο οργανισμός μας ελέγχει τη διάθεση.

Κάθε ναρκωτικό αντιδρά με τον ίδιο υποδοχέα, κατά διαφορετικό τρόπο, γεγονός που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ερμηνεία του γιατί το «ταξίδι» με το LSD έχει τόσο μεγάλη διάρκεια.

Οι ερευνητές για να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα κατάφεραν να λάβουν μία φωτογραφία τρισδιάστατη του ναρκωτικού και της πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της σύνδεσής τους. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη φωτογραφία ενός ψυχεδελικού φαρμάκου συνδεδεμένου με έναν υποδοχέα του εγκεφάλου. Από τη φωτογραφία, οι ειδικοί κατάλαβαν ότι κάτι παράξενο συνέβαινε στον τρόπο που το ναρκωτικό συνδεόταν και ταίριαζε με τον υποδοχέα.

Στην πραγματικότητα, το μόριο του ναρκωτικού δίπλωνε ένα κομμάτι της πρωτεΐνης καθώς συνδεόταν με τον υποδοχέα. «Ηταν σαν ένα καπάκι να βρισκόταν πάνω από το μόριο και έμοιαζε το LSD να είναι παγιδευμένο στον υποδοχέα», επισημαίνουν οι ερευνητές. Αυτό, λένε οι ειδικοί, υποδεικνύει γιατί η ενέργεια του συγκεκριμένου ναρκωτικού διαρκεί τόσο πολύ.

Επίσης όπως έδειξαν τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, όσο περισσότερο το LSD διεγείρει τον υποδοχέα, τόσο ενισχύεται η δράση του.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό που κατέδειξαν με την εργασία τους είναι ότι το LSD γίνεται εκατό έως χίλιες φορές ισχυρότερο λίγες ώρες μετά τη λήψη του. Ταυτόχρονα, όμως, οι μηχανισμοί που ανιχνεύθηκαν αρχίζουν να εξηγούν γιατί ακόμα και μικροδόσεις του φαρμάκου έχουν ισχυρότατη επίδραση.

Οι μικροδόσεις αυτές είναι συνήθως υποδεκαπλάσιες της συνηθισμένης δόσης του φαρμάκου και σήμερα θεωρούνται από πολλούς ένα «έξυπνο ναρκωτικό». Η χρήση τους διαδόθηκε ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του ψυχολόγου Τζέιμς Φάντιμαν «Οδηγός του εξερευνητή των ψυχεδελικών» το 2011.

Οι επιστήμονες πάντως πιστεύουν ότι το LSD μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία του άγχους ή του εθισμού αλλά και των επαναληπτικών πονοκεφάλων, επισημαίνοντας ότι προτού καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Πηγή: Καθημερινή – Έντυπη έκδοση

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ