Τραγική κατάληξη είχε η πτήση επίδειξης ενός διθέσιου F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο συνετρίβη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Τανάγρα, κατά τη διάρκεια του Athens Flying Week 2026.

Το αεροσκάφος κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την έναρξη της επίδειξής του, ενώπιον των θεατών που βρίσκονταν στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Phantom έχασε απότομα ύψος μετά από δεξιά στροφή και προσέκρουσε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά και να υψωθεί πυκνός μαύρος καπνός.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν δύο χειριστές, ένας σμηναγός και ένας επισμηναγός. Αρχικά υπήρξε αγωνία για την τύχη τους, καθώς δεν είχε υπάρξει ορατή εκτίναξη αλεξιπτώτων. Λίγο πριν από τις 17:00, οι σοροί των δύο χειριστών εντοπίστηκαν κοντά στο σημείο της συντριβής.

Μετά την πτώση κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς η συντριβή προκάλεσε φωτιά στην περιοχή. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις, καθώς και εναέρια μέσα, ενώ οι θεατές κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τον χώρο.

Η διοργάνωση του Athens Flying Week διακόπηκε, ενώ οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν τις προβλεπόμενες έρευνες για τη διερεύνηση των συνθηκών και των αιτιών που οδήγησαν στην πτώση του μαχητικού αεροσκάφους.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας διέκοψε την παρουσία του στη ΔΕΘ και επέστρεψε στην Αθήνα μετά την είδηση της συντριβής.

Το F-4 Phantom συμμετείχε στο πρόγραμμα της αεροπορικής επίδειξης, η οποία πραγματοποιείται στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας και προσελκύει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό θεατών.

Η Πολεμική Αεροπορία και οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να εξετάσουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας.