ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

  • Φόρτωση…
Ζαχαροπλαστείο "Ρεπαπής"
Navarone-ad
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, 2026
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
10 °c
Alinda
15 ° Τε
13 ° Πε
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Αρχική » ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΕΛΛΑΔΑ » Ποια είναι τα τέσσερα μη κρατικά πανεπιστήμια που έλαβαν άδεια λειτουργίας

Ποια είναι τα τέσσερα μη κρατικά πανεπιστήμια που έλαβαν άδεια λειτουργίας

Άκης Γρεκός Συντάκτης: Άκης Γρεκός
29/08/2025
- ΕΛΛΑΔΑ
Χρόνος ανάγνωσης: 3 Λεπτά
0
30
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
802
ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Share on FacebookShare on Twitter

Τέσσερα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων έλαβαν σήμερα άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, σηματοδοτώντας το πρώτο κύμα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα, υπό τη νομική μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.).

Για το θέμα είχε μιλήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του το υπουργικό συμβούλιο κάνοντας λόγο για «μια εμβληματική καινοτομία», που όπως είπε, «καθυστέρησε δεκαετίες». Πρόκειται για το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ανατόλια, που θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το “The Open University”, το Ευρωπαϊκό Παράρτημα του Πανεπιστημίου του YORK (The University of YORK CITY) στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τα The University of Keele και UNIC ATHENS, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας με έδρα την Αθήνα.

«Εκδόθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, δια του αρμοδίου Υφυπουργού κ. Νίκου Παπαϊωάννου, τέσσερις αποφάσεις έγκρισης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας επί κατατεθειμένων αιτήσεων για λειτουργία κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2025-2026 μη – κρατικών Πανεπιστημίων υπό τη νομική μορφή Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.), κατόπιν της λήψης σύμφωνης γνώμης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.). Ειδικώς, για τα μητρικά ιδρύματα που είναι εγκατεστημένα σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λήφθηκε αρμοδίως και η γνώμη του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η διαδικασία αξιολόγησης βασίστηκε σε αυστηρές προδιαγραφές που τέθηκαν από την ΕΘ.Α.Α.Ε. όσον αφορά τη διασφάλιση ποιότητας, την εφαρμογή των ακαδημαϊκών διαδικασιών του μητρικού ιδρύματος, την επάρκεια στελέχωσης σε ακαδημαϊκό και διοικητικό/τεχνικό προσωπικό, την πληρότητα των υποδομών και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, την καταλληλόλητα της οργανωτικής τους διάρθρωσης και την επάρκεια των υποστηρικτικών υπηρεσιών τους. Αντίστοιχα, ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. επικεντρώθηκε στις τεχνικές και κτιριολογικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Εγκεκριμένα Παράρτητα Ν.Π.Π.Ε. στην Ελλάδα (2025-2026)

α/α Μητρικό Ίδρυμα Επωνυμία Ν.Π.Π.Ε. Πόλη Σχολές
1 The Open University Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ανατόλια – Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκη · Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών· Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων· Σχολή Τεχνολογίας και Επιστημών
2 The University of YORK CITY Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – Ευρωπαϊκό Παράρτημα του Πανεπιστημίου του YORK Θεσσαλονίκη · Σχολή Νομικής και Ανθρωπιστικών Σπουδών· Σχολή Επιστημών· Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων
3 The University of Keele The University of Keele, Greece – Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Αθήνα · Νομική Σχολή· Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών· Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας
4 University of Nicosia UNIC ATHENS – Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Αθήνα · Ιατρική Σχολή· Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών· Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων· Σχολή Επιστημών και Μηχανικής· Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας· Νομική Σχολή

Ξεκινά η διαδικασία πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αδειοδότησης, θα εκκινήσει άμεσα η διαδικασία πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών από την ΕΘ.Α.Α.Ε, σύμφωνα με τον νόμο.

«Ολοκληρώνουμε ένα ιστορικό βήμα, προς όφελος των νεότερων γενεών της πατρίδας μας. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου ενέκρινε τις αιτήσεις, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις που τέθηκαν από τον νόμο. Όλες οι αιτήσεις προέρχονται από εγνωσμένης αξίας Πανεπιστήμια του εξωτερικού, και η προσθήκη τους στον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη, μόνο θετικά έχει να προσφέρει» δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη.

«Η ελληνική κοινωνία έχει πλέον την ωριμότητα, την πείρα, αλλά και την γνώση, προκειμένου να αντιληφθεί τί ακριβώς χάθηκε επί δεκαετίες και πώς μπορεί η χώρα να μετατρέψει σε στρατηγικό πλεονέκτημα την ανάδειξή της σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κόμβο. Δίνουμε την ευκαιρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, να συμβαδίσει με τις διεθνείς τάσεις, ενισχύουμε την εξωστρέφεια και παρέχουμε περισσότερες επιλογές στους νέους μας.

Πάνω απ΄ όλα, όμως, η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ, θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα τη στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου. Απέναντι σε όσους αναπαράγουν στερεότυπα, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και επενδύουν στην καθήλωση και τη στασιμότητα, απαντάμε με δεδομένα: αύξηση τακτικής χρηματοδότησης, ιστορικά υψηλά στην ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, νέα έργα σε σίτιση, στέγαση, εξοπλισμό και έρευνα, αναβαθμισμένο θεσμικό πλαίσιο που απαντά στα προβλήματα χωρίς να αδικεί τους ανθρώπους του πανεπιστημίου. Τα έργα, και όχι τα λόγια, μετράνε και στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης. Η κυβέρνησή μας αναμετράται καθημερινά με την ύψιστη ευθύνη της απέναντι στο αυτονόητο, στους νέους ανθρώπους και στο μέλλον της πατρίδας μας», κατέληξε η Υπουργός Παιδείας.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, αρμόδιος για τα θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, δήλωσε σχετικά:

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Λέρος μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός σαν το Βερντέν στη Γαλλία -Το παράδειγμα της Μενδώνη

Στο gov.gr περνούν οι πολεοδοµικές υπηρεσίες

24.02.2026
247
O Θάνος Πλεύρης νέος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στη θέση Βορίδη – Ποιοι οι 3 νέοι υφυπουργοί

Πλεύρης: Επιβαρυμένα τα νησιά από τις ροές μεταναστών, στόχος η αποσυμφόρηση κι η στήριξή τους

20.02.2026
371

«Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) στη χώρα μας, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Πρόκειται για μία ιστορική μεταρρύθμιση, η οποία δίνει στους νέους μας περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερες επιλογές και περισσότερους δρόμους αριστείας.

Η διαδικασία της αδειοδότησης υπήρξε απολύτως διαφανής, τεκμηριωμένη και αυστηρή, όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέπεια στην προ του 2019 προεκλογική δέσμευση, άνοιξαν τον δρόμο για τη δημιουργία ενός πλουσιότερου και πιο ανταγωνιστικού ακαδημαϊκού χάρτη. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να καταστεί κόμβος γνώσης και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσελκύοντας φοιτητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, με νέες προσλήψεις μελών ΔΕΠ, με ενίσχυση της χρηματοδότησης, με αναβάθμιση των υποδομών. Γιατί πιστεύουμε βαθιά πως η Παιδεία είναι το πιο ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Για δεκαετίες η χώρα έμενε δέσμια αγκυλώσεων, με αποτέλεσμα χιλιάδες νέοι να αναζητούν ευκαιρίες σπουδών στο εξωτερικό, δαπανώντας πόρους και ταλέντο που θα μπορούσαν να μείνουν εδώ. Εμείς σπάμε αυτά τα στεγανά και δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε νέο να σπουδάσει σε ένα περιβάλλον διεθνώς ανταγωνιστικό, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του.

Η εκπαιδευτική μας πολιτική εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την επόμενη ημέρα της χώρας, καθώς δεν νοείται ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρό εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν νοείται εθνική πρόοδος χωρίς ανοιχτούς δρόμους γνώσης και καινοτομίας.

Η Ελλάδα προχωρά μπροστά με σχέδιο και όραμα και η Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της πορείας – με περισσότερες επιλογές για τους φοιτητές, με περισσότερες ευκαιρίες για την κοινωνία, με περισσότερη δύναμη για τη χώρα.».


Φωτο αρχείου: Eurokinissi

Tags: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΕΛΛΑΔΑ

Πηγή: ertnews.gr
Share16Tweet6

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Αλλαγή διοίκησης στην ΥΝΤΕΛ με τιμή και αναγνώριση στον Αρχιπλοίαρχο Συρόπουλο

    17.02.2026
    Λέρος: Αλλαγή διοίκησης στην ΥΝΤΕΛ με τιμή και αναγνώριση στον Αρχιπλοίαρχο Συρόπουλο 1.8K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Προς κήρυξη έκτακτης ανάγκης η Λέρος λόγω των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές

    17.02.2026
    Προς κήρυξη έκτακτης ανάγκης η Λέρος λόγω των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές 1.6K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Εκτεταμένες ζημιές στο παραλιακό οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία – Κλειστός ο…

    18.02.2026
    Λέρος: Εκτεταμένες ζημιές στο παραλιακό οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία – Κλειστός ο δρόμος στο Δρυμώνα 1.6K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Η Λέρος στο επίσημο καλεντάρι της Harley Davidson Club Hellas: 80 άτομα έρχονται…

    23.02.2026
    Η Λέρος στο επίσημο καλεντάρι της Harley Davidson Club Hellas: 80 άτομα έρχονται τον Σεπτέμβριο 1.6K
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Λέρος: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια

    18.02.2026
    Λέρος: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια 1.5K
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Από το 2004 έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση
LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Follow us on social media:

Πρόσφατα άρθρα

  • Λέρος: Ανακοίνωση βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή της Καμάρας
  • Κατερίνα Εμμανουήλ: Πρόσκληση σε εκδήλωση με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Παιδιά: Κίνδυνοι, οφέλη και καλές πρακτικές»
  • Οργή στη Γαλλία προκάλεσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Παρίσι
  • Στο gov.gr περνούν οι πολεοδοµικές υπηρεσίες

Νεότερα Video

Πανιώνιος Λέρου: Επίσκεψη στο SAP Garden του Μονάχου και θερμή φιλοξενία στο Άσχαϊμ

Πανιώνιος Λέρου: Επίσκεψη στο SAP Garden του Μονάχου και θερμή φιλοξενία στο Άσχαϊμ

353 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
23 Φεβρουαρίου 2026
Λέρος: Δηλώσεις του Δημάρχου Άσχαϊμ στον Νίκο Ιγνατίδη

Λέρος: Δηλώσεις του Δημάρχου Άσχαϊμ στον Νίκο Ιγνατίδη

903 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
20 Φεβρουαρίου 2026
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2004 - 2026 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ENGLISH EDITION
  • ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

© 2004 - 2026 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Ο ιστότοπος lerosnews.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies.