back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το… ψάχνουν για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΤο... ψάχνουν για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Αντιλαϊκά μέτρα με περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος, αλλά εξαιρετικά αρνητική επίπτωση στην κοινωνία θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση και ήδη αναζητά τον τρόπο να αναβάλει την ενεργοποίησή τους χωρίς να μπει για μια ακόμη φορά στη διαδικασία επιβολής «ισοδύναμων μέτρων», αναφέρει δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, που επισημαίνει ότι στον κατάλογο περιλαμβάνεται και η  αύξηση του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Χίος, που εξακολουθούν να διατηρούν το ειδικό καθεστώς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά πολύ δύσκολα θα αποδώσει περισσότερα από 40-50 εκατ. ευρώ, καθώς τα περισσότερα από τα νησιά που έχουν απομείνει στο ειδικό καθεστώς είτε δεν είναι τουριστικοί προορισμοί πρώτης γραμμής είτε έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (π.χ. σεισμός στην Κω) είτε (και) από το προσφυγικό. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ διατηρείται μέχρι το τέλος του 2017.

Αν δεν υπάρξει παράταση του ειδικού καθεστώτος -κάτι που προϋποθέτει συμφωνία με τους δανειστές και νομοθετική ρύθμιση- από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι κάτοικοι 32 νησιών θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές επιβαρύνσεις καθώς:

1. Ο κανονικός συντελεστής θα αυξηθεί από το 17% που είναι σήμερα στο 24%, εκτοξεύοντας τις τιμές ειδικά στα καύσιμα, που αποτελούν και μεγάλο ζήτημα για τις νησιωτικές περιοχές.

2. Ο χαμηλός συντελεστής θα αυξηθεί από το 9% που είναι σήμερα στο 13%, επηρεάζοντας, μεταξύ άλλων, και τις τιμές των τροφίμων.

Στον κατάλογο των νησιών που θα επηρεαστούν από την ενδεχόμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Κως, η Κάλυμνος, η Αστυπάλαια, η Λέρος, η Σύμη κ.λπ. Δεδομένου ότι στον κατάλογο περιλαμβάνονται και τα σεισμόπληκτα νησιά του φετινού καλοκαιριού, αλλά και οι περιοχές που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το προσφυγικό, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» των δανειστών για τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο παράτασης του ειδικού καθεστώτος. Το επιχείρημα είναι ήδη έτοιμο από ελληνικής πλευράς: το ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι δεν θα τεθεί ζήτημα με τους δανειστές για μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και ότι η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει την κάλυψη του όποιου κενού χωρίς να προκύψει καν θέμα για ισοδύναμα. Πέρυσι, η αναβολή αύξησης του ΦΠΑ εντάχθηκε στο «κοινωνικό πακέτο» της κυβέρνησης (μαζί με τη 13η σύνταξη). 

Τα άλλα μέτρα που επανεξετάζονται είναι τα εξής:

-επιβολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων

– πραγματική εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές,

-νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, μέσα από την αναπροσαρμογή των χρεώσεων για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ