back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το πόρισμα του ορκωτού λογιστή για την οικονομική διαχείριση της ΑΝΕΚ στο «μικροσκόπιο της δικαιοσύνης»

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΤο πόρισμα του ορκωτού λογιστή για την οικονομική διαχείριση της ΑΝΕΚ στο «μικροσκόπιο της δικαιοσύνης»

Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα μας, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κω ,έχει δώσει παραγγελία στην Ειρηνοδίκη Καλύμνου, να προχωρήσει σε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη οι διαπιστώσεις που καταγράφονται από τον Ορκωτό λογιστή στην έκθεση ελέγχου της οικονομικής διαχείρισης της ΑΝΕΚ και να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι τυχόν ατασθαλιών.

Η προκαταρκτική αυτή εξέταση, ήδη ξεκίνησε και την περασμένη Τετάρτη, κλήθηκε και κατέθεσε ως μάρτυρας ο νυν Πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιώργος Θανάτσης.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει ο προκάτοχος του Γ.Θανάτση, για το χρονικό διάστημα Ιούλιος– Δεκέμβριος 2011, Σακελλάρης Μαίλλης και θα ακολουθήσουν ο πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Μιχαήλ Λελέκης επί Προεδρίας του οποίου αναφέρονται κατά κύριο λόγο οι διαπιστώσεις του Ορκωτού Λογιστή.

Επίσης θα κληθεί ο πρώην Κεντρικός Πράκτορας της Εταιρείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα κληθούν να καταθέσουν και όλα τα μέλη του ΔΣ της ΑΝΕΚ της περιόδου 2010 και 2011.

Τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ορκωτού λογιστή για την οικονομική διαχείριση, είναι άκρως επιβαρυντικά για την πρώην Διοίκηση της ΑΝΕΚ.

Κωδικοποιώντας τις κύριες διαπιστώσεις από την πολυσέλιδη και εκτενή έκθεση του Ορκωτού λογιστή, τις παραθέτουμε παρακάτω:

1. Γίνεται εκτενής αναφορά στη συνεργασία της ΑΝΕΚ με πράκτορα, από το 2005 έως και τον Ιούλιο 2011, χωρίς να διενεργηθεί διαγωνισμός και χωρίς να υπάρχει σχετική σύμβαση, ενώ δεν έλαβε από τον πράκτορα εγγυήσεις καλής εκτέλεσης.

2. Από τον Ιούνιο 2006 άρχισαν να εμφανίζονται καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον πράκτορα προς την Εταιρεία, ο οποίος είτε εξέδιδε επιταγές προς την ΑΝΕΚ τις οποίες δεν εξοφλούσε και επιστρέφονταν απλήρωτες σε αυτόν, ή οπισθογραφούσε επιταγές πελατών του τις οποίες έδιδε στην εταιρεία ΑΝΕΚ έναντι των υπολοίπων του , που και αυτές δεν πληρώνονταν. Όλες οι ανωτέρω επιταγές προκειμένου να εισπραχθούν από την ΑΝΕΚ, οπισθογραφούνταν από τον πρόεδρο αυτής Μ. Λελέκη. Η τακτική αυτή εκ μέρους του πράκτορα συνεχίστηκε μέχρι τον Μάρτιο του 2010 και ενώ το οφειλόμενο ποσό αυξανόταν, η ΑΝΕΚ σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις ,συνέχιζε να μεταφέρει τις απλήρωτες επιταγές στον δοσοληπτικό του λογαριασμό χρεώνοντας τον, χωρίς να προβαίνει σε οποιασδήποτε μορφής εξασφάλιση ή διεκδίκηση των απαιτήσεών της , αλλά συνέχιζε τη συνεργασία μαζί του. Η συνολική αξία των ανωτέρω απλήρωτων επιταγών οι οποίες χρεώθηκαν στον δοσοληπτικό του λογαριασμό ανέρχεται στο ποσό των 85.826 €. Για όλες τις ανωτέρω μεταφορές στον δοσοληπτικό λογαριασμό του πράκτορα δεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΑΝΕΚ

3. Από τον Νοέμβριο 2010(Σ.Σ: Μήνας Δημοτικών εκλογών) ) ο Πράκτορας, αναφορικά με τις πληρωμές του προς την ΑΝΕΚ, εφάρμοσε διαφορετική πρακτική . Πιο συγκεκριμένα ,ως νόμιμος εκπρόσωπος της Ε.Π.Ε, οπισθογραφούσε επιταγές οι οποίες είχαν εκδοθεί εις διαταγήν αυτής και τις εκχωρούσε στην ΑΝΕΚ. Στη συνέχεια, όταν η τελική δικαιούχος ΑΝΕΚ δια νομίμου οπισθογραφήσεως ( από τον Μ. Λελέκη) τις εμφάνισε στις τράπεζες προς είσπραξη, διαπιστώθηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι επιταγές αυτές χαρακτηρίζονταν από την τράπεζα ως ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ – ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ –ΝΟΘΕΥΜΕΝΕΣ και γι αυτό τον λόγο η τράπεζα δεν τις εξαργύρωνε. Η προαναφερθείσα συναλλακτική πρακτική μέσω <κλεμμένων-πλαστογραφημένων-> επιταγών, αφορά 4 σώματα επιταγών συνολικής αξίας 203.000 €

4. Κατά την 7/7/2011, ημερομηνία κατά την οποία η ΑΝΕΚ διέκοψε την συνεργασία της με τον πράκτορα , η συνολική απαίτηση της ελεγχόμενης από τον εν λόγω πράκτορα ανερχόταν σε 409.335,24 €, αφορούσε δε τα υπόλοιπα των ανωτέρω ανεξόφλητων επιταγών πλέον των ανοιχτών υπολοίπων.

5. Όπως προκύπτει εκ των ανωτέρω, η είσπραξη του ποσού των 409.335,24 € θεωρείται αδύνατη διότι: α) δεν είχαν ληφθεί από την αρχή της συνεργασίας εγγυήσεις καλής εκτέλεσης από τον πράκτορα β) κατά τα αρχικά στάδια των προβληματικών δοσοληψιών με τον πράκτορα, δεν λήφθηκαν από την διοίκηση της εταιρείας , έστω και με καθυστέρηση ,τα αναγκαία μέτρα προς διασφάλιση των απαιτήσεων αυτής γ) έπειτα από σχετική έρευνα του νομικού τμήματος της ΑΝΕΚ ( ως πρακτικό συνεδρίασης του Δ.Σ. 270/22-1-2011), διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία είτε στο όνομα του πράκτορα ή στο όνομα της Ε.Π.Ε. προκειμένου να δεσμευθούν, έναντι του χρέους αυτών.

6. Ο ορκωτός διαπίστωσε επιπλέον δαπάνες από την χρήση 2007 και εντεύθεν, οι οποίες αφορούν πληρωμές, χορηγίες, δωρεάν εισιτήρια, απώλεια χρημάτων, αγορά απορριμματοφόρων ,δαπάνες χωρίς δικαιολογητικά κλπ συνολικής αξίας 110.000 ευρώ οι οποίες όχι μόνο δεν αφορούσαν το σκοπό της εταιρείας αλλ’ ούτε άμεσα ή έμμεσα λειτουργικές δαπάνες με την έννοια της συμμετοχής στη λειτουργία των υπηρεσιών των πλοίων ή της συνεισφοράς στη διαφήμιση-προώθηση των παρεχομένων από την εταιρεία υπηρεσιών

7. Εξαιρετικά σοβαρή είναι η διαπίστωση του Ορκωτού, ότι η Εταιρεία προκειμένου να λάβει δανειοδότηση από την Τράπεζα EUROBANK υπέβαλε προς αυτήν τις οικονομικές καταστάσεις χρήσεως 2010 ,οι οποίες όμως ήταν ψευδείς.

8. Επίσης αναφέρεται στην έκθεση ότι συμπεραίνεται πως το Δ.Σ. ήταν εξοικειωμένο , γνώριζε καλά και τελικά εκτέλεσε νομίμως και με επιτυχία την προβλεπόμενη διαδικασία είσπραξης οφειλομένων χρημάτων , την οποία ,για λόγους τους οποίους το ίδιο γνωρίζει , δεν εφάρμοσε στην περίπτωση του πράκτορα.

kalymnos-news.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ