back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θα καούμε σαν τα ποντίκια στη φάκα! SOS Καϊσερλη προς Σαμαρά

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΘα καούμε σαν τα ποντίκια στη φάκα! SOS Καϊσερλη προς Σαμαρά

Ο Επίτροπος απέρριψε χρηματοδότηση δημοτικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας και ζητά να γίνει προκήρυξη διαγωνισμού για να αναλάβει εργολάβος!

Λίγες μέρες μετά τη σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου για την πυροπροστασία και εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για αυξημένη επιτήρηση των δασικών εκτάσεων, ένας από τους τουριστικότερους δήμους της χώρας, ο δήμος της Κω, δηλώνει αδυναμία να αναλάβει την ευθύνη πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, και καλεί την κυβέρνηση να δημοπρατήσει το έργο.

Όπως αναφέρει, ο δήμαρχος Κω, Κώστας Καίσερλης σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο δήμος του νησιού προκειμένου να ανταποκριθεί στην «ξαφνική» μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων πολιτικής προστασίας στους δήμους, συνένωσε και αποφάσισε να συγχρηματοδοτήσει μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία την ΣΥΜΜΑΧΙΑ, στην οποία εντάχθηκαν όλες οι τοπικές εθελοντικές οργανώσεις.

Όμως, τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συγχρηματοδότηση τις απέρριψε ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την αιτιολογία ότι αυτές οι εργασίες υποκρύπτουν απ’ ευθείας αναθέσεις έργου και ότι θα πρέπει αυτό το έργο να δημοπρατηθεί.

Με αποτέλεσμα αυτή την ώρα το νησί να είναι χωρίς πυροπροστασία και άρα στο έλεος μεγάλων κινδύνων.

Η επιστολή του δημάρχου Κω Κ. Καίσερλη προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ως εξής:

«Αγαπητοί Κύριοι,

Με τον νόμο του Καλλικράτη μεταβιβάστηκε ξαφνικά, μεταξύ των άλλων, και η αρμοδιότητα της πολιτικής προστασίας στους Δήμους.

Ο Δήμος της Κω παρά το μεγάλο φορτίο που επωμίστηκε, σχεδίασε την οργάνωση του στον τομέα της πολιτικής προστασίας και ιδίως στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στη λογική της συμμετοχής και της συνυπευθυνότητας των πολιτών ενεργοποιώντας τις εθελοντικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις μας με σκοπό την αύξηση του αποτελέσματος, όταν μάλιστα η αδυναμία του Δήμου για την εξ ολοκλήρου αντιμετώπιση των πυρκαγιών από τις δυνάμεις του είναι δεδομένη εξ αιτίας της απαγόρευσης των προσλήψεων και της νέας αρμοδιότητας.

Μέσα από μεγάλη περίσκεψη και συνεχείς προσπάθειες συνενώθηκαν όλες οι τοπικές εθελοντικές οργανώσεις σε μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία την ΣΥΜΜΑΧΙΑ, κατέθεσαν σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και ζήτησαν την οικονομική στήριξη του Δήμου για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα που συνεπάγεται αυτή η αποστολή σε όλη την έκταση του νησιού επί 24ωρου βάσεως.

Δυστυχώς τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την συγχρηματοδότηση της κοινωφελούς αυτής πράξης, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων, τις απορρίπτει ο κύριος Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την αιτιολογία ότι αυτές οι εργασίες υποκρύπτουν απ’ ευθείας αναθέσεις έργου και ότι θα πρέπει αυτό το έργο να δημοπρατηθεί.

Επειδή κύριοι,

Ο Δήμος της Κω είναι κάθετα αντίθετος με το ξεπούλημα των πάντων στους ιδιώτες και στους εργολάβους και επειδή δυστυχώς η αυτοτέλεια των Δήμων έπαψε να υπάρχει, και άλλοι μεταξύ των οποίων και ο Επίτροπος, καθορίζουν την τύχη των τοπικών υποθέσεων, σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος της Κω αδυνατεί να αναλάβει την ευθύνη πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, έργο που μπορεί να δημοπρατήσει η αρμόδια κρατική υπηρεσία».

rodosalarm.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ