Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με παρέμβασή του στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας βάζει στο τραπέζι το ζήτημα της χρηματοδότησης άμεσων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στην Κάλυμνο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι η επόμενη μέρα για την Κάλυμνο πρέπει να συνοδευτεί από την ενεργοποίηση άμεσων μέτρων στην κατεύθυνση αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και των καμένων εκτάσεων και χρηματοδότησης αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων αλλά και μέτρων στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων που υπέστησαν ζημιές.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά:

1ον: Οι καμένες εκτάσεις να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες.

2ον: Να υπάρξει αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης.

3ον: Να εκπονηθεί μελέτη από τη δασική υπηρεσία και να χρηματοδοτηθούν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στη Κάλυμνο.

4ον: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στα πλαίσια της Κρατικής Αρωγής προκειμένου να στηριχθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι που υπέστησαν ζημιές οι εκμεταλλεύσεις τους.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Μάνου Κόνσολα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, με την οποία ζητά τη χρηματοδότηση αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων στο νησί, αλλά και των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, ενώ με παρέμβαση του στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ζητά την άμεση ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων που υπέστησαν ζημιές.


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κύριο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ: «Αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην Κάλυμνο χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων και άμεση στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων που υπέστησαν ζημιές οι εκμεταλλεύσεις τους»

Κύριοι Υπουργοί,

Στο τέλος Ιουλίου, η Κάλυμνος δοκιμάστηκε από καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν και αλλοίωσαν το φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Η επόμενη μέρα για την Κάλυμνο πρέπει να συνοδευτεί από την ενεργοποίηση άμεσων μέτρων στην κατεύθυνση αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και των καμένων εκτάσεων αλλά και χρηματοδότησης αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Συνεπώς απαιτείται:

1ον: Οι καμένες εκτάσεις να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες.

2ον: Να υπάρξει αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης.

3ον: Να εκπονηθεί μελέτη από τη δασική υπηρεσία και να χρηματοδοτηθούν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στη Κάλυμνο.

4ον: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στα πλαίσια της Κρατικής Αρωγής προκειμένου να στηριχθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι που υπέστησαν ζημιές οι εκμεταλλεύσεις τους.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Πολιτεία αναφορικά με την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην Κάλυμνο, τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων και την άμεση ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων που υπέστησαν ζημιές;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου