back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη Μονή Πάτμου

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΌλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη Μονή Πάτμου

Η τριμελής Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που είχε μεταβεί στην Ιερά Μονή Πατμου με στόχο να ερευνήσει παλιές καταστάσεις ολοκλήρωσε το έργο της.

Φεύγοντας έμεινε η εντύπωση ότι όλα κυλούν ομαλώς και επομένως τίποτα δεν αλλάζει στη διοίκηση της Μονής. Όμως αυτή την πρώτη εντύπωση που άφησε πίσω του ο επικεφαλής της Εξαρχίας Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος ότι ο Ηγούμενος Αντύπας παραμένει στο θρόνο της Μονής, φρόντισαν να την ανατρέψουν νεότερες πληροφορίες από το Φανάρι που λένε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» κι ότι την τελική απόφαση θα την λάβει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αφού μελετήσει όλα τα δεδομένα που θα του προσκομίσει η Εξαρχία.

«Θα περιμένουμε την απόφαση του Πατριαρχείου», είπε σημαίνον παράγοντας του νησιού που ξέρει πρόσωπα και πράγματα.

H παρουσία της Ιεράς Εξαρχίας εκ των Μητροπολιτών Μιλήτου Αποστόλου, Κώου και Νισήρου Ναθαναήλ και του Τριτεύοντος Διακόνου Θεοδώρου, απεσταλμένων του Αγίας και Ιεράς Συνόδου, επί τόσες ημέρες στην Πατριαρχική Νήσο, ενέτεινε την αγωνία όλων εκείνων που περίμεναν να συμβούν μεγάλες αλλαγές στο ιστορικό Καστρομονάστηρο. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εξαρχία του Πατριαρχείου ενημερώθηκε για όλα τα θέματα, τις δραστηριότητες και τα πεπραγμένα της Μονής για την περίοδο της Ηγουμενίας του ηγουμένου Αρχιμ.Αντύπα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εξαρχία ήλεγξε σχολαστικά και εξονυχιστικά όλα τα έγγραφα, τις διοικητικές και λογιστικές πράξεις ενώ μετέβη στην Λέρο και τους Λειψούς όπου η Μονή διατηρεί Μετόχια και περιουσιακά στοιχεία. Προκειμένου μάλιστα τα μέλη της Εξαρχίας να σχηματίσουν όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση στη οποία βρίσκεται η Μονή είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν επί μακρόν με τον ηγούμενο και με τα μέλη της Αδελφότητας, σε κοινές και κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Κατά την αναχώρησή τους από την Πάτμο, τα μέλη της Εξαρχίας πήραν μαζί τους και αρκετές σελίδες σημειώσεων και πληροφοριακού υλικού, χρήσιμου για την σύνταξη της εκθέσεως που αναμένεται να υποβάλουν τις επόμενες ημέρες στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου. Άλλωστε την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Σύνοδος οπότε δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος της Εξαρχίας, Μητροπολίτης Μιλήτου να κάνει μια πρώτη ενημέρωση στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στους Συνοδικούς Ιεράρχες.

«Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά», σχολίασε σημαίνον στέλεχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε δημοσιογράφο, στην προσπάθειά του να μεταφέρει όσο πιο πιστά γίνεται τις εντυπώσεις από τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τις διαπιστώσεις και τα αποτελέσματα των επαφών που είχε η Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Πάτμο. Επομένως μέχρι που γράφονται αυτές οι γραμμές η Μονή Πάτμου είναι ως «το φτερό στον άνεμο».

tvkosmos.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ