Το νέο χαρτονόμιστα των 5 ευρώ, με τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, βρίσκεται ήδη από την περασμένη Τετάρτη, στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ελλάδας, στη Ρόδο, και σύντομα αναμένεται να διατεθεί και στην αγορά του νησιού μας, από τα υποκαταστήματα των τραπεζών.
Το νέο χαρτονόμισμα θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη από τις αρχές Μαϊου και θα φέρει το «πορτρέτο» της Ευρώπης στο ολόγραμμα (σε λωρίδα ελάσματος) και στο υδατογράφημα, ενώ θα αλλάξει και το χρώμα του αριθμού 5, μετατρεπόμενο σε πράσινο σμαραγδί.
Το χαρτονόμισμα των 5 ευρώ είναι το πρώτο από τα νέα χαρτονομίσματα που θα κυκλοφορήσουν σταδιακά τα επόμενα χρόνια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντικαθιστώντας τα παλιά.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα εισάγουν μια δεύτερη σειρά χαρτονομισμάτων του ευρώ ονόματι «σειρά της Ευρώπης» η οποία θα περιλαμβάνει στο υδατογράφημα και στο ολόγραμμα, ένα πορτρέτο της Ευρώπης, μορφή της Ελληνικής μυθολογίας από την οποία προήλθε το όνομα της ηπείρου μας.
Τα νέα χαρτονομίσματα θα κυκλοφορήσουν σταδιακά μέσα σε μερικά χρόνια, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2013».
Η νέα σειρά αξιοποιεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην τεχνολογία σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα νομίσματα και έχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Τα νέα ευρώ θα έχουν τα ίδια χρώματα καθώς και την ίδια ονομαστική αξία, ενώ θα κυκλοφορήσουν σε αύξουσα σειρά.
Δηλαδή μετά το χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, θα ακολουθήσει αυτό των 10 ευρώ, των 20 ευρώ κλπ.
Εφημερίδα Ροδιακή


















![Λέρος: Πώς θα διαμορφωθεί το πάρκο έξω από την Εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Λακκί – Παρουσιάστηκε η προμελέτη [VIDEO]](https://lerosnews.gr/wp-content/uploads/2025/11/PXL_20251101_164142597-120x86.webp)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
Θέμα παραίτησης της διοίκησης των ΕΛΤΑ έθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς
Λέρος: Με λαμπρότητα και παλμό ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου [VIDEO]
Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»
Μήνυμα Γιάννη Παππά για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: «Όσο υπάρχει ελληνική ανάσα , δε θα περάσει σκοτάδι χωρίς φως»
Λέρος: Διαψεύδει τον Μιχάλη Κόλια η Αντιδήμαρχος Ελένη Χέλμη για το Bodrum Cup