Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των ποινών και στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα περιορίζει και θα εμποδίζει έκθεση των ανηλίκων σε καπνό και αλκοόλ, ενώ, ταυτόχρονα, θα ασκείται και ένας αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης.
Όπως είπε ο κ. Κόνσολας, με το νομοσχέδιο, καθιερώνεται ένα ξεκάθαρο και κυρίως αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία των ανηλίκων από την πρόσβαση στο αλκοόλ και στα καπνικά προϊόντα, που περιλαμβάνει:
– Απαγόρευση διάθεσης καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους σε όλα τα σημεία πώλησης.
– Υποχρεωτική ταυτοποίηση ηλικίας με επίδειξη ταυτότητας.
– Υποχρεωτική δήλωση στην αστυνομία για εκδηλώσεις με ανήλικους σε χώρους διασκέδασης.
– Αυστηρές κυρώσεις για παραβάσεις, ποινικές και διοικητικές σε όσους πωλούν αλκοόλ ή καπνικά προϊόντα σε ανηλίκους και παραβιάζουν το θεσμικό πλαίσιο.
– Νέο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο για τη διάθεση μη καπνικών προϊόντων, όπως είναι τα ηλεκτρικά θερμαινόμενα προϊόντα, τα προϊόντα νικοτίνης και άλλα με αυστηρή απαγόρευση πώλησης σε ανηλίκους και απαγόρευση πώλησης μέσω αυτόματων μηχανών.
Ταυτόχρονα, συστήνεται Ψηφιακό Μητρώο για την εποπτεία των προϊόντων καπνού, αλκοόλ και λοιπών μη καπνικών ουσιών, με στόχο την ενίσχυση του ελέγχου και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης στην αγορά.
Προβλέπονται, επίσης, ποινικές κυρώσεις σε περιπτώσεις πώλησης, προσφοράς και διάθεσης καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους και από ανηλίκους, καθώς και σε περιπτώσεις εισόδου, παραμονής και απασχόλησής τους σε κέντρα διασκέδασης και μπαρ.
Όπως επεσήμανε ο Μάνος Κόνσολας: «Για πρώτη φορά υπηρετείται με αποτελεσματικότητα η προστασία των ανηλίκων από τις σοβαρές επιπτώσεις της χρήσης και κατανάλωσης προϊόντων καπνού και αλκοόλ στη σωματική και ψυχική τους υγεία και η πρόληψη της έκθεσής τους στα προϊόντα αυτά, μέσω του περιορισμού της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητάς τους, αλλά και με ελέγχους στην αγορά και με αυστηροποίηση του πλαισίου των κυρώσεων.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε, επίσης, και στη νομοθετική διάταξη με την οποία δυνατότητα στους Διοικητές των ΔΥΠΕ, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, να μετακινούν προσωπικό, μόνιμο και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων και των αποκεντρωμένων μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας αρμοδιότητάς τους, σε άλλες αποκεντρωμένες μονάδες αρμοδιότητάς τους και στην κεντρική υπηρεσία για την αντιμετώπιση αναγκών παρακολούθησης και ολοκλήρωσης έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα αποκεντρωμένων μονάδων και δομών υγείας σε νησιωτικές περιοχές που είναι ήδη υποστελεχωμένες.
«Σε μια τέτοια περίπτωση, αν από αυτές τις ήδη υποστελεχωμένες δομές υγείας νησιωτικών περιοχών γίνει μετακίνηση ή απόσπαση προσωπικού, τότε θα γίνει ακόμα πιο δυσχερής η κατάσταση. Για αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται μια ειδική πρόβλεψη για τις ήδη υποστελεχωμένες δομές των νησιωτικών περιοχών», τόνισε ο κ. Κόνσολας.