ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

  • Φόρτωση…
Dodekanisos Seaways
Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, 2026
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
15 °c
Agia Marina
15 ° Δε
13 ° Τρ
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Αρχική » ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ » Ξανά στη Βουλή το Μεταφορικό Ισοδύναμο με νέα ερώτηση Νικητιάδη

Ξανά στη Βουλή το Μεταφορικό Ισοδύναμο με νέα ερώτηση Νικητιάδη

Άκης Γρεκός Συντάκτης: Άκης Γρεκός
03/06/2025
- ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Χρόνος ανάγνωσης: 6 Λεπτά
0
30
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
975
ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Share on FacebookShare on Twitter

Το συνεχή εμπαιγμό των νησιωτών από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, φέρνει ξανά στη Βουλή με νέα ερώτηση του ο Γιώργος Νικητιάδης Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τέως Υφ. Πολιτισμού Τουρισμού.

Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Βασίλειο Κικίλια και κατατέθηκε την Τρίτη 03 Ιουνίου. Ο κ. Νικητιάδης καυτηριάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κικίλια περί «εγκρίσεων» και «συνεννοήσεων», τονίζοντας πως το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι θεσμοθετημένο από το 2018 και δεν απαιτείται καμία πολιτική «διευθέτηση» για την εφαρμογή του. Αντί να τηρεί τις υποχρεώσεις της, η Κυβέρνηση, όπως σημειώνει ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής, χρονοτριβεί αδικαιολογήτως, με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές προς τους νησιώτες να ξεπερνούν τους 18 μήνες και προς τις νησιωτικές επιχειρήσεις τα δύο έτη.

Στην ερώτηση του ο υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την Κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι σκοπίμως αποσιωπά τις πολυετείς οφειλές προς νησιώτες και νησιωτικές επιχειρήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά πως : «Η Κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως θρίαμβο την εφαρμογή ενός μέτρου που έχει στην πράξη εγκαταλείψει, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις εκατοντάδες εκκρεμότητες και καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμη και τα δύο χρόνια». Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει «Μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πληρωμή δικαιούχου του μεταφορικού ισοδύναμου για το έτος 2024 παρά τη δημόσια δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στις 30 Μαΐου ότι “εγκρίθηκαν 40 εκατ. ευρώ για τον μήνα Μάιο, ποσό που θα κατευθυνθεί στους νησιώτες και στις επιχειρήσεις, για να μετακινούνται περισσότερες φορές με μικρότερο κόστος”».

Η αναξιοπιστία και ο εμπαιγμός της Ν.Δ. προς τους νησιώτες είναι εμφανέστατα καθώς όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ «Στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας στις 31 Μαΐου 2024, αναφέρεται ότι οι νησιώτες κατέβαλαν 88 εκατ. ευρώ για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια το 2024, εκ των οποίων θα επιστραφούν μόλις 42 εκατ. ευρώ – δηλαδή λιγότερο από τα μισά», προσθέτοντας : «Από αυτά τα 42 εκατομμύρια, τα 31 εκατ. ευρώ θα αποδοθούν σε φυσικά πρόσωπα και μόλις 9 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις μέχρι την 10η Ιουνίου. Τα υπόλοιπα 2 εκατ. αγνοούνται πλήρως από την ανακοίνωση του Υπουργείου».

Ο Γιώργος Νικητιάδης κάνει ειδική αναφορά στις τεράστιες καθυστερήσεις καταβολής του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις επιχειρήσεις των νησιών υπογραμμίζοντας ότι «Οι νησιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε ένα ευρώ από την επιστροφή του μεταφορικού ισοδυνάμου για το 2023 και αναμένουν τις πληρωμές για το 2022 εδώ και δύο χρόνια». Μάλιστα όπως αποκαλύπτει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ στην ερώτηση του προς τον Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής : «Η ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 31 Μαΐου 2024, δηλαδή την τελευταία ημέρα του Μαΐου, αφορά μόνο τις μετακινήσεις των φυσικών προσώπων του έτους 2024, αγνοώντας πλήρως τις τεράστιες οφειλές προς νησιώτες και επιχειρήσεις για τα έτη 2022 και 2023». Ως ενδεικτικό παράδειγμα της προκλητικής καθυστέρησης της Κυβέρνησης παρατίθεται η περίπτωση του του πλοίου «ΚΑΣΟΣ ΠΡΙΝΣΕΣ Ν. ΚΑΡΠΑΘΟΥ 02» που όπως αναφέρεται στην ερώτηση «Ενώ έχει ελεγχθεί πλήρως και έχουν εγκριθεί οι δαπάνες του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, η επιχείρηση παραμένει απλήρωτη από το 2022. Δύο χρόνια αναμονής και εμπαιγμού». 

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γ.Νικητιάδης ερωτά τον Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Β. Κικίλια :

  • Πότε θα ολοκληρωθούν οι καταβολές για το 2024 σε νησιώτες και επιχειρήσεις; Ποιός είναι ο σχεδιασμός σας για τα οφειλόμενα ποσά των προηγούμενων ετών, του 2022 και 2023;
  • Εξετάζετε με ποιόν τρόπο και μέσα θα καταφέρετε να εξασφαλίσετε χρηματοδότηση, ώστε να προχωρήσετε σε γενναίες καταβολές, αποπληρώνοντας το σύνολο των οφειλομένων ποσών και διασφαλίζοντας τις εφεξής έγκαιρες καταβολές προς τους δικαιούχους;
  • Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έλεγχοι των επιχειρήσεων και τι ακριβώς αφορούν, δεδομένου ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του πλοίου «ΚΑΣΟΣ ΠΡΙΝΣΕΣ Ν. ΚΑΡΠΑΘΟΥ Ο2»; Για ποιο λόγο επιχειρήσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί αναμένουν τα δικαιούμενα ποσά για πάνω από δύο χρόνια;

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 3-6-2025

Προς: Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Βασίλειο Κικίλια.

Θέμα: Μεταφορικό ισοδύναμο: «Πολύ λίγα, πολύ αργά» και μια κοροϊδία δίχως τέλος για τους νησιώτες και τις επιχειρήσεις των νησιών μας.  

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Επιδείνωση από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

31.01.2026
1.1k
Πρόσκληση στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Συλλόγου Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων

Πρόσκληση στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Συλλόγου Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων

30.01.2026
281

Κύριε Υπουργέ,

Την 20η Μαΐου 2025 σε τηλεοπτική σας συνέντευξη δηλώσατε για το Μεταφορικό Ισοδύναμο επακριβώς τα ακόλουθα: «Έχω ήδη συνεννοηθεί με το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Παπαθανάσης έχει εγκρίνει το μεταφορικό ισοδύναμο. Θα είναι για τον Μάιο 40 εκατ. ευρώ, θα μοιραστεί σε όλους τους νησιώτες μας και στις επιχειρήσεις, κατά τόπους στα νησιά, και νομίζω πως αυτό θα δώσει μια ακόμη μεγαλύτερη στήριξη σε αυτό που εμείς θεωρούμε πως είναι συγκριτικό μας πλεονέκτημα, τη νησιωτικότητα, και δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να πάνε από και προς το νησί τους πολλαπλές φορές και αυτό να τους κοστίσει πολύ λιγότερο. Θα ξεκινήσουν να δίνονται μέσα στον Μάιο (τα χρήματα)».

Η παραπάνω δήλωσή σας υπήρξε, δυστυχώς, ένας συνδυασμός δυσνόητων διατυπώσεων, προκλητικότητας και εμπαιγμού για τους δικαιούχους του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Αρχικώς, δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τι εννοούσατε μιλώντας για «συνεννόηση» με τον κ. Παπαθανάση, αλλά και σε τι ακριβώς συνίστατο η εκ μέρους του «έγκριση του μεταφορικού ισοδυνάμου». Εξ όσων άπαντες γνωρίζουμε, το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένα εν ισχύ μέτρο από το 2018, το οποίο η Κυβέρνησή σας οφείλει να εφαρμόζει και δυνάμει αυτού να καταβάλλει πάραυτα προς τους δικαιούχους τα οφειλόμενα ποσά. Ουδεμία «συνεννόηση» για την εφαρμογή του μέτρου απαιτείται, όπως επίσης ουδεμία «έγκρισή»  του εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργού Οικονομικών. Τούτο, διότι παρουσιάσατε τα παραπάνω ως την εκ μέρους σας σημαντική ανάληψη δράσης, όταν οι καθυστερήσεις των καταβολών προς τους δικαιούχους  ξεπερνούν τους 18 μήνες για τους νησιώτες και τα δύο χρόνια για τις νησιωτικές επιχειρήσεις. Έχετε αργήσει πολύ για να περιαυτολογείτε περί συνεννοήσεων και άμεσων καταβολών.

Πέρα, όμως, από τις διατυπώσεις σας, με την ανωτέρω δήλωσή σας αποδείξατε ότι είστε εντελώς εκτός πραγματικότητας σε ό,τι αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Αναφερθήκατε στην τάχα «ακόμα μεγαλύτερη στήριξη» που θα παρέχετε στους νησιώτες μας και τις νησιωτικές επιχειρήσεις με την καταβολή των 40 εκ. ευρώ, ώστε να πραγματοποιούν πολλαπλές μετακινήσεις από και προς το νησί τους με δήθεν  λιγότερο κόστος, τη στιγμή που οι οφειλές σας προς τους δικαιούχους διαρκώς αυξάνονται, προκαλώντας όλο και περισσότερες συσσωρευμένες υποχρεώσεις για τις νησιωτικές επιχειρήσεις και τις οικογένειες των νησιωτών και τινάζοντας στον αέρα τους οικονομικούς τους προϋπολογισμούς. Έχω επανειλημμένως απευθυνθεί στο Υπουργείο σας επισημαίνοντας ότι με τις παλινωδίες σας έχετε οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις των νησιών μας σε αδιέξοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, δύσκολα χαρακτηρίζεται ως «συγκριτικό πλεονέκτημα» η νησιωτικότητα, όταν δεκάδες επιχειρήσεις δίνουν μάχη επιβίωσης και οι πολίτες τα τελευταία 3 χρόνια αντιμετωπίζουν ολομόναχοι τις συνεχείς αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, αδυνατώντας να πραγματοποιούν πολλαπλές μετακινήσεις από και προς το νησί τους. Αντί η Κυβέρνησή σας να απολογείται για αυτήν την κατάσταση, επαίρεται και βαπτίζετε προκλητικώς ως «ακόμα μεγαλύτερη στήριξη» μία απολύτως αποσπασματική καταβολή μετά από τεράστιες καθυστερήσεις. Αυτό δεν είναι στήριξη, είναι ένα ευκαιριακό «μπάλωμα», που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα που η Κυβέρνησή σας άνευ οιουδήποτε λόγου και αιτίας προκάλεσε στην ομαλότητα και έγκαιρη καταβολή των οφειλομένων ποσών.

Και ενώ υποσχεθήκατε δημοσίως τα ανωτέρω, ο Μάιος παρήλθε και τα χρήματα δεν ξεκίνησαν να καταβάλλονται στους δικαιούχους. Ουδεμία καταβολή πραγματοποιήθηκε εντός του Μαΐου. Αντ’ αυτού, την τελευταία ημέρα του μήνα δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 4111.08-01/1473 ΚΥΑ, με την οποία τροποποιήθηκαν ορισμένες διατάξεις της αρχικής υπ’ αρ. 4796/21-12-2018  απόφασης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, οι οποίες καταλαμβάνουν πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν από τη δημοσίευση της απόφασης για μετακινήσεις των ωφελούμενων που έχουν πραγματοποιηθεί από την 1-1-2024 και εφεξής.

Στο πανηγυρικού ύφους Δελτίο Τύπου που εκδώσατε την 31-5-2025 διαλαμβάνετε επακριβώς ότι  «..Από τα 88 εκατομμύρια ευρώ που κατέβαλαν, συνολικά, 325.405 νησιώτες για τις μετακινήσεις τους το 2024 (2.050.000 ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια), τα 42 εκατομμύρια επιστρέφονται από το κράτος, εκ των οποίων τα 31 εκατομμύρια καταβάλλονται άμεσα και αφορούν τις μετακινήσεις της περιόδου Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2024. Η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής υπό τη συστηματική εποπτεία του αρμόδιου Υφυπουργού, Στέφανου Γκίκα, έχει ήδη ολοκληρώσει την επεξεργασία της λίστας δικαιούχων προς εκκαθάριση, προκειμένου οι πληρωμές να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 15ημερο. Ταυτόχρονα, ξεκινάει η σταδιακή πληρωμή και των νησιωτικών επιχειρήσεων, με την πρώτη δόση των 9.000.000 ευρώ να πιστώνεται έως την Τρίτη 10/6/2025».

Με άλλα λόγια, μας ανακοινώσατε ότι μόνο για το 2024 οι δικαιούμενοι έχουν καταβάλει από την τσέπη τους 88 εκ. ευρώ για τις μετακινήσεις τους, όταν τους οφείλετε ποσά από το 2ο εξάμηνο του 2022, και χαίρεστε που θα τους επιστρέψετε τμηματικώς και εν ευθέτω χρόνω συνολικώς 42 εκ. ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει τα οικονομικά ανοίγματα και τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους, που εξ αιτίας των δικών σας χειρισμών δημιουργήθηκαν. Ουδεμία δε αναφορά υπήρξε στο ανωτέρω Δελτίο Τύπου για τα έτη πριν το 2024 και τις σχετικές οφειλές, όπως ουδεμία αναφορά για τους λόγους της καθυστέρησης των καταβολών και το τι μέλλει γενέσθαι με το μέτρο. Θεωρήσατε μάλλον ότι αρκεί για τους δικαιούχους αυτή η εξαγγελλόμενη μερική καταβολή.

Την ίδια στιγμή, οι δικαιολογίες σας για τις καθυστερήσεις των καταβολών ιδίως προς τις νησιωτικές επιχειρήσεις έχουν όλες καταρριφθεί. Για παράδειγμα, η εκ μέρους σας επίκληση – ως αιτία της καθυστέρησης – των επανελέγχων των αιτήσεων χρηματοδότησης της 2ης φάσης του 2022 λόγω σοβαρών ενδείξεων καταστρατήγησης της δράσης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου υπήρξε καθόλα προσχηματική, αφού, αν και υπήρχε πλήθος επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν τα ποσά που τους αναλογούν, χωρίς να διαπιστωθεί οιαδήποτε εκ μέρους τους παράβαση, κλήθηκαν αδικαιολογήτως εντός νέας προθεσμίας να επανακαταθέσουν ένα προς ένα όλα τα παραστατικά και φορτωτικές τους για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αντιμετωπίζοντας νέα ακατανόητη καθυστέρηση και ταλαιπωρία.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του πλοίου «ΚΑΣΟΣ ΠΡΙΝΣΕΣ Ν. ΚΑΡΠΑΘΟΥ Ο2», το οποίο εκτελεί τις άγονες γραμμές από το λιμάνι της Κάσου προς το λιμάνι των Πηγαδιών Καρπάθου και επιστροφή, και από το λιμάνι της Κάσου προς τη Σητεία της Κρήτης και επιστροφή. Οι ποσότητες των καυσίμων του πλοίου έχουν ελεγχθεί, εγκριθεί και καταχωρηθεί εμπροθέσμων στη δράση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ενώ έχουν επίσης ελεγχθεί από το τελωνείο της Ρόδου και έχει επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Tο εν λόγω πλοίο, μάλιστα, πραγματοποιεί διακομιδές ασθενών επιτελώντας και κοινωνικό έργο, στην πραγματικότητα ιδίοις εξόδοις, αφού οφείλετε χρήματα δύο ετών με τη δικαιολογία ελέγχων που στην πραγματικότητα ήδη έχουν διενεργήσει οι αρμόδιες αρχές.

Δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις στην καταβολή των οφειλομένων ποσών του Μεταφορικού Ισοδυνάμου  προς τους δικαιούχους ξεπερνούν για τους πολίτες τους 18 μήνες και τις επιχειρήσεις τα δύο χρόνια, ενώ οι εξαγγελθείσες καταβολές αφορούν μόνο τις μετακινήσεις του 2024.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα επικαλείστε ελέγχους στις επιχειρήσεις των νησιών μας ως δικαιολογία των καθυστερήσεων για την καταβολή των οφειλόμενων ποσών, όταν ορισμένοι έλεγχοι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, όπως στην ανωτέρω περίπτωση.

Ερωτάται ο Υπουργός:

  • Πότε θα ολοκληρωθούν οι καταβολές για το 2024 σε νησιώτες και επιχειρήσεις; Ποιός είναι ο σχεδιασμός σας για τα οφειλόμενα ποσά των προηγούμενων ετών, του 2022 και 2023;
  • Εξετάζετε με ποιόν τρόπο και μέσα θα καταφέρετε να εξασφαλίσετε χρηματοδότηση, ώστε να προχωρήσετε σε γενναίες καταβολές, αποπληρώνοντας το σύνολο των οφειλομένων ποσών και διασφαλίζοντας τις εφεξής έγκαιρες καταβολές προς τους δικαιούχους;
  • Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έλεγχοι των επιχειρήσεων και τι ακριβώς αφορούν, δεδομένου ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του πλοίου «ΚΑΣΟΣ ΠΡΙΝΣΕΣ Ν. ΚΑΡΠΑΘΟΥ Ο2»; Για ποιο λόγο επιχειρήσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί αναμένουν τα δικαιούμενα ποσά για πάνω από δύο χρόνια;

Ο  Ερωτών Βουλευτής        

 Γεώργιος Νικητιάδης 

Tags: ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΠΟΛΙΤΙΚΗ
Share13Tweet7

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Μιχάλης Κόλιας: Παραχωρεί δωρεάν τον στεγασμένο χώρο του καταστήματος LA PLAYA στην Αγ.…

    25.01.2026
    Μιχάλης Κόλιας: Παραχωρεί δωρεάν τον στεγασμένο χώρο του καταστήματος LA PLAYA στην Αγ. Μαρίνα, με πρόσβαση σε WC 2.6K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Στις 10 Φεβρουαρίου μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η μεταφορά της πύλης του…

    28.01.2026
    Λέρος: Στις 10 Φεβρουαρίου μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η μεταφορά της πύλης του ΚΥΤ 1.6K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Νέος ιατρός νεφρολόγος στο νοσοκομείο

    26.01.2026
    Λέρος: Νέος ιατρός νεφρολόγος στο νοσοκομείο 1.6K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Στρατηγική κίνηση Κωττάκη: Δύο νέα εργοστάσια αφαλάτωσης και δίκτυα νερού στη Λέρο

    26.01.2026
    Στρατηγική κίνηση Κωττάκη: Δύο νέα εργοστάσια αφαλάτωσης και δίκτυα νερού στη Λέρο 1.4K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος – Προσοχή: Πτώσεις και ξεριζώματα δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους

    27.01.2026
    Λέρος – Προσοχή: Πτώσεις και ξεριζώματα δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους 1.3K
crithonis-paradise-hotel
  • Με την κάμερα του Leros News και τον Νίκο Ιγνατίδη, ταξιδεύουμε αυτές τις γιορτές στην ορεινή Αρκαδία και σας μεταφέρουμε εικόνες από έναν τόπο που συνδυάζει φύση, ηρεμία και έντονη δράση.Ο ποταμός Λάδωνας, ένας από τους πιο εντυπωσιακούς φυσικούς προορισμούς της Πελοποννήσου, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους φίλους του rafting και της εναλλακτικής εμπειρίας στη φύση. Πυκνή βλάστηση, καθαρά νερά και ένα τοπίο που αλλάζει σε κάθε στροφή του ποταμού.Για περίπου 54 λεπτά, διασχίζουμε τον Λάδωνα σε μια διαδρομή γεμάτη εικόνες, ήχους και στιγμές που δύσκολα περιγράφονται με λόγια. Μια εμπειρία διαφορετική, αυθεντική, μακριά από την καθημερινότητα, την οποία μοιραζόμαστε με τους αναγνώστες και τους φίλους του Leros News.Αυτό είναι το δικό μας μικρό χριστουγεννιάτικο ταξίδι.
Χρόνια πολλά σε όλους.
  • Με χαμόγελα, παιδικές φωνές και γιορτινή διάθεση πλημμύρισε την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 ο κεντρικός δρόμος της Καμάρας, έξω από την πλατεία του γνωστού Super Market Ταχλιαμπούρη, με αφορμή το 8ο Santa Run 2025, μια φιλανθρωπική διοργάνωση που έχει πλέον καθιερωθεί και αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους.Εκατοντάδες παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, συμμετείχαν και φέτος στο επιτυχημένο αυτό event, το οποίο οραματίστηκε και διοργανώνει η Ολυμπιονίκης Ουρανία Ρεμπούλη, με τη στήριξη χορηγών της τοπικής οικονομίας και μεγάλο χορηγό τα Super Market Ταχλιαμπούρη.Σύμμαχος της διοργάνωσης στάθηκε και ο καλός καιρός, με την πλατεία να γεμίζει κόσμο, ενώ το παρών έδωσαν οι Αντιδήμαρχοι Βρετός Κουβάς, Ελένη Χέλμη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Γιαννακός, στηρίζοντας με την παρουσία τους τη γιορτινή δράση.Την παράσταση, πάντως, έκλεψε το νέο μέλος της οικογένειας Ταχλιαμπούρη, ένα… αληθινό «μανεκέν», που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.Το Santa Run απέδειξε για ακόμη μία χρονιά ότι, όταν ο αθλητισμός, η προσφορά και το πνεύμα των Χριστουγέννων συναντιούνται, η «καρδιά» του νησιού χτυπά ακόμα πιο δυνατά.Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του Νίκου Ιγνατίδη με την επιτυχημένη εκδήλωση
  • Μια όμορφη και ουσιαστική πρωτοβουλία πραγματοποίησαν τα παιδιά της ομάδας του Πανιωνίου Λέρου, τα οποία επισκέφθηκαν το Καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Φιλοζωικού Σωματείου, που φιλοξενεί περίπου 70 σκυλάκια.Συνολικά 35 παιδιά βρέθηκαν στον χώρο, έπαιξαν με τα ζώα, τα πήγαν βόλτα στο βουνό και πέρασαν στιγμές χαράς, δίνοντας αγάπη και φροντίδα στα φιλοξενούμενα σκυλάκια. Παράλληλα, η ομάδα προσέφερε τροφές για τα ζώα, στηρίζοντας έμπρακτα το δύσκολο έργο του Φιλοζωικού Σωματείου.Η υπεύθυνη του καταφυγίου, Φλώρα Κουτούζου, χαρακτήρισε την επίσκεψη «υπέροχη κίνηση», ενώ η πρόεδρος του Πανιωνίου, Μαριέττα Καστή, είπε στην κάμερα ότι, σήμερα, τα παιδιά χάρηκαν πραγματικά.Από την πλευρά του, ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Χατζηδάκης, έστειλε ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης, τονίζοντας πως «όλοι μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα σκυλάκι και να προσφέρουμε ένα σπίτι σε ένα ζώο που το έχει ανάγκη».Αξίζουν συγχαρητήρια στο Δ.Σ. του Πανιωνίου, αφού πρόκειται για μια απλή αλλά ουσιαστική και ελπιδοφόρα δράση, που αναδεικνύει την αξία της φιλοζωίας, του εθελοντισμού  και της προσφοράς.Δείτε το ρεπορτάζ του Νίκου Ιγνατίδη
  • Σημαντικές εξελίξεις στον τουριστικό τομέα της Λέρου καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, με νέες συμφωνίες που αναμένεται να ενισχύσουν ουσιαστικά την επισκεψιμότητα και την τοπική οικονομία του νησιού.Ρεπορτάζ: Νίκος ΙγνατίδηςΣτο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων βρίσκεται ο Θεόδωρος Ασβεστάς, Αναπληρωτής Πρόεδρος στον τομέα Τουρισμού του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ο οποίος υπογράφει ένα νέο, ιδιαίτερα σημαντικό deal με άμεσο αποτύπωμα για τη Λέρο.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τρία νέα τουριστικά γραφεία ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν στο νησί, αλλάζοντας ουσιαστικά τον τουριστικό χάρτη και ανοίγοντας νέες αγορές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμφωνία με τουρκικό τουριστικό γραφείο, το οποίο δεσμεύεται για την άφιξη δύο έως τριών catamaran ημερησίως κατά τη θερινή περίοδο, γεγονός που μπορεί να δώσει ισχυρή ώθηση στον ημερήσιο και ολιγοήμερο τουρισμό.Παράλληλα, στη Λέρο βρέθηκε και ο γνωστός τουριστικός πράκτορας κ. Κουρούνης, ο οποίος προχωρά στο άνοιγμα νέων γραφείων στο νησί, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία οργανωμένων τουριστικών ροών.Οι πρωτοβουλίες του κ. Ασβεστά αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η Λέρος μπορεί να έχει ισχυρή παρουσία και εκπροσώπηση, προς όφελος της τοπικής οικονομίας, μέσα από στοχευμένες συνεργασίες και επαφές.Στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, όπου πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές επαφές, οι πρωταγωνιστές των συμφωνιών μίλησαν στο Leros News και τον Νίκο Ιγνατίδη, για μια νέα σελίδα στον τουρισμό της Λέρου, εκφράζοντας αισιοδοξία για το επόμενο καλοκαίρι και υπογραμμίζοντας ότι το νησί διαθέτει όλα τα εχέγγυα για ακόμα πιο δυναμική ανάπτυξη και διευρυμένη τουριστική σεζόν.Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την εικόνα του Θεόδωρου Ασβεστά ως ενός από τους βασικούς μοχλούς τουριστικής εξωστρέφειας, με πολλούς να τον χαρακτηρίζουν καταλυτικό παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισμού στη Λέρο.Δείτε το ρεπορτάζ του Νίκου Ιγνατίδη και τις δηλώσεις που ακολούθησαν:
  • ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ:
Στιγμιότυπα από τον αγώνα
του Πανιωνίου Λέρου
με την ΕΑΚΑ Καλύμνου - Σε λίγο LIVE το Β΄ ημίχρονο από το κανάλι μας στο facebook
  • Η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου
από τον δήμαρχο Λέρου
Τιμόθεο Κωττάκη
Χρόνια πολλά σε όλους!
  • Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Λέρου ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να πλήξει την περιοχή τις επόμενες ώρες.Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Τσαχουργιανίδης δήλωσε ότι είναι σε άμεση επικοινωνία με το συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κάνοντας λόγο για ακραία καιρικά φαινόμενα.Παράλληλα δήλωσε ότι έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, με συνεργεία σε επιφυλακή και παρεμβάσεις σε σημεία που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο.Σημειώνεται ότι, ο Δήμος Λέρου καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.«Είμαστε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Παρακολουθούμε συνεχώς την εξέλιξη των φαινομένων και θα παρέμβουμε όπου χρειαστεί», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος.Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Νίκου Ιγνατίδη
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Από το 2004 έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση
LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Follow us on social media:

Πρόσφατα άρθρα

  • Ένωση Ιατρών ΚΘΛ: “Δεν δουλεύουμε απλήρωτοι – Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα”
  • Λέρος: Έκοψε την βασιλόπιτα ο νέος σύλλογος “Leros Tennis Academy”
  • Λέρος: Σε πρώτη προβολή η ταινία «Άγιος Παΐσιος» στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο
  • Λέρος: Επικίνδυνες καθιζήσεις και διαβρώσεις στο οδικό δίκτυο λόγω των ισχυρών ανέμων

Νεότερα Video

Λέρος: Σε πρώτη προβολή η ταινία «Άγιος Παΐσιος» στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο

Λέρος: Σε πρώτη προβολή η ταινία «Άγιος Παΐσιος» στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο

664 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
31 Ιανουαρίου 2026
Λέρος: Έκκληση πολίτη για επικίνδυνο πεύκο στο Λακκί

Λέρος: Έκκληση πολίτη για επικίνδυνο πεύκο στο Λακκί

1000 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
29 Ιανουαρίου 2026

© 2004 - 2026 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ENGLISH EDITION
  • ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

© 2004 - 2026 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Ο ιστότοπος lerosnews.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies.