back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αίτημα επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΑίτημα επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου

ΠΡΟΣ: Υπουργό Πολιτισμού

κ. Λίνα Μενδώνη

ΚΟΙΝ.: Βουλευτές  Νομού,

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

Tμήμα Προϊστορικών και Κλασικών

Αρχαιοτήτων και Μουσείων

υπόψη  κ. Μιχαηλίδου,

Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου,

Τοπικά Μ.Μ.Ε.


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Πριν από μικρό χρονικό διάστημα απευθυνθήκαμε σε σας  με το Α.Π. 9488/18-12-2021 έγγραφο μας, ζητώντας τη στήριξη σας στο θέμα της κατά το δυνατόν  συντομότερης επιστροφής  αρχαιολογικών θησαυρών, που ανήκουν  στο αρχαιολογικό μας μουσείο και βρίσκονται στα Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο  για συντήρηση.  Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να επανέλθουμε  στο θέμα, αφού με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι τα χάλκινα έργα, την επιστροφή των οποίων αναμέναμε εδώ και πέντε περίπου χρόνια , περιλαμβάνονται  στη μουσειολογική μελέτη  του μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων, η οποία μάλιστα εγκρίθηκε πρόσφατα  με τη χαρακτηρισμένη ως εξαιρετικώς επείγουσα  απόφαση της Προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης  Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς(ΑΔΑ: Ψ0ΨΖ4653Π4-610).

Η διαδικασία αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη για μας, αφού και στο παρελθόν έγιναν ανάλογες προσπάθειες,  να  αφαιρεθούν  από το Μουσείο μας αρχαιολογικοί θησαυροί , ιδιαίτερα σημαντικοί, μετά από συντήρηση . Όμως πιστεύαμε ότι κάποια στιγμή θα πράγματα  θα μπουν στη σωστή τους βάση,   θα υπάρχει εμπιστοσύνη  απέναντι στο Κράτος  και ότι η έννοια του πολιτισμού θα σταματήσει να βανδαλίζει τον εαυτό της.

Στο νησί μας κυρία Υπουργέ , μετά από προσπάθειες ετών, δημιουργήθηκε  ένα σύγχρονο μουσείο με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας,  που αποτελεί κόσμημα για τον τόπο μας και σημείο αναφοράς   για τους επισκέπτες μας.   Η πλέον προβεβλημένη συλλογή του είναι αυτή με τα χάλκινα  έργα , στα οποία περιλαμβάνεται η «Κόρη της Καλύμνου»  καθώς  και τα έργα που στάλθηκαν στην  Αθήνα, δηλαδή η κεφαλή του ηγεμόνα  και τα δύο σκέλη έφιππου άνδρα,  προκειμένου να εξεταστεί η σχέση τους  με χάλκινο επίσης κορμό θωρακοφόρου έφιππου που βρέθηκε στην ίδια περιοχή  και να γίνει η ανάταξη του . Η κοινωνία του νησιού μας ανέμενε   την επιστροφή των σπάνιων ευρημάτων   για να κοσμήσουν εκ νέου   την κενή τους θέση.   Αξίζει να αναφέρουμε ότι  η δημιουργία του Μουσείου στο νησί μας  και η έκθεση σε αυτό  του ιδιαίτερα εντυπωσιακού έργου  της «Κόρης της Καλύμνου»,  η οποία επίσης ανασύρθηκε  από θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί μας, από Καλύμνιους αλιείς, κινητοποίησε κι ευαισθητοποίησε τους κατοίκους του νησιού μας,   στο να ενισχύσουν  τη Συλλογή του τοπικού Μουσείου , με εκθέματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, αισθανόμενοι ότι αυτό αποτελεί τον ζωντανό μάρτυρα  της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου .

Θεωρώ ότι  η αποστέρηση αυτών των  σημαντικών  ευρημάτων , που με υπερηφάνεια παρέδωσαν Καλύμνιοι αλιείς  στο Μουσείο  μας, εγείρει μόνο  αισθήματα πικρίας , απογοήτευσης αλλά και αγανάκτησης στην κοινωνία μας,  για την αδιαφανή   και τουλάχιστον αντιδεοντολογική διαδικασία  που ακολουθήθηκε  και οδήγησε στο να ληφθεί η ως άνω απόφαση , χωρίς να ενημερωθεί η αρμόδια  αρχαιολογική υπηρεσία  και να ζητηθεί η άποψη της όπως θα έπρεπε , εν αγνοία του Μουσείου στη συλλογή του οποίου ανήκουν   και εν αγνοία των τοπικών αρχών .

Κυρία Υπουργέ, ελπίζω και εύχομαι  τα ευρήματα που ανήκουν  στο Μουσείο Καλύμνου , σύντομα να επανέλθουν    και να συνεχίσουν να το κοσμούν. Πιστεύω ότι η   ένταξη τους στη μουσειολογική μελέτη άλλου Μουσείου, έγινε από παραδρομή  και κακή εκτίμηση των συνθηκών και γρήγορα το θέμα  θα τεθεί στη σωστή του βάση . Άλλωστε δεν θα ήταν πρέπον  να μπούμε μέσα στην ίδια μας τη χώρα  σε αντιπαράθεση  μεταξύ μουσείων για το τι ανήκει στο καθένα .

Σας παρακαλώ θερμά να παρέμβετε  και να  αποκαταστήσετε τα πράγματα .

Με εκτίμηση

Ο Έπαρχος

Μουσελλής Γεωργίου Εμμανουήλ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ