back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

23.000 αλλοδαποί στα Δωδ/σα. Αναμένεται “επιδρομή” οικονομικών μεταναστών

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ23.000 αλλοδαποί στα Δωδ/σα. Αναμένεται "επιδρομή" οικονομικών μεταναστών

Υπολογίζεται ότι το 20% του πληθυσμού της Δωδεκανήσου αποτελείται από αλλοδαπούς. Οι μισοί από αυτούς είναι νόμιμοι και οι υπόλοιποι παράνομοι. Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι ακριβώς είναι οι αλλοδαποί οι οποίοι διαμένουν νόμιμα ή παράνομα ανάμεσά μας, καθώς ο πληθυσμός τους δεν μένει σταθερός.

Οι οικονομικοί μετανάστες μετακινούνται εντός της ελληνικής επικράτειας πιο εύκολα από ότι στις ίδιες τους τις χώρες.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την κατάσταση είναι σαφώς πάρα πολλά. Οι αλλοδαποί αποτελούν φθηνά εργατικά χέρια και προτιμώνται από τους εργοδότες περισσότερο από ότι οι ντόπιοι εργαζόμενοι.

Ανάμεσά τους μπορεί να βρίσκονται και άτομα με έντονη παραβατική συμπεριφορά, στα οποία μπορεί να έχει επιβληθεί ακόμη και το μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι ακριβώς και ποιοι είναι οι υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης, Μετανάστευσης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα διαμένουν συνολικά 21.935 αλλοδαποί (το 2010 ήταν18.300). Σε αυτούς συγκαταλέγονται βέβαια και υπήκοοι χωρών που σχετικά πρόσφατα προσαρτήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι Βούλγαροι, ή οι Ρουμάνοι. Τα ενεργά μητρώα είναι όμως πολύ λιγότερα. Συγκεκριμένα, υπολογίζονται στα 10.445.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας, στη Ρόδο κατοικούν συνολικά 6.154 νόμιμοι αλλοδαποί. Περισσότεροι δε από τους μισούς είναι Αλβανοί. Μεγάλη είναι και η «κοινότητα» των Ουκρανών που ανέρχεται στα 988 άτομα ενώ οι Ρουμάνοι είναι 555. Στη Ρόδο κατοικούν βέβαια άτομα από κάθε φυλή της γης, όπως Ινδοί, Ιρακινοί, Καναδοί, Κινέζοι, Κουβανοί, Μεξικάνοι, Νιγηριανοί, Φιλιπινέζοι κ.α. Στην Κω οι αλλοδαποί είναι 2.977.

Έντονη η παρουσία αλλοδαπών και σε μικρά νησιά. Στο δήμο Καρπάθου οι εγγεγραμμένοι αλλοδαποί-νόμιμοι ανέρχονται στους 605. Σύμφωνα πάντα με τη λίστα  της υπηρεσίας της Περιφέρειας, στην Πάτμο διαμένουν 131 νόμιμοι αλλοδαποί, χωρίς να υπολογίζονται οι παράνομοι που μπορεί να είναι πολλοί περισσότεροι. Δεδομένου του μικρού αριθμού του μόνιμου πληθυσμού των μικρών νησιών, η παρουσία του αλλοδαπού στοιχείου είναι εμφανέστατη.

Εκτός βέβαια των αλλοδαπών που απευθύνονται στην  Περιφέρεια για την έκδοση άδειας παραμονής, υπάρχουν πολλοί, προερχόμενοι από τρίτες χώρες οι οποίοι αιτούνται πολιτικό άσυλο από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες. Τους τελευταίους μήνες, η Αστυνομία δέχεται ένα καταιγισμό αιτήσεων ασύλου κυρίως από μουσουλμάνους. Οι αιτήσεις αυτές δεν εγκρίνονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία και χαρακτηρίζονται ως καταχρηστικές.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι λαθρομετανάστες απελαύνονται. Αντίθετα, παραμένουν στη χώρα, αναζητώντας τρόπο να μονιμοποιηθούν. Σε αυτή τους την προσπάθεια μάλιστα καταφεύγουν σε «ακραίες» λύσεις. Υπάρχει μερίδα αλλοδαπών, που εκμεταλλεύεται το νομικό πλαίσιο, κατά το κοινός λεγόμενο «τα παραθυράκια» των νόμων. 

Είναι δηλαδή αλλοδαποί οι οποίοι σκοπίμως προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις, συλλαμβάνονται, παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη και καταφέρνουν με αυτό τον τρόπο να ζουν ανενόχλητοι σε ελληνικό έδαφος μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους, αφού τους επιβάλλονται συνήθως περιοριστικοί όροι εμφάνισης σε αστυνομική υπηρεσία και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.  

Αυτή η διαδικασία βέβαια μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό. Μέχρι τότε εκμεταλλεύονται την έμμεση νομιμοποίησή τους και στο μεταξύ, συνεχίζουν την παραβατική τους συμπεριφορά.

Πλέον παρατηρείται ότι το μεταναστευτικό ρεύμα προς τη Ρόδο έχει μειωθεί ανεπαίσθητα. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι συγκυριακό και αφορά μόνο τους αλλοδαπούς, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια, ή πληρούν τις προϋποθέσεις να αιτηθούν άδεια παραμονής.

Μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, μειώθηκαν οι ρυθμοί με τους οποίους οι αλλοδαποί έρχονταν στη Ρόδο. Αντίθετα φαίνεται ότι προτιμούν τελευταία περισσότερο την Κω, όπου το μεταναστευτικό ρεύμα είναι μεγαλύτερο. Aναμένεται ωστόσο το επόμενο διάστημα να αυξηθεί κατά πολύ ο ρυθμός μετανάστευσης προς τα Δωδεκάνησα δεδομένου ότι η περιοχή μας έχει ισχυρότερη οικονομία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Ο αριθμός των αλλοδαπών που ζουν στην περιοχή μας είναι απροσδιόριστος. Δεν υπάρχει τρόπος να εκτιμηθεί επακριβώς, αφού δεν είναι δυνατό να γνωρίζει κανείς πόσοι είναι τελικά οι λαθρομετανάστες. Επιπλέον, οι αλλοδαποί απευθύνονται σε διαφορετικές υπηρεσίες για τη νομιμοποίησή τους, οπότε θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία για να έχουμε ένα γενικό σύνολο. Οι αιτήσεις ασύλου από αλλοδαπούς οι οποίοι προέρχονται από τρίτες χώρες στο τμήμα αλλοδαπών είναι λ.χ. αυξημένες.

Το θέμα είναι, ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης και της πολύ μεγάλης ύφεσης  και καθώς τα Δωδεκάνησα λόγω του τουρισμού είναι σε καλύτερη θέση από ότι η υπόλοιπη Ελλάδα, δεν αποκλείεται να υπάρξει αυξημένο μεταναστευτικό ρεύμα αλλοδαπών προς την περιοχή μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μανώλης Ανδρουλάκης.

vimatisko.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ