Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας αποκάλυψε ότι δύο πύραυλοι από το Ιράν εκτοξεύθηκαν προς την Κύπρο, όπου βρίσκονται βρετανικές στρατιωτικές βάσεις. «Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν είχαν ως στόχο τις βάσεις μας», δήλωσε ο Τζον Χίλι σύμφωνα με τον Independent.

Πρόσθεσε όμως ότι «αυτό δείχνει πόσο αδιάκριτα» είναι τα ιρανικά αντίποινα.

Σημείωσε επίσης ότι 300 μέλη του βρετανικού στρατού βρισκόταν κοντά στους στόχους στο Μπαχρέιν. «Μερικοί από αυτούς βρισκόταν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σημεία πρόσκρουσης των πυραύλων», αποκάλυψε.

Ο υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε στις πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης την επομένη της αποκάλυψης του Κιρ Στάρμερ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε διατάξει την αποστολή «αεροσκαφών στον ουρανό» της Μέσης Ανατολής για αμυντικές επιχειρήσεις.

Ο Χίλι κάλεσε το Ιράν να σταματήσει τις πυραυλικές επιθέσεις και να εγκαταλείψει τα οπλικά του προγράμματα, μετά τις προληπτικές επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε ιρανικές στρατιωτικές υποδομές και ηγεσία.

Καταδίκασε το καθεστώς του Ιράν, επικαλούμενο το ιστορικό τρομοκρατικών σχεδίων κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, την εσωτερική καταστολή και την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, εκφράζοντας ανησυχία για τις περιφερειακές επιπτώσεις.

Ο Χίλι αρνήθηκε να σχολιάσει τη νομιμότητα των αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να εξηγήσουν, αλλά επιβεβαίωσε ότι όλες οι αμυντικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.