Η επέλαση των ισραηλινών στρατευμάτων στην πόλη της Γάζας συνεχίζεται, με άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη να ισοπεδώνουν κτήρια και υποδομές, ενώ οι άμαχοι έχουν διορία μίας ημέρας να εκκενώσουν προς τον νότο.
Η Μαριάμ, ο Νάσερ και ο Άχμεντ έχουν απομακρυνθεί από τις πιο επικίνδυνες ζώνες, αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αιγυπτιακά νοσοκομεία που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά τραύματά τους, λόγω της απαγόρευσης των ΗΠΑ για είσοδο Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, μόνο 48 ασθενείς από τη Γάζα έχουν εισαχθεί σε αμερικανικά νοσοκομεία.
Η εννιάχρονη Μαριάμ τραυματίστηκε στο σπίτι της στο Ντεϊρ αλ-Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα, όταν πλήγματα ισραηλινών πυραύλων κατέστρεψαν το κτήριο το πρωί της 1ης Μαρτίου. Η μητέρα της περιγράφει ότι η κόρη της εξαφανίστηκε μέσα στον καπνό κατά τη δεύτερη έκρηξη.
Ο Νάσερ αλ-Νατζάρ, 18 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά σε ισραηλινό βομβαρδισμό σχολείου στην Τζαμπάλια τον Ιανουάριο, με καταστροφές στο πρόσωπο και το σαγόνι. Χρειάζεται εκτεταμένη αναγεννητική και αισθητική χειρουργική, η οποία δεν είναι διαθέσιμη στην Αίγυπτο. Ειδικοί του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Έλ Πάσο του Τέξας είναι έτοιμοι να τον χειρουργήσουν, αλλά η βίζα παραμένει απαγορευμένη.
Ανθρωπιστική κατάσταση και θάνατοι
Τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον 79 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα, κυρίως στην Πόλη της Γάζας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Τέσσερις ακόμα άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί, πέθαναν από υποσιτισμό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από λιμό σε τουλάχιστον 435, από την έναρξη του πολέμου.
Η Χαμάς αναφέρει ότι συνολικά 3.542 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις 11 Αυγούστου. Από αυτούς, το 56% βρίσκονται στην Πόλη της Γάζας και το βόρειο τμήμα, ενώ το 44% στις κεντρικές και νότιες περιοχές. Οι υγειονομικές αρχές αναφέρουν ότι οι θάνατοι συνολικά από τον διετή πόλεμο έχουν ξεπεράσει τους 65.000.
Επιχειρήσεις Ισραηλινών δυνάμεων
Ισραηλινά άρματα μάχης έχουν τοποθετηθεί σε δύο περιοχές της πόλης που οδηγούν στο κέντρο, ενώ η σύνδεση στο διαδίκτυο και οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν διακοπεί. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ναντάβ Σοσάνι, δήλωσε ότι τα στρατεύματα προελαύνουν στο κέντρο της πόλης με συνδυασμό πεζικού, αρμάτων μάχης και πυροβολικού, υποστηριζόμενα από την αεροπορία, σε μια σταδιακή προσπάθεια κατάληψης του αστικού κέντρου.
Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμοτρίχ, χαρακτήρισε τη Γάζα πιθανό «χρυσωρυχείο» ακινήτων, ανακοινώνοντας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη διαίρεση της περιοχής και τον καταμερισμό των εσόδων από τις πωλήσεις γης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
Συγχαρητήριο μήνυμα Δημάρχου Πάτμου
Λέρος: Ανακοίνωση - Πρόσκληση της Ένωσης Υπαλλήλων και της Ένωσης Ιατρών ΚΘΛ
Λογοδοσία Δημάρχου Λέρου: Από τις χρηματοδοτήσεις στα «γαλλικά» - Όλο το παρασκήνιο
Λέρος: "Ξηλώθηκε" και αποκαθίσταται ο "ηλεκτροφωτισμός χωρίς μελέτη" στο Παρθένι
Λέρος: Σε ποιους οικισμούς καταργείται ο ΕΝΦΙΑ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια