back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο πλευρό του πρωθυπουργού

ΑΠΟΨΕΙΣΣτο πλευρό του πρωθυπουργού

Γράφει ο Αθανάσιος Έλλις

Η χώρα βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού». Οι προεκλογικές υποσχέσεις, που ηχούσαν ευχάριστα, δύσκολα μπορούν να υλοποιηθούν.

Κάποιες υπερβολικές δηλώσεις και κινήσεις, τις ημέρες που ακολούθησαν τις εκλογές, επιδείνωσαν το κλίμα δυσπιστίας που ήδη υπήρχε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στις επισκέψεις του σε Ρώμη, Παρίσι, Βρυξέλλες και Βιέννη, ο πρωθυπουργός κατέβαλε προσπάθειες για αντιστροφή του κλίματος.

Οι συνομιλητές δεν έχουν πεισθεί. Αναμένουν να ακούσουν τις ελληνικές βιώσιμες προτάσεις, όπως ανέφερε και η Αγκελα Μέρκελ χθες στην Ουάσιγκτον, αντιδρώντας στη σχετική «προτροπή» του προέδρου Ομπάμα να υπάρξει λύση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Το περιβάλλον είναι δύσκολο.

Τα μηνύματα από το εξωτερικό -από τις δηλώσεις Γκρίνσπαν μέχρι τις «προετοιμασίες» Κάμερον και το tweet του Ολι Ρεν- είναι ανησυχητικά. Ταυτόχρονα, εισπράττει κανείς από πολλούς εταίρους μια αίσθηση κούρασης, δυσφορίας και, σε κάποιες περιπτώσεις, οργής.

Θα έχουμε μπροστά μας πολύ καιρό για να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε, και να συγκρουστούμε. Ομως, αυτή τη στιγμή και, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, προέχει η διάσωση της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς μπορεί να αισθάνεται πικρία επειδή δεν εξασφάλισε νωρίτερα την ελάφρυνση χρέους που του είχαν υποσχεθεί οι εταίροι τον Νοέμβριο του ’12, και γιατί δεν τον στήριξαν με παραχωρήσεις στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τους προηγούμενους μήνες. Θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει ότι η μεγάλη ήττα που υπέστη ήταν απόρροια δικών του επιλογών μετά τις ευρωεκλογές, συμπεριλαμβανομένου του ανασχηματισμού, όπως και της αποτυχημένης προεκλογικής του εκστρατείας.

Ομως, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η χώρα κινδυνεύει, και απαιτείται ομόνοια. Για μια φορά ας κάνουμε το αντίστροφο από αυτό που συνηθίζουμε. Ας στηρίξουμε όλοι την κυβέρνηση. Να ξέρουν οι συνομιλητές του Γιάνη Βαρουφάκη αύριο στο Eurogroup και του Αλέξη Τσίπρα, μεθαύριο στις Βρυξέλλες, ότι όλοι οι Ελληνες είναι στο πλευρό τους.

Οι υγιείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης να στηρίξουν όπου και όσο μπορούν, ακόμη και αν μέσα τους νιώθουν πικρία ή αδικία. Και αν αποτραπεί η καταστροφή, και υπάρξει συμβιβασμός, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών να αναγνωρίσουν τόσο στη Βουλή όσο και με δημόσιες δηλώσεις ότι η επιτυχία δεν ήταν μόνο δική τους, αλλά όλων των δημοκρατικών κομμάτων και όλων των Ελλήνων. Να μην επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν μικροκομματικά την ενδεχόμενη αποτροπή της καταστροφής ως δική τους νίκη. Μια τέτοια μικρόψυχη προσέγγιση θα δυσχεράνει τη συνέχεια, που δεν θα είναι εύκολη. Ελπίζω ότι σε αυτό το πνεύμα θα επιλέξουν να κινηθούν, σήμερα στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Καλούνται όλοι να υπερβούν εαυτούς. Το ζητούμενο δεν είναι να κερδίσει τις εντυπώσεις ο νυν ή ο πρώην, αλλά να σωθεί η Ελλάδα.

kathimerini.gr

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ