ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

  • Φόρτωση…
Ζαχαροπλαστείο "Ρεπαπής"
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, 2026
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
16 °c
Alinda
15 ° Τε
13 ° Πε
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Αρχική » ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΑΠΟΨΕΙΣ » Άρθρο του Δημήτρη ΓΑΚΗ για τη νησιωτική πολιτική

Άρθρο του Δημήτρη ΓΑΚΗ για τη νησιωτική πολιτική

Συντακτική ομάδα Leros News Συντάκτης: Συντακτική ομάδα Leros News
22/01/2015
- ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρόνος ανάγνωσης: 2 Λεπτά
0
5
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
169
ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Share on FacebookShare on Twitter

Διαβάστε επίσης:

Χωροταξική oργάνωση για την ελληνική θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια

Χωροταξική oργάνωση για την ελληνική θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια

21.02.2026
337
Φραντσέσκο Ντιπιέρο: Οι Γαρμπήδες του 1943 – 1944

Φραντσέσκο Ντιπιέρο: Οι Γαρμπήδες του 1943 – 1944

21.02.2026
1.1k

Οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αποτελεσματική «νησιωτική πολιτική» στην Υγεία.

«Οι Δωδεκανήσιοι έχουν ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια στον τόπο που μένουν. Το αγαθό της υγείας είναι το πρώτο και το σημαντικότερο για τον νησιώτη»  

Οι προκλήσεις του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη νησιωτική χώρα απαιτούν αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια. Η πολιτική υγείας στο Αιγαίο, θέλει μία διαφορετική αντιμετώπιση, που να λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές, οικονομικές και κοινωνικές νησιωτικές ιδιαιτερότητες. Στο Αρχιπέλαγος, ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας είναι αναντικατάστατος. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δυόμιση χρόνια, μέσα σε συνθήκες σκληρής λιτότητας και μνημονιακής επέλασης στα δικαιώματα των πολιτών. Με οδηγό μας, την ισότιμη πρόσβαση των Δωδεκανήσιων σε υπηρεσίες υγείας. Με πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που στόχο είχαν τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος ΠΦΥ στη νησιωτική χώρα, όπως και το Σύνταγμα και η Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ ορίζουν.

Αναδείξαμε τα μείζονα θέματα των ελλείψεων στο σύστημα του ΕΚΑΒ, την απαξίωση των δομών ΠΦΥ στα μικρά νησιά, τον κομβικό ρόλο των Γενικών Νοσοκομείων Ρόδου, Καλύμνου και Κω στην παροχή υπηρεσιών υγείας στη Δωδεκάνησο. Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στην πιο πρόσφατη παρέμβασή μας. Την στελέχωση και τον εφοδιασμό με τον αναγκαίο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στη Ρόδο.

Μια πρωτοβουλία που θα αποτελέσει μια από τις πρώτες μας ενέργειες στην κυβέρνηση που θα δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 25ης του Γενάρη.

Άλλα ιδιαίτερα νησιωτικά θέματα:

  • Η τηλεϊατρική, με ουσιαστική στήριξη και χρηματοδότηση της εφαρμογής της στα μικρά νησιά.
  • Οι ελλείψεις στο σύστημα του ΕΚΑΒ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νότια Ρόδο, την Έμπωνα, την Κάρπαθο και την Πάτμο.
  • Οι αεροκομιδές ασθενών από τα νησιά στα κεντρικά/περιφερειακά νοσοκομεία.
  • Τα προβλήματα στελέχωσης των ιατρείων και των Κ.Υ. των μικρών νησιών, όπως η περίπτωση των Λειψών, της Πάτμου και της Καλύμνου, με τα προβλήματα λειτουργίας του θαλάμου αποσυμπίεσης, της Τήλου, του Καστελόριζου, της Κάσου και της Καρπάθου, χωρίς να εξαντλείται με αυτά τα νησιά ο κατάλογος.
  • Το σημαντικό πρόβλημα στελέχωσης των ιατρείων στα περιφερειακά αεροδρόμια. Ειδικά, στα δύο σημαντικότερα διεθνή Α/Δ στη Δωδεκάνησο, της Ρόδου και της Κω, με τα εκατομμύρια των επισκεπτών/τουριστών που διέρχονται στις πύλες των αερολιμένων ετησίως.

Αυτό που έδειξε – δυστυχώς – η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Υγείας από τη συγκυβέρνηση των μνημονίων στη Δωδεκάνησο, μόνο σαν μεθοδευμένη εγκατάλειψη του Αρχιπελάγους μπορεί να εκληφθεί. Οι νησιώτες δεν θέλουν να νιώθουν απομονωμένοι και εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία, πόσο μάλλον σε ζητήματα παροχής υπηρεσιών Υγείας, που αποτελεί βασική τους προτεραιότητα.

Η αποτυχημένη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, έδινε χώρο και δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ιδιωτικής υγείας και περίθαλψης σε βάρος της κοινωνίας και της δημόσιας υποδομής Υγείας. Εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα εφαρμογής των χειρότερων εκφάνσεων του νεοφιλελευθερισμού και όχι μία πραγματική, ορθολογιστική, δίκαιη απάντηση στην κρίση, οδήγησε τους πολίτες στους μεγαλοπάροχους υγείας, αφού μεθοδευμένα προκάλεσε τη λειτουργική κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων. Ολόκληρα νησιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γιατρό. Η κυβέρνηση μετακύλυσε το κόστος για την Υγεία στους πολίτες, συνθλίβοντας το δημόσιο τομέα και ενισχύοντας την πολιτική αποκλεισμού των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων από τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Και αυτό, πρέπει και θα σταματήσει.

Οι Δωδεκανήσιοι έχουν ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια στον τόπο τους. Το αγαθό της υγείας είναι το πρώτο και το σημαντικότερο για τον νησιώτη. Γι’ αυτό ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας είναι αναντικατάστατος.

Για τη χάραξη της πολιτικής υγείας στο Αιγαίο χρειάζεται η εφαρμογή μιας νησιωτικής πολιτικής στην πράξη. Η αντιμετώπιση των ασθενών στα νησιά με άξονα αναφοράς τη συνολική ιατρική διαδρομή. Χρειάζεται ο σωστός σχεδιασμός με στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με έμφαση στον τομέα της πρόληψης, της άμεσης αντιμετώπισης του ασθενούς, της κατάλληλης στελέχωσης και της χρήσης των εφαρμογών της τηλεϊατρικής για να διασφαλιστεί ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της στα μικρά νησιά.

Tags: ΠΑΤΜΟΣ
Share2Tweet1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Αλλαγή διοίκησης στην ΥΝΤΕΛ με τιμή και αναγνώριση στον Αρχιπλοίαρχο Συρόπουλο

    17.02.2026
    Λέρος: Αλλαγή διοίκησης στην ΥΝΤΕΛ με τιμή και αναγνώριση στον Αρχιπλοίαρχο Συρόπουλο 1.8K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Η Λέρος στο επίσημο καλεντάρι της Harley Davidson Club Hellas: 80 άτομα έρχονται…

    23.02.2026
    Η Λέρος στο επίσημο καλεντάρι της Harley Davidson Club Hellas: 80 άτομα έρχονται τον Σεπτέμβριο 1.7K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Προς κήρυξη έκτακτης ανάγκης η Λέρος λόγω των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές

    17.02.2026
    Προς κήρυξη έκτακτης ανάγκης η Λέρος λόγω των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές 1.6K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Εκτεταμένες ζημιές στο παραλιακό οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία – Κλειστός ο…

    18.02.2026
    Λέρος: Εκτεταμένες ζημιές στο παραλιακό οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία – Κλειστός ο δρόμος στο Δρυμώνα 1.6K
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Λέρος: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια

    18.02.2026
    Λέρος: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια 1.5K
crithonis-paradise-hotel
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Από το 2004 έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση
LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Follow us on social media:

Πρόσφατα άρθρα

  • Συναντήσεις Νικητιάδη σε Ρόδο με Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ταξί και Ομοσπ. Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Δωδεκανήσου
  • Συνάντηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Κροατίας με τον Πρέσβη της Κροατίας στην Ελλάδα
  • Ενημερωτική  Εκδήλωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το Ευρωπαϊκό Έργο CARDIMED
  • Λέρος: Ανακοίνωση βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή της Καμάρας

Νεότερα Video

Πανιώνιος Λέρου: Επίσκεψη στο SAP Garden του Μονάχου και θερμή φιλοξενία στο Άσχαϊμ

Πανιώνιος Λέρου: Επίσκεψη στο SAP Garden του Μονάχου και θερμή φιλοξενία στο Άσχαϊμ

367 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
23 Φεβρουαρίου 2026
Λέρος: Δηλώσεις του Δημάρχου Άσχαϊμ στον Νίκο Ιγνατίδη

Λέρος: Δηλώσεις του Δημάρχου Άσχαϊμ στον Νίκο Ιγνατίδη

904 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
20 Φεβρουαρίου 2026
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2004 - 2026 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ENGLISH EDITION
  • ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

© 2004 - 2026 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Ο ιστότοπος lerosnews.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies.