Ένωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου – Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λέρου –
Κέντρου Υγείας Πάτμου – Περιφερειακών Ιατρείων Λειψών & Αγαθονησίου (Ε.Ι.ΘΕ.Λ.)
Λέρος, 05/11/2025
Α.Π.: 35/2025
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Η κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας στα νησιά μας, στη Λέρο, την Πάτμο, τους Λειψούς και το Αγαθονήσι είναι εκρηκτική και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του πληθυσμού.
Στο Νοσοκομείο Λέρου δεν υπηρετεί Καρδιολόγος, με αποτέλεσμα για πολλές ημέρες κάθε μήνα να μην καλύπτεται βασική και κρίσιμη ειδικότητα. Οι ειδικότητες Ακτινοδιαγνωστή, Μικροβιολόγου, Αναισθησιολόγου, Παιδιάτρου, Χειρουργού και Νεφρολόγου λειτουργούν σε καθεστώς μονηρού γιατρού, με εξουθενωτικές εφημερίες χωρίς εναλλαγή και με αδυναμία ασφαλούς κάλυψης των αναγκών.
Επιπλέον, κόβονται οι δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες που οι γιατροί εξαναγκάζονται να πραγματοποιούν για να λειτουργεί στοιχειωδώς το νοσοκομείο. Πρόκειται για πολιτική επιλογή που υποβαθμίζει την υγεία των κατοίκων των νησιών και θέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.
Οι σποραδικές προκηρύξεις θέσεων που γίνονται κατά καιρούς είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να αποβούν άγονες: χωρίς ουσιαστικά κίνητρα, χωρίς εξασφάλιση ομάδας ειδικοτήτων, χωρίς πρόβλεψη για στέγαση ή υποστήριξη των γιατρών. Έτσι κατασκευάζεται το πρόσχημα ότι «δεν πάνε οι γιατροί στα νησιά», ενώ στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αρνείται να στελεχώσει τις δομές με μόνιμο και επαρκές προσωπικό.
Ο Ψυχιατρικός Τομέας του Νοσοκομείου Λέρου αποτελεί τμήμα της δημόσιας Ψυχικής Υγείας και συνδέεται ιστορικά και λειτουργικά με το πρώην Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής – Δαφνί. Η κλήση των συναδέλφων ψυχιάτρων του Δαφνιού σε προκαταρκτική εξέταση, για το αδίκημα «της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή» και της «έκθεσης ασθενών σε κίνδυνο», αποτελεί επικίνδυνη αντιεπιστημονική ενέργεια που επιχειρεί να ποινικοποιήσει την ιατρική κρίση και να μεταφέρει τις ευθύνες από το κράτος στους γιατρούς.
Την ίδια στιγμή, οι δομές Ψυχικής Υγείας στά νησιά λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, με τεράστιο φορτίο περιστατικών και χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση και στήριξη. Δεν είναι οι γιατροί που φταίνε. Είναι η πολιτική επιλογή της υποστελέχωσης και της σταδιακής μεταφοράς υπηρεσιών σε ΜΚΟ και ιδιωτικούς φορείς.
Όπως τονίζει και η ΟΕΝΓΕ: «Δεν αποδεχόμαστε την ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης. Η ιατρική γνώμη δεν μπορεί να μπαίνει στο εδώλιο.»
Η επίθεση στους ψυχιάτρους του Δαφνιού αφορά άμεσα και τον Ψυχιατρικό Τομέα της Λέρου, την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Ψυχικής Υγείας και την προστασία της επαγγελματικής αξιοπρέπειας των γιατρών.
Απέναντι στην εγκατάλειψη, την υποχρηματοδότηση και την προσπάθεια εκφοβισμού και πειθάρχησης των υγειονομικών, η απάντηση είναι η συλλογική δράση και οργάνωση του αγώνα.
Συμμετέχουμε μαζικά στην Πανυγειονομική Απεργία 6 & 7 Νοέμβρη
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
- Αύξηση κατά 20% στους μισθούς των υγειονομικών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας — κατάργηση ΣΔΙΤ και εργολαβιών.
- Στελέχωση και ανάπτυξη της δημόσιας Ψυχικής Υγείας, όχι μέσω ΜΚΟ ή ιδιωτικών δομών.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην Πανυγειονομική Απεργία στις 6 και 7 Νοέμβρη. Δυναμώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με μόνιμο προσωπικό και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Ο αγώνας συνεχίζεται. Κανένας μόνος του.
Η δύναμή μας είναι η οργάνωση και η συλλογική πάλη.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ι.ΘΕ.Λ.
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Τσουκαλάς
Η Γενική Γραμματέας
Μαρίνα Γιδαράκου


















![Λέρος: Πώς θα διαμορφωθεί το πάρκο έξω από την Εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Λακκί – Παρουσιάστηκε η προμελέτη [VIDEO]](https://lerosnews.gr/wp-content/uploads/2025/11/PXL_20251101_164142597-120x86.webp)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
Θέμα παραίτησης της διοίκησης των ΕΛΤΑ έθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς
Λέρος: Με λαμπρότητα και παλμό ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου [VIDEO]
Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»
Μήνυμα Γιάννη Παππά για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: «Όσο υπάρχει ελληνική ανάσα , δε θα περάσει σκοτάδι χωρίς φως»
Λέρος: Διαψεύδει τον Μιχάλη Κόλια η Αντιδήμαρχος Ελένη Χέλμη για το Bodrum Cup